TOPP 10: Allsvenskans mest värdefulla klubbar

Sveriges mest värdefulla fotbollsklubbar

Allsvenskan 2023 har precis avslutats och det blev Malmö FF som tog hem SM-guldet efter segern mot titelkonkurrenten IF Elfsborg i sista omgången på Eleda Stadion i Malmö.

Hur ser läget ut just nu i Sveriges klubbar sett till marknadsvärdet? Vi på Silly Season Sverige har tagit fram Sveriges tio mest värdefulla klubbar sett till deras totala marknadsvärde.  Se och spela på fotboll live =>

Allsvenskans mest värdefulla klubbar

De rikaste klubbarna i Sverige

Vi har tidigare gjort en del andra granskningar av Allsvenskan. Vi har listat Allsvenskans mest värdefulla spelare, de yngsta lagen i Allsvenskan, Sveriges tio bästa domare, bästa spelarna i Allsvenskan, de mest olojala spelarna i Sverige och åtta anledningar att älska vårt egna Allsvenskan. Du har väl heller inte missat vår undersökning av Allsvenskans bäst betalda spelare 2023/2024?

Uppgifter är hämtade från statistiksidan Transfermarkt (beloppen är omvandlade från euro) och listans innehåll baseras på hur värdefulla de svenska klubbarna är sett till spelare, tränare och stab.

Nu sätter Silly Season Sverige igång listan över Allsvenskans mest värdefulla klubbar.  Se och spela på fotboll live =>

10. Mjällby AIF: 121,56 miljoner SEK

Mjällby AIF är en av mest värdefulla klubbarna i Allsvenskan. Laget spelar sina hemmamatcher på Strandvallen och slutade på en tiondeplats i Allsvenskan 2023.

9. IF Brommapojkarna: 122,02 miljoner SEK

IF Brommapojkarna kommer precis före Mjällby på listan men det är oklart om BP spelar i Allsvenskan 2024 då ett kval stundar mot Utsiktens BK.

8. IFK Göteborg: 146,55 miljoner SEK

En klassisk klubb som haft det tyngre på senare år är IFK Göteborg som klarade sig kvar och säkrade nytt kontrakt i Allsvenskan först i sista omgången 2023. Blåvitt har tappat flera placeringar på den här listan de senaste åren.

Allsvenskans mest värdefulla klubbar

7. IFK Norrköping: 171,42 miljoner SEK

En klubb som varit i gungning under hösten 2023 är IFK Norrköping som nyligen sparkade tränaren Glen Riddersholm. En svag höst resultatmässigt gjorde att Peking slutade nia i Allsvenskan.

6. Djurgårdens IF: 197,11 miljoner SEK

Djurgårdens IF eller Blåränderna har länge tränats av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som ledde laget till SM-guld 2019. Den gångna säsongen 2023 slutade DIF fyra i Allsvenskan.

5. AIK: 204,11 miljoner SEK

En storklubb som så ofta förr varit i blåsväder under 2023 är AIK. Prestationerna på planen var inte heller särskilt bra och laget säkrade nytt kontrakt först i sista omgången. Till slut blev det en elfteplats.

4. IF Elfsborg: 208,43 miljoner SEK

IF Elfsborg var nära att vinna sitt första SM-guld sedan 2012, men förlorade guldmatchen borta mot Malmö FF i sista omgången 2023. Under säsongen lyckades Boråslaget dock sälja spelare som Jacob Ondrejka och Gustaf Lagerbielke vilket gav fina pengar.

Allsvenskans mest värdefulla klubbar

3. Hammarby IF: 248,72 miljoner SEK

Hammarby har de senaste säsongerna anförts av stjärnan Nahir Besara som är lagets och hela Allsvenskans bäste poängspelare. Det blev en sjundeplats för Bajen i Allsvenskan 2023.

2. BK Häcken: 303,60 miljoner SEK

BK Häcken arrangerar Gothia Cup och tjänade bra med pengar under 2023 genom försäljningar av Benie Traore, Ibrahim Sadiq och Kristoffer Lund Hansen. Laget drog även in stora summor på att nå Europa League-gruppspel 2023/2024. I Allsvenskan blev det till sist en tredjeplats för de regerande mästarna.

Snabbaste målet Allsvenskan

Foto: Bildbyrån

1. Malmö FF: 366,07 miljoner SEK

Malmö FF är alltjämt Sveriges mest värdefulla fotbollsklubb och MFF vann SM-guld 2023. Det var framgångarna i Champions League-spelet 2014 och 2015 som lade grunden till MFF:s stora rikedom och nu får skåningarna kvala till Champions League 2024/2025.  Se och spela på fotboll live =>

LÄS ÄVEN:

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply