Joseph Colley – Svenska talanger i England, Europa

Svenska fotbollsspelare i England

För de flesta fotbollsspelare är spel i engelska Premier League en avlägsen dröm, en hägring eller rent av en fantasi. Men för Joseph Colley är det ett verkligt mål som han kämpat hårt för.

Joseph Colley, 16 år, Chelsea FC

Som många andra knattar började Joseph Colley spela i sin lokala fotbollsklubb, i Josephs fall var det Bro IK. Där blev det spel för fram tills han blev 11 år gammal. Då hade det nämligen blivit uppenbart att han var för bra, han behövde fotbollsutbildning på en högre nivå.

Det var vid detta tillfälle han tog sitt första steg upp i fotbollens näringskedja. Joseph imponerade på IF Brommapojkarna (BP), en ansedd talangförädlare med en av Sveriges bästa fotbollsakademier. BP tog in honom på provspel vilket Joseph inte hade något problem att klara, BP valde då att ta in honom och mer komplicerat än så var inte den övergången.

Karriären börjar ta fart

I sin nya klubb började det hända saker, inte på en gång utan det skedde sakta. Joseph började växa och hans enorma potential blev långsamt mer och mer uppenbar. Med tiden blev han en fysiskt stark och bolltrygg mittback. Han har även spelat som mittfältare men Joseph har varit tydlig, först och främst är han en mittback.

Är man för bra för sin årskull kan man få spela med äldre spelare, men få har gjort så stora åldershopp som den unge mittbacken. Han var enbart 14 år när han spelade för BPs U17-lag, det var ett enormt ålderskliv, skulle han klara av pressen? Var inte fysiska nivån i U17 för svår?

Det gick bra i U17, mycket bra. Han klarade inte bara av spel i U17 utan imponerade också, inte ens här var det utmaning nog. Det blev spel i U19 och till sist även U21. Han var ändå bara 15 år då, scouter från Europas alla hörn började få upp intresset för honom. Klubbarna köade för att erbjuda provspel, problemet var bara att man enbart kan välja en av dem.

Dramatisk övergång

Det blev många provspel för många klubbar. Rykten började cirkulera, Manchester United vill ha honom, provspelen där hade varit mycket lyckat. Det mesta pekade på en flytt till nordvästra England. Hans jämngamla vän från BP, Joel Asoro blev klar för Sunderland AFC medan Joseph skulle till ”The Red Devils”. Plötsligt ändrades allt, på kort tid hade Uniteds värvningsförsök grusats. Rivalerna Chelsea FC hade slagit de på fingrarna och rott hem jättetalangen. Några månader senare skedde en liknande incident med Pedro som skulle till United innan Chelsea kapade deras affär.

I London kommer han spela i Chelseas U18, där kommer han bilda mittbackspar med svensken Ali Suljic. Enligt Joesph själv så bor de bara fem minuter ifrån varandra i huvudstaden. Affären med Chelsea blev klar sent i maj i år men själva flytten dröjde till 1:a Juli. Väl i Chelsea har han hittils bildat mittbackspar med Ali Suljic i flertaler matcher för Chelsea, men inte i alla.

Snabb utveckling i Chelsea

Den 21:a augusti, efter mindre än två månader i klubben fick Joseph Colley, 16 år, hoppa in i den 35:e matchminuten för Chelseas U21. Självklart har den unge mittbacken vant sig vid att spela med äldre spelare, men då var det i Brommapojkarna, nu gör han samma sak i storlaget Chelsea. Många är säkert förvånade över den snabba utvecklingen men inte alla. BPs U19-tränare Dali Savic har varit säker på att Joseph är något utöver det vanliga:

– Enigt mig är han Sveriges bästa spelare född 1999.

Källor: Fotbollstransfers.com, SvFF.se, BP-Media, Brommapojkarna.se, Mirror.co.uk, Chelseafc.com, Fotbollsfabriken (Brand New Content, 2013).

För fler artiklar från denna artikelserie, läs även:

Svenska talanger i England – Joel Asoro

Svenska talanger i England – Zackarias Faour

Svenska talanger i England – Viktor Johansson

Svenska talanger i England – Moustafa Zeidan

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply