Topp 20: Bästa arenorna i Europa

Topp 20: Bästa arenorna i Europa

De 20 bästa arenorna inom europeisk klubblagsfotboll

Vilka är de bästa arenorna i Europa? Vilket europeiskt klubblag har den bästa arenan? Det finns många högklassiga arenor runt om i Europa och några av Europas största arenor är bland annat Santiago Bernabéu (Spaniens största arena), Stade de France (Frankrikes största arena), Westfalenstadion (Tysklands största arena), Stadio Giuseppe Meazza (Italiens största arena) och Friends Arena (Sveriges största arena). I Europa hittar du även Camp Nou som är den största fotbollsarenan i Europa.

Helt klart är många av dessa arenor värda ett besök vid fotbollsresor till Spanien, Italien, Frankrike eller England. Däremot kan ingen av dessa arenor mäta sig med den största arenan i världen sett till storlek och kapacitet. Storleken har dock ingen betydelse i det här fallet utan endast 20 av Europas arenor får plats på den här listan över Europas bästa arenor. Därför råder det extremt tuff konkurrens om platserna på den här listan och arenorna som lyckats klämma sig in är bland de bästa i hela världen. Se och spela på fotboll =>

Topp 20: Bästa arenorna i Europa

Klubbarna med de bästa arenorna i Europa

Hemmaarenan är i många fall en viktig symbol för en fotbollsklubb – både för spelarna och supportrarna. Det är en plats de ständigt återkommer till, det är där många av deras vackraste minnen finns och framför allt är det en plats för gemenskap. Därför har hemmaarenan väldigt stor betydelse för många klubbar runt om i världen och ofta spelar den dessutom en central roll i klubbens identitet. Vissa arenor är dock mer storslagna än andra och det är dessa som tar plats på listan över Europas 20 bästa arenor inom klubblagsfotboll. Listan har sammanställts av brittiska The Guardian. Se och spela på fotboll =>

Europas bästa arenor – plats 20-16:

20. Marakana Stadium, Belgrad

Hemmaplan för Röda Stjärnan.

Marakana Stadium, Belgrade

19. Parc des Princes, Paris

Hemmaplan för Paris Saint-Germain.

Parc des Princes, Paris

Parc des Princes är en av EM-arenorna i Frankrike.

18. St James’ Park, Newcastle

Hemmaplan för Newcastle United.

St James' Park, Newcastle

17. De Kuip, Rotterdam

Hemmaplan för Feyenoord.

De Kuip, Rotterdam

16. Stadio Diego Armando Maradona, Neapel

Hemmaplan för Napoli.

San Paolo, Naples

Bästa arenorna i Europa – plats 15-11:

15. Wanda Metropolitano, Madrid

Arenan som ersatt Vicente Calderon som hemmaplan för Atlético Madrid.

14. Celtic Park, Glasgow

Hemmaplan för Celtic FC.

Celtic Park, Glasgow

13. Estadio da Luz, Lissabon

Hemmaplan för Benfica.

Estadio da Luz, Lisbon

12. Stade Velodrome, Marseille

Hemmaplan för Olympique Marseille.

Stade Velodrome, Marseille

11. Ali Sami Yen, Istanbul

Hemmaplan för Galatasaray.

Turk Telekom Arena, Istanbul

Plats 10: Juventus Stadium, Turin

Hemmaplan för Juventus.

Juve Stadium, Turin

Stadio delle Alpi sörjdes inte av Juventus-supportrarna när den ersattes av nybyggda och storslagna Juventus Stadium. I jämförelse med den gamla arenan – som var uselt placerad, illa konstruerad och alldeles för stor – är den nya arenan perfekt på alla sätt och vis. Se och spela på fotboll =>

Plats 9: Anfield, Liverpool

Anfield, Liverpool

Anfield, scenen för några av engelsk fotbolls mest dramatiska kvällar, må ha förlorat en del av sitt försprång under de senaste åren men har fortfarande kapaciteten att erbjuda mer spänning och dramatik än någon annan arena i England. Hemmaarena för Liverpool FC, en av de största klubbarna i England.

Plats 8: Allianz Arena, München

Allianz Arena, Munich

En av de mest spektakulära – och visuellt slående – nya arenorna som har dykt upp på kontinenten under senare år. Bayern München och 1860 München använder sig båda två av Allianz Arena som hemmaplan; utsidan av arenan skiftar därför mellan röd och blå, beroende på vilket lag som spelar.

Plats 7: Santiago Bernabéu, Madrid

Bernabeu, Real Madrid

Ett besök på Santiago Bernabéu kan liknas vid ett besök på operan eller en särskilt bråkig teater. Lokalbefolkningen anländer med förväntningen om att bli kungligt underhållna och elände drabbar den manager som misslyckas med att leverera. Hemmaplan för Real Madrid, en av de absolut största klubbarna inom europeisk fotboll.

Plats 6: Veltins Arena, Gelsenkirchen

Veltins Arena, Gelsenkirchen

Ingen plats som väcker trevliga minnen för supportrar till det engelska landslaget, som fick se sitt lag utslagna från VM 2006 just på den här arenan. Men Veltins Arena, hemmaplan för Schalke 04, är en av de mest atmosfäriska och intensiva arenorna i Bundesliga och det är inte vilka arenor som helst i konkurrensen.

Plats 5: Old Trafford, Manchester

Old Trafford, Manchester

Det må vara Englands största arena (för klubblag), och lika mycket turistattraktion som fotbollsarena för många besökare, men det är fortfarande något magiskt över hemmaarenan för Manchester United. ”Drömmarnas teater” kanske har blivit ett företagsvarumärke, men det är fortfarande en passande beskrivning på Old Trafford.

Plats 4: Stadio Giuseppe Meazza, Milano

San Siro, Milan

I folkmun ofta kallad San Siro, men Stadio Giuseppe Meazza är det officiella namnet på arenan som delas mellan ärkerivalerna Milan och Inter. Arenan renoverades inför fotbolls-VM 1990 och är inte lika modern längre, men är fortfarande en av Europas stora katedraler inom idrotten. En av få italienska arenor som är pålitliga när det kommer till att generera en spektakulär atmosfär de flesta helger.

Plats 3: Camp Nou, Barcelona

Nou Camp, Barcelona

Redan nu den största klubblagsarenan i Europa och snart blir den ännu större. Camp Nou, hemmaplan för storklubben FC Barcelona, andas historia och prestige ända ut till fingerspetsarna. Inte den mest atmosfäriska arenan i matcher mot sämre lag i La Liga, men i stora matcher ute i Europa och mot Real Madrid vaknar den till liv.

Plats 2: Mestalla, Valencia

Mestalla, Valencia

De mest krävande supportrarna i Spanien har också den mest atmosfäriska arenan för att visa deras entusiastiska stöd (eller, som fallet varit på senare tid, hånande och skrikande). De brantaste läktarna inom den europeiska klubbfotbollen kan fortfarande få en att tappa andan, även om du redan sett de tusen gånger. Mestalla är hemmaplan för Valencia.

Plats 1: Westfalenstadion, Dortmund

Signal Iduna Park, Dortmund

Inte undra på att Jürgen Klopp grät när han lämnade Borussia Dortmund; han visste redan då att han lämnade den mest spektakulära arenan europeisk fotboll har att erbjuda bakom sig. Gamla Westfalenstadion är inte bara väldig (fler än 80 000 åskådare de flesta veckorna) utan levererar också en respektingivande karneval av ljud och färg, framför allt från den berömda ”gula väggen”. En syn alla fotbollsälskare måste uppleva innan de dör. Se och spela på fotboll =>

Topp 20: Bästa arenorna i Europa

Se även följande listor som rör arenor:

Tio största arenorna i världen
Frankrikes största fotbollsarenor
Fotbolls EM 2016 arenor Frankrike
Spaniens största fotbollsarenor
Sveriges största fotbollsarenor
Tele2 Arena är fjärde dyrast i världen

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply