Allsvenskans dyraste övergångar någonsin – dyraste övergångarna från Allsvenskan genom tiderna!

Allsvenskans dyraste försäljningar någonsin – dyraste övergångarna från Allsvenskan!

Allsvenskans dyraste övergångar? Vilka är de dyraste övergångarna från Allsvenskan? Största försäljningar och övergångar från Allsvenskan? Sveriges dyraste fotbollsspelare från Allsvenskan? Allsvenskans dyraste spelare såld till utlandet? Vilka är allsvenskans dyraste försäljningar och övergångarna från Allsvenskan till utländska klubbar är en fråga som vi ofta får till redaktionen. Se och spela på fotboll live =>

Några av de dyraste försäljningarna och övergångarna från allsvenskan är naturligtvis försäljningarna av bland annat Zlatan Ibrahimovic, Alexander Isak, Markus Rosenberg och Fredrik Ljungberg. Dessa är givetvis några av de dyraste svenska övergångarna och kommer alltid att bli ihågkomna. Däremot så finns det många andra talanger som sålts och som kanske inte fått samma rampljus som dessa herrar.

Allsvenskans dyraste övergångar någonsin - dyraste övergångarna från Allsvenskan genom tiderna!

De dyraste spelarförsäljningarna från allsvenskan någonsin

Allsvenskans dyraste övergångar? Nyligen skrev vi om allsvenskans bästa spelare och de snabbaste målen i allsvenskan, men nu har det blivit dags för dyraste allsvenska övergångar där vi tittar på de dyraste försäljningar från allsvenskan till utlandet. AIK, IFK Göteborg och Malmö FF står för majoriteten av de dyrare försäljningarna. Dock sticker Malmö FF ut som står för många av de absolut dyraste spelarförsäljningarna. Utöver Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg återfinns fler Malmöspelare bland de dyraste försäljningarna.

Här är flera av de största försäljningarna som svenska klubbar har gjort, dvs dyraste övergångarna från allsvenskan till utlandet. OBS! Den lista tar endast sikte på de dyraste övergångar från allsvenskan och inte dyraste övergångarna till allsvenskan. De dyraste övergångarna till allsvenskan får bli en egen lista istället. Håll ögonen öppna på vår kommande lista allsvenskans dyraste köp.

De dyraste spelarförsäljningarna från allsvenskan någonsin

Dyraste svenska övergångarna – dyraste övergångarna från allsvenskan

Detta är inte de dyraste övergångarna till allsvenskan, utan de dyraste övergångarna från allsvenskan. Här har ni 24 av de dyraste övergångarna från allsvenskan till utländska klubbarSe och spela på fotboll live =>

Allsvenskans största försäljningar – 24 dyraste övergångarna från Allsvenskan till utlandet!

Här är vår lista med Allsvenskans största försäljningar och övergångar från Allsvenskan till utlandet. Här har du de 24 dyraste svenska fotbollsspelarna sålda till utlandet från Allsvenskan genom tiderna:

24. David Moberg Karlsson, 2013, IFK Göteborg till Sunderland, för 17-22 miljoner kronor
23. Mathias Ranégie, 2012, Malmö FF till Udinese, 20 miljoner kronor
22. Mohamed Bangura,2011, AIK till Celtic för 22 miljoner kronor
21. Derek Boateng, 2006, AIK till Beitar Jerusalem, 24 miljoner kronor
20. Teteh Bangura, 2011, AIK till Bursaspor, 24 miljoner kronor
19. Andreas Andersson, 1997, IFK Göteborg till Milan, 25 miljoner kronor
18. Jesper Blomqvist, 1996, IFK Göteborg till Milan, 25 miljoner kronor
17. Pontus Wernbloom, 2009, IFK Göteborg till AZ Alkmaar, 30 miljoner kronor
16. Wilton Figueiredo, 2007, Malmö FF till Al-Rayyan, 30 miljoner kronor
15. Rasmus Elm, 2009, Kalmar till AZ Alkmaar, 30 miljoner
14. Emir Bajrami, 2010, Elfsborg till Twente, 35 miljoner
13. Alexander Gerndt, 2011, Helsingborg till Utrecht, 35 miljoner
12. Emil Forsberg, 2015, Malmö FF till RB Leipzig, 35 miljoner
11. Tokelo Rantie, 2013, Malmö FF till Bournemouth, 35 miljoner

Topp 10 dyraste övergångar från allsvenskan någonsin

Topp 10 dyraste övergångarna från allsvenskan någonsin

Kolla bildspelet för att få svar på hur topp 10 listan ser ut över allsvenskans dyraste exporter av svenska spelare till utländska fotbollsklubbar. Här är allsvenskans topp 10 dyraste försäljningar någonsin till utländska klubbar. Se och spela på fotboll live =>

10. Dyraste allsvenska övergångar: Marcus Berg, 2007, IFK Göteborg till Groningen, 38 miljoner

Marcus Berg, född 17 augusti 1986 i Torsby, norra Värmland, är en svensk fotbollsspelare (anfallare) som spelade för IFK Göteborg 2005-2007 innan han blev proffs i FC Groningen, Holland hösten 2007. Där spelade han 2 säsonger och gjorde succé med 32 mål (15 resp 17 mål).

Sommaren 2009 såldes han till tyska Hamburg SV och säsongen 2010–2011 var utlånad till den nederländska Eredivisie-klubben PSV Eindhoven från den tyska Bundesliga-klubben. Sommaren 2013 såldes han till grekiska Panathinaikos efter alltför lite speltid i Tyskland. Han är yngre bror till Jonatan Berg, född 1985, även han fotbollsspelare och som spelat i bland annat IFK Göteborg, Gefle IF och Varbergs BOIS.

Han började spela fotboll i IFK Velen, men bytte 2002 som 16-åring klubb till den lokala klubben Torsby IF, där hans äldre bror Jonatan Berg redan spelade. Jonatan gick till IFK Göteborg samma år och året därefter följde Marcus efter.

9. Dyraste allsvenska övergångar: Isaac Kiese Thelin, 2015, Malmö FF till Bordeaux, 38 miljoner

Isaac Kiese Thelin är presenterad i sin nya klubb Bordeaux. Enligt SVT kostar han cirka 38 miljoner kronor, något som gör honom till den en av de dyraste allsvenska försäljningarna någonsin.

Malmö FF sålde Isaac Kiese Thelin till Bordeaux för 38 miljoner kronor och enligt uppgift har klubben rätt till 20 procent på övergångssumman när spelaren säljs vidare.

8. Ari da Silva Ferreira, 2007, Kalmar FF till AZ Alkmaar, 40 miljoner

Ariclenes da Silva Ferreira, eller bara Ari, [a’riː], född 11 december 1985 i Fortaleza i Brasilien, är en brasiliansk fotbollsspelare (anfallare) som 2006 blev allsvensk skyttekung i Kalmar FF.

Ari värvades inför säsongen 2006 till allsvenska Kalmar FF från brasilianska Fortaleza där han redan första året lyckades att vinna Allsvenskans skytteliga med 15 mål på 23 matcher. I Kalmar blev han det nya tillskottet i det framgångsrika ”brasilianska spåret” som 2004 inleddes med klubbens värvningar av Dedé Anderson, Fabio Augusto och César Santín.

Under de 1 ½ år Ari befann sig i klubben växte han ut till den stora stjärnan och drog snart till sig intresse från klubbar utomlands. Detta intresse resulterade i att han redan sommaren 2007 (6 juli) köptes av Nederländska AZ Alkmaar för en summa omkring 40 miljoner kronor. Transfersumman Kalmar FF fick från AZ Alkmaar gör denna övergång till en av de dyraste övergångarna från Allsvenskan någonsin.

Vintern 2010 köptes Ari av den ryska klubben Spartak Moskva för ungefär 3 miljoner €.

7. Allsvenskans dyraste övergångar: Fredrik Ljungberg, 1998, Halmstad till Arsenal, 40 miljoner

Karl Fredrik Ljungberg, född 16 april 1977 i Vittsjö i Skåne, är en svensk före detta fotbollsspelare. Tidigare spelade han för Halmstads BK, Arsenal FC, West Ham United, Seattle Sounders FC, Chicago Fire och Celtic FC.

Han blev lagkapten i det svenska landslaget efter världsmästerskapet 2006 fram tills att han officiellt tillkännagav sitt slut i landslaget den 27 juni 2008. Han är en av de främsta fotbollsspelarna i Arsenals historia.

Ljungberg var en modell för Calvin Kleins kalsonger från år 2003 fram till år 2007. Han har även representerat bolag som Nike, Procter & Gamble och L’Oréal. För tillfället representerar han Puma, ESPN och Pepsi, han driver även en egen blogg sedan oktober år 2009.

Dyraste allsvenska övergångar

6. Allsvenskans dyraste övergångar : Ola Toivonen, 2009, Malmö FF till PSV Eindhoven, 40 miljoner

Nils Ola Toivonen, född 3 juli 1986 i Degerfors församling, är en svensk fotbollsspelare. Han spelar för Stade Rennais F.C i Ligue 1.

Toivonen är fostrad i Degerfors IF där han spelade 41 ligamatcher och gjorde åtta mål under sin tid i klubben. Han värvades av Örgryte IS med tränaren Zoran Lukic inför säsongen 2006 där han spelade 25 och gjorde 6 mål och vann den interna skytteligan i laget i sällskap med Boyd Mwila.

Örgryte IS slutade sist i Allsvenskan 2006 och Toivonen värvades av Malmö FF inför säsongen 2007 som ersättare till den ständigt skadedrabbade Jari Litmanen.

Toivonen blev även uttagen till svenska A-landslagets trupp för tre landskamper i Sydamerika i januari 2007 och gjorde landslagsdebut mot Venezuela. I U21-landslaget har Toivonen imponerat med det höga målsnittet.

Toivonen skrev på för den holländska ligan och klubben PSV Eindhoven i början av år 2009. I PSV Eindhoven han gjorde den svenska landslagsmålvakten Andreas Isaksson sällskap. I början 20 januari 2014 skrev Toivonen på för franska Rennes.

Numera spelar Ola Toivonen i Toulouse dit han gick sommaren 2016 tillsammans med Jimmy Durmaz.

5. Vidar Örn Kjartansson, 2016, Malmö FF till Maccabi Tel Aviv, 41 miljoner

Han kom som en storvärvning från kinesiska ligan i början av 2016 och stod för 14 mål på drygt en halv säsong i den himmelsblåa tröjan. Vidan Örn Kjartansson lämnade Malmö FF för spel i Maccabi Tel Aviv för en summa på 41 miljoner.

4. Allsvenskans största försäljningar: Afonso Alves, 2006, Malmö FF till Heerenveen, 42 miljoner

Afonso Alves Martins Jr, eller bara Afonso, född 30 januari 1981 i Belo Horizonte, är en brasiliansk professionell fotbollsspelare (anfallare) som senast spelade för Al-Gharafa i Qatars högsta liga.

Afonso gjorde från mitten av 2000-talet stor succé i Sverige och i den holländska ligan från vilken han senare värvades till England. Under perioden fick han också representera det brasilianska landslaget, men efter att ha valt Qatars högsta liga som arbetsplats tappade han platsen.

Alves började sin svenska karriär i den allsvenska klubben Örgryte IS år 2002 till vilka han kom från brasilianska Atlético Mineiro (har samarbetsavtal med ÖIS).

I juni 2006 lämnade Alves MFF för nederländska SC Heerenveen där han vann den holländska skytteligan överlägset (med 12 måls marginal) och var nära att vinna utmärkelsen som 2007 års bäste målskytt i Europa (Guldskon).

I januari 2008 skrev Alves på Premier League-klubben Middlesbrough.

Allsvenskans största försäljningar

3. Allsvenskans största försäljningar: Markus Rosenberg, 2005, Malmö FF till AFC Ajax, 45 miljoner

Markus Rosenberg, född 27 september 1982 i Malmö, är en svensk fotbollsspelare som skrivit ett treårskontrakt med Malmö FF inför säsongen 2014. ”Sillen” gjorde sin debut i Allsvenskan för Malmö FF 2001 som 18-åring. Han hade dock svårt att ta en ordinarie plats i laget och lånades säsongen 2004 därför ut till Halmstads BK.

I juli 2005 såldes Rosenberg till holländska AFC Ajax för 45 miljoner svenska kronor.

Rosenberg såldes till den tyska toppklubben Werder Bremen i januari 2007.

Werder Bremen släppte i augusti 2010 nyheten att man kommit överens med Rosenberg om ett nytt kontrakt.

De lånade ut svensken till spanska Racing säsongen ut för att han skulle få mer speltid.

I februari 2014 skrev Rosenberg på för Malmö FF igen och anslöt sig omgående till klubbens träningsläger i Florida.

2. Högsta transfersumma Allsvenskan: Zlatan Ibrahimovic, 2001, Malmö FF till Ajax, 82,5 miljoner kronor

När det gäller Allsvenskans dyraste övergångar så stod försäljning av Zlatan länge i topp i vår lista med dyraste allsvenska övergångar. Zlatan Ibrahimović, född 3 oktober 1981 i Rosengård i Malmö, är en svensk fotbollsspelare som av många anses vara Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Zlatan är Allsvenskans näst dyraste försäljning någonsin.

Ibrahimović har spelat för ett flertal klubbar i olika länder och sedan sommaren 2016 spelar han för den engelska klubben Manchester United. Sedan 2001 är Zlatan en del av det svenska fotbollslandslaget där han är den meste målgöraren genom tiderna. Se och spela på fotboll live =>

Zlatans övergångar

Malmö FF till Ajax: I juli 2001 blev Zlatan proffs i det nederländska laget Ajax. Malmö FF fick 82,5-85 miljoner kronor för honom, den då högsta summan för en skandinavisk spelare och fortfarande näst högsta summa för en allsvensk spelare.

Ajax till Juventus: I augusti 2004 köpte Juventus Zlatan för 19 miljoner euro.

Juventus till Inter: I augusti 2006 köpte Inter Zlatan för 24,8 miljoner euro.

Inter till Barcelona: I juli 2009 köpte Barcelona Zlatan för 46 miljoner euro och släppte Samuel Eto’o (värderad till 20 miljoner euro). Zlatans utköpsklausul sattes till 250 miljoner euro. Zlatans övergång från Inter till Barcelona blev den fjärde dyraste hittills genom alla tider (69 miljoner euro) och var Barcelonas dittills dyraste spelarköp.

Barcelona till AC Milan: I augusti 2010 skrev Ibrahimović på för AC Milan som enligt kontraktet lånades Ibrahimović ut av Barcelona till Milan under säsongen 2010/11, med möjlighet till köp på 24 miljoner euro i slutet på säsongen.

AC Milan till PSG: I juli 2012 genomgick Zlatan den obligatoriska läkarundersökningen och presenterades som ett nyförvärv av Paris Saint-Germain vid en presskonferens.

PSG till Manchester United: I juni 2016 lämnade han även Paris Saint-Germain och skrev på som bosman för Manchester United. Sommaren 2018 meddelade Zlatan Ibrahimovic att han lämnar landslaget.

Manchester United till LA Galaxy: I mars 2018 lämnade han även Manchester United och skrev på för LA Galaxy.

LA Galaxy till Milan: skrev Zlatan skrev på för AC Milan i slutet av december 2019. Inget transferbelopp utgick.

OBS! Siffrorna är inte officiella. Det rör sig om svenska och utländska medieuppgifter.

Högsta transfersumma Allsvenskan

1. Högsta transfersumma Allsvenskan: Alexander Isak, 2016, AIK till Borussia Dortmund, 90 miljoner kronor

Alexander Isak, född den 21 september 1999 i Solna, Stockholm, är blott 17 år gammal, men när han i januari 2017 valde att skriva på för Borussia Dortmund blev han Allsvenskans dyraste övergång någonsin, och slog därmed Zlatan Ibrahimovic som var tidigare rekordhållare.

Isak började spela fotboll för AIK när han var sex år gammal, och fick göra sin debut i a-laget under den Allsvenska säsongen 2016, då han var 16 år gammal, och höjde därmed sin lön i AIK, och lyckades under säsongens gång göra 10 mål på 24 allsvenska matcher, bland annat gjorde han två mål i Stockholmsderbyt mot Djurgården, på sin 17-årsdag.

Detta fick många toppklubbar att vända blickarna mot den svenske toppanfallaren, och länge talades det om att stjärntalangen skulle gå till Real Madrid, och affären verkade så gott som klar, innan rapporter om ett tyskt intresse kom fram. Även La Liga-rivalerna Barcelona var mycket intresserade, likaså Paris Saint-Germain, men tillslut blev det i Bundesliga som talangen landade.

Isak har även fått göra sin debut för det svenska A-landslaget under två vänskapsmatcher mot Elfenbenskusten och Slovakien. Mot Slovakien var han med och bidrog med ett mål, och säkrade därmed sin plats som Sveriges yngste målgörare genom tiderna.

Nu kan Alexander Isak även kora sig till Sveriges dyraste fotbollsspelare. Isaks övergång från Allsvenskan till Borussia Dortmund är den dyraste övergången från Allsvenskan genom tiderna.

dyraste övergångarna inom Allsvenskan

Läs mer om de dyraste övergångarna inom Allsvenskan

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply