Krönika: Hamréns EM-trupp var till och med bra

Hamréns EM-trupp var till och med bra

Han sågas för Wendt-petningen, vissa undrar också vart Sam Larsson tagit vägen och ytterligare några begrundar hur Erik Hamrén kan vara förbundskapten. Men den här gången så tycker jag Hamrén gör flera rätt, vågar till och med säga att uttagningen var bra.

Igår var det dags att presentera EM-truppen, Mr. Ibrahimovic ska ha 22 spelare med sig till Frankrike och det var Erik Hamrén som handplockat dessa. Låt oss börja med att titta på målvaktssidan, Andreas Isaksson och Robin Olsson var självskrivna som första respektive andremålvakt. De som inte håller med får lov att rannsaka sin verklighetsbild för att mig veterligen är målvaktssidan inte bättre än såhär. Det som stack ut var valet av tredjemålvakt, det blev Patrik Carlgren. Ett bra val av Hamrén, för kom igen, vi pratar om tredjemålvakten. Jag tycker det är bättre med en ung tredjemålvakt som 24-årige Patrik än en snart 29-årig Johannes Hopf (fyller 29 år under EM). Att småstarta generationsväxling med ”se och lär” för Patrik och Robin tror jag Hamréns ersättaren Janne Andersson uppskattar, dessutom kan det bli mer än att se på och lära för Robin om något skulle hända Isaksson (utvisning, skada eller formdipp).

Hård konkurrens på vänsterbackspositionen

Annars har jag uppskattat temat, få överraskningar men där det varit överraskningar så har det varit ungt blod som kommit in. Oscar Wendt har det tjatats om skulle in i backlinjen, eller åtminstone in i truppen. Han konkurrerar med Martin Olsson och Ludwig Augustinsson, jag tycker det är jämnt dem alla emellan. Alla är bra fotbollsspelare med individuella styrkor och svagheter de bär, men jag tror Oscar Wendts oförmåga att ta chansen när han väl fått den av Hamrén var det som fick vågskålen att tippa i Ludwigs och Martins favör. Man behöver inte hålla med Hamrén om uttagningen men det är obegripligt hur hårt han kritiseras för petningarna av just Wendt. Han är inte direkt Sveriges svar på David Alaba, han är en bra spelare i Mönchengladbach, han håller en duglig Bundesliga-kvalité. Han är dock absolut ingen dominerande lirare i Tyskland, ni som tror det får gott ta av er de svenska glasögonen. Tror hysterin kring Oscar har med ”gräset är grönare på andra sidan”-fenomenet, man har sett Martin Olsson, man har sett Ludwig och man har glömt Wendts mediokra forna insatser vilket gör att man vill se honom igen. Kul dock att den positionen har sådan konkurrens, önskar att det fanns fler sådana positioner.

I övrigt var unge Pontus Jansson en kul överraskning, ung spelare som har alla chanser i världen, inte alls hugget i sten att Viktor Nilsson-Lindelöf spelar mittback då han är mångsidig. Viktor kan täppa till hål på flera positioner och det tror jag kan öppna för speltid för Pontus. Men generellt kul med så många (6 styckna) från guldlaget i U21-EM som nu ska med i ”riktiga” EM-spelet. Vissa av dem som Lindelöf, Guidetti och Hiljemark är dessutom bortom överraskningsstadiet i landslaget, de är redan viktiga kuggar och självskrivna där efter både insatser i klubb och landslag.

Inte helt överens om allt men bra ändå

Jag har tidigare kritiserat Hamrén för ålderstigna landslagsuttagningar (mot Ryssland i kvalet var medianen på startelvan 30 år) men nu tycker jag han faktiskt har gjort en bra uttagning. Det är inte en fulländad generationsväxling precis innan mästerskapet men inte heller ett landslag som lirar inför pensionen, det är helt enkelt en skön mix av ungt och rutinerat. Hade dock önskat Riccardo Gagliolo istället för Erik Johansson, Sam Larsson istället för Sebastian Larsson och mig själv istället för Hamrén men någonstans så accepterar jag att åsikter går isär, det skiljer spelarna i och utanför truppen väldigt lite åt (bortsett från Zlatan då), att det blir oenigheter om truppen är fullt naturligt. Det gör dock inte Hamréns uttagning dålig, den här gången gjorde han det till och med bra. Nu återstår det att se vad detta gäng kan åstadkomma i sommar. Därefter kan vi med facit i hand värdera trupputtagningen och döma den.

Avslutningsvis vill jag bara påminna om en ”fun fact”, Viktor Nilsson-Lindelöf var inte uttagen till U21 EM för knappt ett år sedan. Men Emil Krafth skadade sig och Viktor ersatte, nu är han självskriven i en EM-trupp. Makalös landslagsresa med en ännu galnare klubblagsresa. Ska bli sanslöst kul att se honom i EM.

 

 

Läs mer om EM-trupper och förutsättningarna inför sommarens EM-slutspel

Sveriges trupp EM 2016 – svenska truppen till fotbolls-EM 2016!

LISTA: Bästa anfallarna i EM 2016

LISTA: Bästa målvakterna i EM 2016

EM guide 2016: allt om fotbolls EM 2016!

Fotbolls-EM 2016 TV-tider – TV-kanal & tid alla matcher i EM 2016!

Prispengar fotbolls EM 2016 – prispott & prispengar fotbolls EM 2016!

Fotbolls EM 2016 grupper – samtliga EM 2016 grupper, Frankrike!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply