KRÖNIKA: Detta är långt ifrån okej Hamrén!

Hård kritik från krönikören inför avgörandet

Då var det dags igen, klubbfotbollen har tagit en paus för ytterligare en landslagssamling och min spontana reaktion är en tröttsam suck.

Det är inte lika roligt eller spännande att se på detta landslag som det brukade vara. Tyvärr har den känslan smugit sig på sakta men bestämt. Erik Hamrén har varit hårt kritiserad länge, ändå har resultaten inte varit katastrofala (med undantag för senaste matchen mot Österrike). Till EM 2012 lyckades vi ta oss, väl där var vi första laget som slogs ut ur turneringen. Till VM tog vi oss inte eftersom Tyskland och Portugal åkte dit på vår bekostnad. Det enda man kunde kräva av Hamrén var att vi skulle nosa om en VM-biljett, vilket jag tycket vi gjorde. Nuvarande kvalet har ett okej utgångsläge, tar vi inte direktplatsen från Ryssland så kommer vi troligen spela playoff mot ett enklare motstånd och nå EM den vägen.

Problemet är inte resultaten, problemet är lagets totala avsaknad av energi, entusiasm och ”shajning”. Från Österrikematchen finns det en bild på den svenska klacken som skulle skapa ett tifo värd namnet. Men läktarsektionen var halvtom vid matchstart, tifot var osynkat och för mig sammanfattade bilden hela landslagssamlingen, en total bedrövelse. Jag kan inte minnas när jag senast såg ett så livlöst landslag. Nyligen fick vi dessutom reda på att vi nu rasat ner till en 45:e plats i FIFAs världsranking. Vårt fotbollslandslag har ett gediget arv som handlar om kollektivt kämpande matcher igenom, aldrig ge sig och ett orosmoln för vilket lag som helst. Det är hjärtkrossande tungt att se den nedärvda identiteten eroderas ner i småbitar på vår hemmaplan av ett Österrikiskt landslag.

• • •

Jag tycker generellt att tränare får orimligt mycket kritik efter bara några dåliga matcher men i Hamréns fall är kritiken mestadels fullt befogad. Å ena sidan måste man spela mycket fotboll i klubblaget innan man kan vara med i hans trupp, å andra sidan fanns det inga hinder för att ge Martin Olsson startplats trots total avsaknad av speltid i klubblaget. Nyligen gav Hamrén besked om att alla spelare är aktuella för att starta mot Liechtenstein utom John Guidetti, anledningen? För lite speltid i klubblaget. Jag tänker inte ens kommentera vidare om dubbelmoralen i hans uttalande och uttagningar.

I somras spelade vårt U21-landslag final i U21-EM och tog hem guldet. Svenska supportrar hade rest i stora skaror för att se våra ungdomar spela i Tjeckien. De gav oss hopp, vårt nuvarande landslag kanske har tappat allt som kännetecknade svensk fotboll men våra ungdomar visade oss att arvet lever än. När jag tittade på finalen blev jag ombedd att åka och handla lite mjöl, jag körde som en tok, lyssnade intensivt på matchen via radion och väl hemma var jag på helspänn framför TV-skärmen. Jag kan tryggt säga att den entusiasmen inte kommer vara lika stor mot Liechtenstein imorgon, tyvärr.

Jag tror Erik Hamrén kommer behålla jobbet framtill ett eventuellt EM slutspel, däremot skulle jag bli oerhört förvånad om han skulle få en kontraktsförlängning. Jag tycker redan synd om den stackaren som tar över förbundskaptensrollen. Spelarna från startelvan mot Österrike har en snitt och medianålder på exakt 30 år. Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut att Hamrén skjutit upp generationsväxlingen till sin efterträdare. Därtill har Sveriges ras i världsrankingen inneburit en stentuff VM-kvalgrupp där Sverige kommer framförallt behöva tävla mot Frankrike och Holland om en direktplats och en chans till play-off plats i VM.

• • •

Innan vi snöar oss inte på VM-kvalet ska Sverige kämpa om en plats i EM. Nu när turneringen utökats från 16 till 24 lag skulle jag våga kalla det en större skandal om vi missar en av de platserna. Återigen är truppen proppad med 30 plus:are, vi ska möta Liechtenstein och Moldavien. Det kommer inte bli någon nytändning utan det är sex poäng som ska inkasseras, att vi tappar ett enda poäng mot dess fotbollsnationer finns inte på världskartan. I tabellen ligger Montenegro bara en poäng ifrån oss på tredjeplats. Tappar vi poäng, vilket jag inte tror vi gör, så kan vi missa play-off platsen och då tror jag Hamrén avskedas tisdag morgon.

Missförstå mig inte, jag älskar vårat landslag och kommer stödja de alldeles oavsett. Jag kommer titta på matcherna, hålla tummarna och jubla när vi gör mål. Kanske bara inte på nivån som jag gjorde under U21 EM. När Oscar Hiljemark får stanna kvar i Italien, Guidetti inte får starta mot Liechtenstein och landslagsledningen knappt känner till tillgänglige mittbacken Gagliolo så är det svårt att inte vara förbannad. Nu är truppen som den är och vi får leva med vår förbundskapten ett tag till. Det är bara att svälja missnöjet och hålla ut även denna landslagssamling. Det är nu man ber till högre makter om att inget får gå fel för Zlatan & Co, vi kan inte missa ytterligare ett mästerskap. Detta kval är trots allt en barnlek i jämförelse med kvalet som väntar.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365