Topp 10: Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna? Bästa United-tränare någonsin? Bästa tränare i Man United? Efter att Sir Alex Ferguson avslutat sin 27 år långa sejour på Old Trafford våren 2013 blev Manchester Uniteds ledning tvungen att hitta en ersättare, vilket inte visade sig vara särskilt enkelt. David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjær, Ralf Rangnick och nu Erik ten Hag har följt, men ingen har lyckats fylla Fergusons skor.

Vi på Silly Season Sverige kommer nu att gå igenom de tio mest framgångsrika tränarna i Manchester United genom åren baserat på vinstprocenten. Se & Spela på fotboll =>

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

Manchester United tränare genom åren med bäst vinststatistik

Tidigare har vi på Silly Season Sverige  gjort andra listor om tränare såsom Real Madrids tränare sedan 2004, tränare med absurda krav, världens bästa tränare 2016 och världens bäst betalda tränare blivit väldigt uppskattade av våra läsare. Dessa är axplock av de mest lästa listorna och vi hoppas att även du kommer att gilla dem. Ta gärna en titt på dessa efter att vi rangordnat Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna.

12. Tommy Docherty 1972-1977

Tommy Docherty, även känd som ”The Doc”, var en gammal skotsk fotbollsspelare som sadlade om till tränare och tränade ett antal klubbar, med Manchester United den mest kända klubben. Han lämnade sitt jobb som tränare för Skottland för att träna den anrika engelska klubben och under skottens sejour som tränare åkte United ner till andradivisionen, men flyttades upp igen vid första försöket. Laget som Docherty fick ta över var ett gammalt sådant med många åldrande spelare och han gjorde ett bra jobb med att rusta upp laget.

Vinstprocent: 47%

11. Ryan Giggs (interim) april-maj 2014

Ryan Giggs blev först tilldelad rollen som spelar-tränare under den nya ledningen med David Moyes i spetsen. Efter att Moyes fick sparken så var Giggs tvungen att ta över styret av laget under ungefär en månad och de fyra sista matcherna på säsongen med två vinster, en oavgjord och en förlust. Sedan när Louis van Gaal blev tilldelad jobbet som tränare fick Giggs posten som assisterande tränare. Efter att det stod klart att van Gaal inte skule få behålla sitt jobb var det många som föreslog Giggs som holländarens ersättare. Så blev det dock inte, utan efter att portugisen José Mourinho stod klar som den nye huvudtränaren valde Giggs att lämna klubben.

Vinstprocent: 50%

10. Ron Atkinson 1981 – 1986

Ron Atkinson kom in i klubben som ett försök att liva upp ett lag som hade sett ganska visset ut under en tid. Det började även bra för Atkinsons del och han fick dem att producera fina resultat som såg dem hamna på en tredjeplats i högstadivisionen under sin första kampanj i klubben. Hans tid i klubben slutade med att Alex Ferguson fick ta över hans jobb, ett val som vi alla vet var ett väldigt framgångsrikt val, men innan dess hann Atkinson med att vinna två FA-cuppokaler med klubben samt FA Charity Shield. Se & Spela på fotboll =>

Vinstprocent: 50%

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

9. T.J. Wallworth oktober – september – oktober 1912

T.J. Wallworth fick ta över posten efter Ernest Mangnall efter att tränaren hade sagt upp sig, och då man inte använde termen ”tränare” i klubben var Wallworth ”agerande sekreterare”. Det var först efter anställandet av Jack Robson som United började med termen ”tränare”. Wallworth var ej tränare länge då John Bentley tog över i oktober men han lyckades med att hålla skutan flytandes under sin tid.

Vinstprocent: 50%

8. Sir Matt Busby 1945-1969 & 1970-1971

Manchester Uniteds kanske mest kända tränare i klass med Sir Alex Ferguson och även ett vida erkänd tränare runt om i världen, även han från Skottland. Matt Busby hade hand om klubben i två omgångar, dock var den andra omgången enbart under den andra halvan av säsongen 1970/1971 och var även han adlad, precis som Ferguson.

Som spelare representerade Busby dock Uniteds två värsta rivaler, Manchester City och Liverpool, men hans spelarkarriär avbröts av andra världskriget och han var nära på att få jobbet som assisterande tränare i Liverpool, men då han inte fick tillräckligt med kontroll i klubben valde han att ta det lediga jobbet i Manchester United istället.

I klubben byggde han upp det välkända laget kallat ”Busby Babes” som helt tog över fotbollsscenen på femtiotalet och som var riktigt duktiga och under sina 25 år i klubben tog han hem 13 pokaler. Dessvärre skedde flygolyckan i München som tog livet av 23 människor varav åtta stycken var Unitedspelare medans de nio spelare som överlevde alla var svårt skadade och de flesta av dem spelade aldrig mer toppfotboll. Busby lyckades dock bygga upp ett nytt lag runt sina stjärnspelare Harry Gregg, Bobby Charlton och Bill Foulkes.

Vinstprocent: 52%

7. Louis van Gaal 2014-2016

Den holländske tränaren Louis van Gaal anlitades som efterträdare till katastroftränaren David Moyes men lyckades inte särdeles mycket bättre han. van Gaal började sin fotbollskarriär som en semi-professionell fotbollsspelare men har bärgat mer framgångar som tränare, då han bland annat har tränat Ajax, Barcelona, Hollands landslag och Bayern München, med ligatitlar i Holland, Spanien och Tyskland, Champions League-vinst samt en del cup-vinster. Under sin tid i Manchester United lyckades han dessvärre inte få så många rätt. Det han lyckades göra under sina två år i klubben var att vinna FA-cupen. Se & Spela på fotboll =>

Vinstprocent: 52%

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

6. David Moyes 2013-2014

David Moyes blev vald som efterträdare till Sir Alex Ferguson, ett väldigt tufft jobb som Moyes inte lyckades alltför väl med. Trots detta lyckades han placera sig högt upp på vår lista över framgångsrika tränare i Manchester United. Moyes fick den oerhört svåra uppgiften att ta över efter en tränare som varit i klubben i 27 år och som hade gett klubben och dess supportrar all den framgång de drömt om och som väntat lyckades Moyes inte fylla skorna. Han gjorde ett helt okej jobb men Uniteds ledning såg inte någon framtid tillsammans med den skotske landsmannen.

Vinstprocent: 53%

4. Ernest Mangnall 1903-1912

Ernest Mangnall var enbart den tredje tränaren, eller sekreterare som det då fortfarande kallades, i klubbens historia och Mangnall blev den förste framgångsrike tränaren i klubben. Han rodde hem två stycken pokaler för att ha vunnit förstadivisionen, en FA-cupvinst och två Charity Shield-troféer. Han tog över klubben när de låg i andradivisionen och först under den tredje säsongen lyckades dem bli uppflyttade till förstadivisionen.

Efter en svag inledning i klubben började Mangnall samla på sig framgångarna och Mangnalls sista ligatitel i klubben skulle komma att bli klubbens sista på över fyrtio år, den längsta tid United gått uan en pokal. Mangnall lämnade säsongen efter och gick till Manchester City och är än idag den ende tränaren som har tränat båda klubbarna.

4. Ole Gunnar Solskjær 2018-2021

Solskjær har för alltid en plats i United-supportrarnas hjärtan efter att ha avgjort Champions League-finalen som spelare mot Bayern München våren 1999. Vintern 2018 fick han ta över efter José Mourinho och med Solskjær vid rodret kom glädjen tillbaka till Old Trafford. United forsade fram och vann match efter match till en början innan resultaten började svikta och Solskjær tvingades bort. Se & Spela på fotboll =>

Vinstprocent: 54%

Manchester Uniteds bästa tränare genom tiderna

3. José Mourinho 2016 – 2018

José Mourinho tog över efter Louis van Gaal våren 2016 och fick sparken i december 2018. Den portugisiske tränaren är en av de mest framgångsrika och kända tränarna i världen, men trots att han ledde United till titlar i Europa League och Ligacupen med bland annat Zlatan Ibrahimovic i laget fick Mourinho sparken efter en rad svaga resultat i början av säsongen 2018/19.

Vinstprocent: 58%

2. Sir Alex Ferguson 1986 – 2013

Den allra kändaste och mest framgångsrika tränaren i Manchester Uniteds anrika historia är Sir Alex Ferguson. Han är känd världen över som en av de bästa fotbollstränarna och trots sina speciella metoder är han och kommer förbli en legendar. Ferguson var själv en gammal fotbollsspelare och spelade som anfallare, men upptäckte tidigt att hans talanger snarare låg i tränarrollen. Han började i några mindre skotska lag och fick ta över det skotska landslaget under ett år innan han slutligen blev erbjuden jobbet som tränare i Manchester United.

Ferguson lyckades rycka upp ett visset United och efter ett antal säsonger började framgångarna att rulla in. Det blev till slut 27 år i klubben för Ferguson, som aldrig hade planerat att han skulle stanna så länge och skotten fick lov att vinna i princip allt som gick att vinna tillsammans med sin klubb. Han såg spelare som David Beckham och Ryan Giggs växa upp i klubben och gå vidare för att bli världsstjärnor.

Vinstprocent: 59%

1. Erik ten Hag 2022 –

Nederländaren är Uniteds nuvarande manager och ledde laget till seger i Ligacupen i februari 2023, Uniteds första titel på sex år. Men hösten 2023 har varit tuff för United och Ten Hag och det har höjts röster om att det är dags att byta manager en gång till. Men just nu, i december 2023, har Ten Hag den bästa vinstprocenten av alla United-tränare. Se & Spela på fotboll =>

Vinstprocent: 61%

Se fler relaterade listor

Ta gärna en titt på fler listor om Manchester United på vår sajt. Du hittar listorna här nedan.

 

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply