Joel Asoro – Svenska talanger i England, Europa

Svenska fotbollsspelare i England

För de flesta fotbollsspelare är spel i engelska Premier League en avlägsen dröm, en hägring eller rent av en fantasi. Men för Joel Asoro är det ett verkligt mål som han kämpat hårt för.

Joel Asoro, 16 år, Sunderland AFC

Joel Joshoghene Asoro startade fotbollslivet i IFK Haninge-Brandbergen. Enligt honom själv var han som knatte inte någon utmärkande talang men det kan inte riktigt stämma. Hans spel på planen ekade kvalité och fick IF Brommapojkarna (BP) att intressera sig, då var han enbart nio år gammal.

Joels mamma var inte så övertygad om ett klubbyte, han hade ju sina kompisar i Haninge-Brandbergen och trivdes väldigt bra där. Men BP såg att Joel hade något alldeles speciellt och man var inte beredda att ge upp värvningen enkelt. Efter ett provspel låg man på för en övergång och erbjöd att skjutsa Joel till och från träning samtidigt som han slapp betala träningsavgifter m.m. Till sist blev det en flytt till Brommapojkarnas ansedda akademi.

Spelade med äldre lagkamrater

Idag har vi facit i hand och kan säga att BPs ledarstab inte var ute och cyklade när de uppmärksammade honom vid nio års ålder. Joel som är född år 1999 spelade i BPs tuffa akademilag men det blev för enkelt, han flyttades upp till BPs 98:or och därefter har karriären gått spikrakt upp. Inte långt senare gjorde han en match på U17-nivå, sedan U19 och till sist U21 där det tog stopp.

Det sista steget från U21-nivå till seniornivå i BP tog Joel aldrig. Han var nu 15 år och så pass duktig att han blivit landslagsman på ungdomsnivå och hade en rad Europeiska klubbar efter sig. Hans agent Hasan Cetinkaya kom överens om provspel med några av de intresserade klubbarna. Länge talades det om att valet skulle hamna på storklubben Chelsea FC som hans kompis Joseph Colley valde (de båda spelade i BP) men det blev istället Sunderland AFC. Avtalet blev klart redan i maj i år men övergången till England har dröjt fram till sommaren.

Bra start i England

Det är ännu väldigt tidigt in på hans nya äventyr i England men han har redan fått spela med Sunderland U18 under augusti. Bland annat satte han ett matchavgörande mål mot Huddersfield Town U18 när man vann med 2-1. I den nya tillvaron har han med sig sin mor och de bor tillsammans i Sunderland, något som den tekniske anfallaren uppskattar.

Planerna för framtiden har han varit öppen med och det råder ingen brist på ambition. Trots att Joel har fyra år på kontraktet siktar han på Premier League-debut redan innan han blir 17 år. Den 27:e april 2016 fyller han just 17 år, det återstår att se om han lyckas med sina ambitiösa planer men oavsett så råder det ingen tvekan; Joel Asoro är en av Sveriges mest intressanta talanger.

Källor: BP-Media, SvFF.se, Fotbollsfabriken (Brand New Content, 2013), Fotbollstransfers.com, Ask. FM/JoelAsoro, safc.com, anonym källa från Haninge-Brandbergen.

För fler artiklar från denna artikelserie, läs även:

Svenska talanger i England – Joseph Colley

Svenska talanger i England – Zackarias Faour

Svenska talanger i England – Viktor Johansson

Svenska talanger i England – Moustafa Zeidan

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply