Moustafa Zeidan – Svenska talanger i England, Europa

Svenska fotbollsspelare i England

För de flesta fotbollsspelare är spel i engelska Premier League en avlägsen dröm, en hägring eller rent av en fantasi. Men för Moustafa Zeidan är det ett verkligt mål som han kämpat hårt för.

Moustafa Zeidan, 17 år, Aston Villa FC

I Skånes näst största stad, Helsingborg, produceras talanger på löpande band. En hel del av dessa talanger kommer ifrån Allsvenska klubben Helsingborgs IF, men långt ifrån alla. I staden får nämligen storklubben rejäl konkurrens på ungdomssidan av Högaborgs BK. Det var i Högaborg en ung Henrik Larsson formades, det var också här bröderna Martin och Marcus Olsson fostrades innan de bar sig av till Premier League.

Trots alla framgångar på ungdomssidan kan inte en klubb leva på gamla meriter i all evighet. När ungdomslagen formades nya årskullar skulle nya talanger ta plats. Här finner vi Moustafa Zeidan, en spelare man tidigt hade stora förväntningar på. Detta var nämligen inte vilken ungdomsspelare som helst utan kusin till bröderna Imad och Abul Khalili. På en bakgård i förorten Närlunda spelade Moustafa med kompisar, han beskriver det som trångt på planen då många ville vara med. Kanske var det de trånga ytorna som gav honom den bländande teknik och speluppfattning, kanske var det medfött.

Vad som dock är säkert är att han har en teknik och speluppfattning som jämfördes med Mesut Özil av stjärnagenten Hasan Cetinkaya. Det finns gott om historier om talanger som vässade sin teknik på en bakgård i en förort men Moustafa kunde långt mer än så. Han visste hur han skulle utnyttja tekniken från den trånga spelplanen i Närlunda till den fullstora fotbollsplanen med Högaborg. När Moustafa fortfarande var 14 år gammal kom debuten med Högaborgs A-lag.

Genombrottet gav eko i Europa

Han hade redan innan A-lagspelet lockat intresse men några snygga passningar i division 2 i den åldern räckte för att spä på intresset när scouterna var på plats. Han hade också fått en agent, Hassan Cetinkaya, som hade enorm erfarenhet av att ta svenska spelare ut i Europa. Väl i A-laget kom Moustafa att bli vän med Jordan Larsson som än så länge mer är känd som Henrik Larssons son. De båda hade scouter efter sig och brukade ofta diskutera det här med att testa på utlandet:

– Jag och Jordan spelade i samma lag och vi har snackat igenom det här ganska mycket. […] Jag kände att jag ville ta steget och testa på det [utlandsspel, reds. anm.], för att man kan alltid komma tillbaka till Sverige och spela igen.

Eftersom Jordan Larsson resonerade annorlunda kom de att skiljas åt tidigt. Jordan stannade i Sverige och är en A-lagsspelare i Allsvenskan. Moustafa å sin sida sökte en övergång till klubbar utomlands och det var verkligen inte brist på intresse för Zeidan i utlandet. Det var intresse från Italien, från portugisiska Benfica och holländska Ajax. Så var det också ett lag i det regniga Birmingham som hörde av sig, de undrade om svensken ville provspela, och visst ville Moustafa provspela. Fem novemberdagar i Aston Villa blev det för 14-åringen. Därefter kom han hem till Helsingborg, provspelet hade gått bra men ännu var det för tidigt att prata om en övergång.

Futsalspel på vintern

Tiden gick, under vintertid i det kyliga Sverige byttes fotbollen på 11-mannaplanen ut mot inomhusfotboll. Spela fotboll inomhus innebär att man har små ytor att förhålla sig till, något som Moustafa råkar vara en expert på efter alla timmar på bakgården i Närlunda. Under en futsalturnering med Högaborg briljerade han rejält, för den som vill se Zeidan briljera i turneringen kan man se finalmatchen här (Moustafa spelade med nummer 14 på ryggen). Redan då hade han ett respekterat namn i fotbollen och kommentatorerna i finalen nämnde att ”Nummer 14 i Högaborg, honom ska vi hålla ett extra öga på”, någon minut senare krutade han in bollen i mål.

Det många kanske inte visste då var att han redan hade samtal med flera klubbar om en övergång. Tre månader senare var det klart, ny klubbaddress blev Aston Villa. Provspelat hade räckt för att övertyga klubben och under provspelet hade även Zeidan varit nöjd med klubben. Avtalet innebar att flytten skulle ske efter skolavslutningen under sommaren. I en intervju samma sommar, bara dagar innan han skulle till Birmingham så berättade stjärnskottet om hur mycket han kommer sakna kompisarna, familjen och framförallt mammas mat. Han hade blivit väl förberedd på vad som väntade i England av kusinerna Khallili.

Äventyret i England drar igång

Till slut var han där, på plats i regniga England. Föräldrarna stannade kvar i Helsingborg och kompisarna kunde han ju inte ta med till Birmingham. Det blev långt ifrån ett problemfritt debutår i England. Trots att det redan spelade två andra svenska i laget, Khalid Abdo och Viktor Johansson, så har Moustafa inte hymlat om hur tufft det var i omklädningsrummet:

– De inhemska spelarna tar inte in dig på samma sätt om du inte presterar. Gör du bra ifrån dig så kommer alla gilla dig, men gör du det inte tar de inte in dig på samma sätt.

Precis som han sa inför äventyret, att han skulle sakna sin familj och vänner, så blev det de första månaderna. Men det var inte bara utanför plan han fick problem, lite krångel med pappersarbete om spelarlicens höll Zeidan borta från matcher de inledande månaderna. Under denna tuffa tid blev det många telefonsamtal hem, till alla möjliga och det var till stor del tack vare de samtalen orkade han hålla huvudet ovanför vattnet ett tag till. När väl det löst sig med licensen hade han också fått några vänner, då rullade allt på.

Spel i Barclays U18-Premier League

Det blev flera matcher i U18 Premier League och med jämna mellanrum även spel i svenska ungdomslandslagen. Så sent som i våras spelade han för U17-landslaget. Som med många talanger är vägen till A-laget i de stora ligorna väldigt lång. Ännu kämpar han om en plats till Aston Villas U21-lag, ett steg landsmannen Khalid Abdo tog denna höst. Framtill dess är det spel i U18 som gäller, i relation till att Moustafa nyligen fyllt 17 år så är det godkänt med goda marginaler. När vårt utlandsproffs kom hem i sommras berättade han om att allt är bra nu, men helt nöjd är svensken inte:

– Jag tror mycket på mig själv, jag viker inte ner mig. Så det har gått helt okej, jag har presterat bra men de [Aston Villa, reds. anm.] vill se mer av mig  och jag vill bevisa mer för jag vet att jag kan mycket mer.

Källor: Viasatsport, Helsingborgs Dagblad, fotbollstransfers, Alltidfullsatt, Aftonbladet, talkSPORT, avfc.co.uk, Svenska Fans, SvFF.se.

För fler artiklar från denna artikelserie, läs även:

Svenska talanger i England – Joel Asoro

Svenska talanger i England – Joseph Colley

Svenska talanger i England – Viktor Johansson

Svenska talanger i England – Zackarias Faour

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply