Zackarias Faour – Svenska talanger i England, Europa

Svenska fotbollsspelare i England

För de flesta fotbollsspelare är spel i engelska Premier League en avlägsen dröm, en hägring eller rent av en fantasi. Men för Zackarias Faour är det ett verkligt mål som han kämpat hårt för.

Zackarias Faour, 17 år, Manchester City FC

Sveriges landslagskapten och bäste målgörare genom alla tider heter Zlatan Ibrahimovic. En välkänd fotbollsspelare världen över som satt sin hemstad Malmö och framförallt sin moderklubb Malmö FF på kartan. Han såldes av Malmö FF för 82,5 miljoner kronor år 2001, sedan dess har man också fått in en ansenlig summa i solidaritetsbidrag genom alla hans övergångar i karriären. Men den framgångssagan har lämnat ett vakuum efter sig, många undrar om Malmö FF någonsin kommer producera en spelare i Zlatans kaliber?

Svaret på den frågan lär dröja några år men det finns en seriös kandidat. Medan svensk fotboll riktade blickarna mot EM 2004 i Portugal så satte Malmö FF ihop ett knattelag för femåringar på hemmaplan, i det laget gjorde en ung Zackarias Faour sin första lagträning. Sex år senare spelade Malmö FFs P98:or diverse turneringar utomlands och de scouter som höll koll på skytteligorna blev snabbt bekanta med namnet Zackarias Faour. Som 13-åring gjorde han osannolika 189 mål på 55 matcher trots att flertalet var mot överårigt motstånd, ett facit som gör det omöjligt att ha en låg profil.

Med prestationerna följde intresset

Inom kort kom det som kännetecknar talangjakt i dagens fotboll, trots sin unga ålder hörde scouter och agenter av sig. Den unge anfallaren valde stjärnagenten Hasan Cetinkaya, det kom att bli ett avgörande val för karriären och klubbars intresse för honom började för första gången på allvar. Mitt i dramat stod Malmö FF med ungdomsansvarige Mats Engquist och fick uppleva när klubbar från alla världens hörn slet i deras 13-åriga guldklimp. Men då var han för ung och Mats Engquist berättar att man lyckades behålla honom:

– Jag tycker inte att det är okej att skicka tretton- åringar utomlands, det känns oetiskt och olustigt. Vi har suttit ned och tagit, som vi tycker det, kloka beslut tillsammans med Zackis [Zackarias] familj.

De supportrar som hoppades på att se Zackarias frälsa klubbens A-lag likt Zlatan Ibrahimovic lär tyvärr bli besvikna. Zackarias tog ytterligare kliv framåt som fotbollsspelare och vid 16 års ålder blev proceduren kort när engelska storklubben Manchester City bestämt sig för att plocka in honom. Malmö FF ville fortfarande inte sälja, Manchester City struntade i det, öppnade plånboken och på ett kick blev det klart. Vintern 2014 kom skåningen till en av världens rikaste klubbar som satsade enorma summor på sina nya talanger.

Lämnade moderklubben

När väl affären var blev klar var Mats Engquist inte helt nöjd med situationen:

-Min uppgift är att ta fram spelare till A-laget, inte att sälja dem

Ändå hade Malmö FF accepterat budet på fyra miljoner kronor när han såldes, en mycket hög summa för en sextonåring från Sverige. Det finns många orsaker till att det blev en flytt och att det just blev Manchester City, en av anledningarna stavas Samir Nasri. Sedan liten hade fransmannen varit en av Zackarias idoler. Det har varit en dröm att få se honom på nära håll, med övergången avklarad kunde han vara nära Nasri var dag.

Den nyrika storklubben hade redan köpt sig ett världslag, problemet har dock varit att fylla hemmafostrade-kvoten, man behövde en akademi som kan leverera spelare i världsklass. För ett år sedan invigde klubben den nya basen för akademin, en av världens mest moderna träningsfaciliteter. Mitt i detta projektet anländer våran svenska talang, till skillnad från hemma i Malmö är kravbilden och konkurrensen en helt annan. Tyvärr inleddes utlandskarriären till stor del på bänken enligt Zackarias:

– Jag vet inte vad det var i början. Tränaren kanske tyckte att det var bättre att jag började på bänken.

Speltid trots allt

Men tids nog kom chansen i Barclays Premier League U18, trots bänknötningen och sin unga ålder blev det sju mål på 16 matcher säsongen 2014/15. Den insatsen som sticker ut allra mest är i januari i år mot Liverpool U18, då gjorde han ett hattrick när man tog en 3-2 seger. Prestationen ska dock inte överskattas, än är steget till Manchester Citys A-lag enormt. Ett exempel på hur svårt det sista steget är John Guidetti, en annan svensk anfallare i Manchester City som bland annat gjorde 20 mål på 23 matcher på utlåning i holländska högstaligan. Trots hans målfacit blev det, med undantag för en match i ligacupen 2010, inte en enda minut i tävlingssammanhang under de sju år han hade kontrakt med klubben.

Idag är det inte aktuellt med spel i A-laget för Zackarias Faour utan det kan dröja några år om det sker överhuvudtaget. Men redan nu kan svenskar som suktar efter att få se en av nationens största talanger göra det, den skånske supertalangen är bofast i svenska landslagens ungdomslag, hittills har det redan blivit 25 U17-landskamper och 8 mål. På senare tid har det också blivit 3 U19-landskamper så potentialen finns hos unge utlandsproffset.

Vad gäller framtiden i klubben finns det ingen tvekan, trots den mördande konkurrensen i klubben finns det enbart en sak som gäller, även om han medger att det kan ta tid:

– Man vill alltid komma till a-laget så fort som möjligt, sedan om det tar ett år eller två år, det får man se.

Källor: Viasatsport.se, Sydsvenskan, SvFF.se, Mcfc.co.uk, Manchester City TV, Transfermarkt.com

För fler artiklar från denna artikelserie, läs även:

Svenska talanger i England – Joel Asoro

Svenska talanger i England – Joseph Colley

Svenska talanger i England – Viktor Johansson

Svenska talanger i England – Moustafa Zeidan

3 Comments

 1. Sameoldfish

  24 september, 2015 at 03:01

  Det är visserligen ett bra initiativ att skriva om unga svenska talanger. Tyvärr stannar det här just vid ett bra initiativ. Texterna är för det första så pass skrala att de knappt ger någonting. Texternas litenhet till trots skulle de ändå varit mer givande än inga texter alls. Detta om det inte vore för de flertal faktafel texterna innehåller.

  Faktafel sänder ut en felaktig bild om (i det här fallet) personen i fråga till de som inte känner till den faktiska sanningen. De som känner till den sanna bilden av personen slipper den aspekten. De möter ett ännu värre öde – irritation. För en deprimerad man kan den här irritationen tas i uttryck genom verbal- och/eller fysisk misshandel på t.ex. hans hustru. Detta i sin tur leder, förutom smärta för hustrun, även MYCKET troligt till konsekvenser för de eventuella barn paret har. Där finns hävdvunna slutsatser som visar att det en person upplever som barn (främst negativa upplevelser) tar otaliga många generationer att sudda bort.

  Med det som är nämnt ovan som grund, finner jag det onödigt och dumt att hasta igenom en publik text på en relativt stor nätsida på det här sättet. Det internetsidor skriver tas allt för ofta för sanning. Är man osäker på fakta är det därför alltid bättre att skriva en kommentar.

  I just den den här texten om Zackarias hittar jag två större felaktigheter:
  1. Du skriver att John Guidetti inte spelade en enda tävlingsminut för Manchester City.
  2. Du skriver att Zackarias spelat tre u-19-landskamper.

  Ingendera av dessa stämmer och det hade faktiskt inte tagit en alldeles för lång tid att kolla upp dem. Men vad gör det egentligen? Med absolut största sannolikhet har inget allvarligt inträffat tack vare detta. Jag fick dessutom möjlighet att skriva av mig lite grann vilket nog bara gjorde mig gott.

  Jag saluterar därför dig och dina felaktigheter.

  • Ara Mustafa

   25 september, 2015 at 21:42

   Hej, kul att du gillar initiativet.

   Mycket riktigt har Guidetti spelat en tävlingsmatch, det var i ligacupen 2010.
   Annars har det inte blivit någon minut för City i tävlingssammanhang.

   Angående Zackarias Faour så har han spelat 3 U19 landskamper enligt SvFF
   Skickar med länk på källan: http://svenskfotboll.se/landslag/p98/spelare-2015/

   Ha det gött!
   Ara Mustafa, skribent.

 2. Sameoldfish

  24 september, 2015 at 17:52

  Dagens livslektion: Kombinera aldrig intag av Stroh rom med intag av “sport-featureartiklar”.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply