Topp 10: Allsvenskans bästa domare

Allsvenskans bästa domare

LISTA: Allsvenskans tio bästa domare

Vem är Sveriges bästa domare? Allsvenskans bästa domare? Vem är den bästa domaren i Sverige och Allsvenskan? Det finns ingen statistik som avgör vem som är världens bästa domare eller vad som gör en domare till den bästa världen? Oftast handlar det om hur mannen med pipan agerar i matcher, följer domarnas regelbok och kommunicerar med spelarna på planen. Se och spela på fotboll live =>

Några av som räknas till de bästa domarna i världen är Mark ClattenburgMartin AtkinsonNicola Rizzoli och Frank de Bleeckere. Samtliga domare har man nästan säkert sett en eller fler gånger då de är kända som de bästa inom sitt yrke. Men vi ställer oss fortfarande frågan, vilka är de bästa domarna i Allsvenskan? 

Årets domare i fotboll

Bästa domare och årets domare? Varje år utser Svenska Fotbollförbundets domarkommitté en manlig och en kvinnlig domare till ”Årets domare”, som båda prisas på den årliga Fotbollsgalan. Nu har vi på Silly Season Sverige tagit en titt på vilka som fått detta prestigefyllda pris bland herrarna under åren 2006-2015. Samtliga bilder är tagna från Bildbyrån.

Sveriges bästa fotbollsdomare

Tidigare har vi på Silly Season Sverige gjort flertalet listor som uppskattats av våra läsare. Nedan finner ni ett axplock av de mest populära listorna som vi publicerat och ta gärna en titt på de efter att vi gått igenom listan med de bästa domarna i den svenska högstaligan.

10. Martin Ingvarsson – årets domare 2006

Redan 1984 blev Martin Ingvarsson professionell domare och dömde i Allsvenskan under hela 18 år, detta mellan 1993 och 2011. 1997 blev Ingvarsson till FIFA-domare och dömde internationell fotboll mellan 1993 och 2011 innan han valde att lägga pipan på hyllan.

Totalt blev det 339 allsvenska matcher, 65 Superettan-matcher och 94 internationella matcher för Martin Ingvarsson.

9. Martin Hansson – årets domare 2007

Martin Hansson har dömt allsvensk fotboll sen 1999 och två år senare blev han även utsedd till FIFA-domare av det svenska fotbollsförbundet vilket betyder att han började döma europeiska matcher. Han har dömt allt från Superettan till Allsvenskan, Champions League och världsmästerskap.

Den 8 oktober 2013 stod det klart att Martin Hansson går i pension. Se och spela på fotboll live =>

8. Stefan Johannesson –  årets domare 2008

Domarkommitténs motivering: ”Stefan Johannesson är den domare som utvecklats mest under året såväl inom och utanför landets gränser. Han har en mycket hög lägstanivå, en god förmåga att kommunicera och en utmärkt speluppfattning. I år dömde han tre av totalt sex Stockholmsderbyn.”

bästa domare i Allsvenskan

7. Jonas Eriksson –  årets domare 2009

Domarkommitténs motivering: ”Starkt matchledarskap och med stor förmåga att kommunicera med såväl spelare och ledare har han tagit steget upp bland de högst rankade domarna i Europa. Med bättre fysik än tidigare har han visat att han inte är rädd att ta även obekväma beslut. Årets manlige domare är – Jonas Eriksson!”

6. Markus Strömbergsson –  årets domare 2010

Domarkommitténs motivering: ”Med en härlig kommunikationsförmåga, stor spelförståelse och en utmärkt fysik leder Markus Strömbergsson matcherna med spelarnas acceptans utan att på något sätt frångå regelverket.”

5. Markus Strömbergsson – årets domare 2011

Domarkommitténs motivering: ”Markus har utvecklats som heltidsdomare. Hans goda humör (och humor) når spelarnas acceptans. U20-VM och U21-EM i somras klarade Markus galant. En komplett domare med utmärkt fysik.”

4. Jonas Eriksson – årets domare 2012

Domarkommitténs motivering: ”Jonas Eriksson har under 2012 verkligen visat att han tillhör Europas bästa domare. Två matcher i EM, kvartsfinal i Champions League är några av höjdpunkterna, och han kan få döma även i Brasilien-VM 2014. Jonas är respekterad av alla och det är imponerande.”

3. Andreas Ekberg – årets domare 2013

Domarkommitténs motivering: Andreas Ekberg har på kort tid etablerat sig som en av våra bästa domare i allsvenskan och nominerats även för internationella uppdrag.
Den 28-årige skåningen ’får med sig spelarna’. Han drar sig inte för att ta obekväma beslut, men enligt regelboken. Som kronan på verket dömer han sin första A-landskamp på Irland kommande fredag den 15 nov. .”

2. Jonas Eriksson  – årets domare 2014

Domarkommitténs motivering: ”2014 är Jonas Erikssons bästa och mest framgångsrika säsong hittills. Tre VM-matcher i Brasilien, semifinal i Champions League och många toppmatcher i Allsvenskan – och flera återstår ännu. En synnerligen vältränad domare, med suverän kommunikationsförmåga och stor fotbollskunskap att luta sig emot. Jonas Eriksson är årets domare – på väg att bli den största av alla!”

1. Mohammed Al-Hakim – årets domare

Bästa fotbollsdomare? Årets domare? Årets domare i fotboll är Mohammed Al-Hakim.  Domarkommitténs motivering: ”30-årige Mohammed Al-Hakim är den f.d. spelaren (Köping) som gjort kometkarriär som domare: debut i Superettan 2011 och allsvenskan 2012.

I år gör han sin hittills bästa säsong, han har klarat alla utmaningar han satts på alldeles utmärkt. Han hyllas speciellt för sin goda fysik – han ser till att vara nära situationerna – och samarbetet med såväl spelare som ledare. En framtida mästerskapsdomare!” Se och spela på fotboll live =>

Samtliga uppgifter är hämtade från SvFF och fogis.se.

bästa domare i Allsvenskan

Fler listor på Silly Season Sverige

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365