LISTA: 5 saker vi lärde oss av Real Madrid – Atletico Madrid

Real Madrid vs Atletico Madrid – Detta lärde vi oss

I gårdagens ärofyllda och mycket viktiga derby mellan Real Madrid och Atletico MadridSantiago Bernabeu var det mycket som stod på spel. Barcelona började dagen med 8 respektive 9 poäng före Atleti och Real och båda lagen visste att en förlust skulle innebära spiken i kistan på titeljakten för det lag som förlorade. Det handlade alltså inte bara om den vanliga äran i detta spännande derby utan även chansen att knappa in på Barcelona i jakten på tabellplats 1.

Även om Real hade det största bollinnehavet och en del chanser på mål stod ett stadigt Atletico emot bra och ett mål från Antoine Griezmann räckte för att till sist ge gästerna äran och de 3 poängen de så desperat var efter. Som om stämningen inte kunde vara spänd nog uttalade sig även den före detta Real Madrid spelaren Guti innan matchen med orden ”jag tror inte att någon spelare i Atlético skulle platsa i dagens Real Madrid,”, något som såklart gjorde stämningen än mer hätsk från de röd-vita fansen.

Detta blev Zinedine Zidanes första förlust som Real Madrid manager. Det är även den fjärde ligaderby förlusten på sex matcher för Los Merengues, som inte har lyckats övervinna sina stadsrivaler i Primera Division sedan 2013. Derbyt var tight och spännande men tillsist stod Atletico som värdiga vinnare, trots en protest från Reals håll att de borde ha fått en straff i andra halvlek efter en situation där Atleti kaptenen Gabi gick på Danilo.

Det var ett laddat derby, som sig bör, med Atletico som vinnare i slutändan, men finns det någonting annat vi kan ta med oss efter en så stor vinst för Atletis del? Vad lärde vi oss efter Real Madrid – Atletico Madrid ? Listan är hämtad från The Mirror och bilderna är från Bildbyrån.

Fem saker att ta med sig efter matchen mellan Real Madrid och Atletico Madrid

Det blev en storartad kväll för Atletico men inte lika roligt för Real Madrids del. Men innan vi dyker djupare ner i denna listan så vill vi även passa på att tipsa om andra listor som vi har publicerat här på Silly Season Sverige, som till exempel de fem snyggaste fotbollsskorna som släpps i marsfem matcher vi minns mellan Arsenal och Barcelona eller varför inte klubbarna vars spelare tillsammans har flest CL-titlar . Ta gärna en titt på dessa efter att vi gått igenom fem saker vi lärde oss efter Real Madrid – Atletico Madrid:

5) Zidane valde ett offensivt tillvägagångssätt

Det största valet som Zidane stod inför innan sitt första derby var vem som skulle ersätta den skadade Marcelo som vänsterback. Nacho, den centrale mittfältaren hade varit det konservativa valet men Zizou valde istället Danilo, som är högerback. Avsaknaden av Marcelo är en av de som märks mest i Real Madrid. Vem som ersätter honom är alltid betydande, som vi såg när Carvajal hoppade in för honom på sin vekare sida mot Athletic Club. Zidane gick med samma taktik denna gång men med Danilo istället.

Kanske trodde han att Atletico inte skulle spela med vidd, då en smal 4-4-2 uppställning har varit Diego Simeones grej och det var inget annorlunda denna gång, med en återvändande Augusto Fernandez som sällade sig till Gabi, Saul och Koke i mitten av planen. Huruvida gästerna kunde ta vara på försprånget med en spelare utanför sin position skulle kunna visa sig vara nyckeln till deras chanser men samtidigt har Simeones lag tidigare blomstrat i tomrummet som lämnats efter Marcelo.

4) Atletico ser uddlösa ut när Griezmann inte är i form

Efter att ha spenderat pengar på sin offensiv förra sommaren fanns det en förväntan på att få se Atletico utvecklas och spela en mer attackerande form av spel. Som det ser ut är det enbart Antoine Griezmanns mål som har hållit deras lag flytande och fortfarande med i titelkampen innan jul. Men nu när fransmannens målform har torkat ut så får laget kämpa. Jackson Martinez har redan blivit kastad överbord och Luciano Vietto kan inte få till det trots att han imponerade för Villareal förra säsongen.

När Simeone inte litar på att låta honom starta i stora matcher så sitter Atleti tight till. Griezmann erkände tidigare i veckan att det inte gick riktigt som det skulle för honom för tillfället och att han var i en dipp, men det riktiga problemet för Atleti ligger i att när Griezmann dippar, gör Atleti också det. Han behövde göra mål. De behövde göra mål. Ingen annan såg ut att kunna bidra med ett. Så när hans väggspel med Filipe Luis föll perfekt vid hans fötter för att tillslut kunna övervinna Navas i mål så kunde man se lättnaden på hans ansikte. Med honom tillbaka, skulle Atleti kunna vara tillbaka också?

3) Zidane är inte rädd för att låta ungdomarna spela

Borja Mayoral är med all rätt en spelare med självförtroende för ögonblicket, med sitt imponerande målfacit och med ett iögonfallande mål i UEFA Youth League i veckan. Det var en överraskning att se 18-åringen inkluderad i truppen men inte ens han hade kunnat tro att han hade en riktig chans att få spela mot Atleti.

Så när Zidane vände sig till honom i halvtid och sade till honom att ta på sig matchtröjan måste det ha varit en chock för den unge forwarden. Karim Benzema var inte inkluderad, förmodligen på grund av det höftproblem som han lidit av och helt plötsligt var Mayoral huvudperson. Det visar i alla fall att Zidane inte är rädd för att låta de yngre spelarna spela som han har jobbat med innan. Med det sagt, med den förvånande frånvaron av offensivt djup i Madrid på center-forward platsen kanske det inte är en överraskning.

2) ”Florentino, avgå!” betyder ingenting

Efter att ännu en gång ha blivit besegrade av ärkerivalerna på Bernabeu så har Real Madrid fansen vänt sig till sång. ”Florentino, avgå!” sjöng de. Men hur mycket en del fans än skriker efter att klubbpresidenten Florentino Perez skall avgå från sin post så återstår:

– Han kommer inte göra det inom någon snar framtid

– Det finns inget alternativ

Perez har framgångsrikt ändrat klubbens lagstadgar vilket har gjort att hans mest troliga motståndare hindras från att kunna gå upp emot honom, tills han bestämmer att det är nog vilket betyder att presidentskapet är och förblir vad det är. Det finns inga tvivel om att Perez regeringstid har frambringat den framgång som fansen ville i form av La Décima men hans ledarskap har varit bedrövligt. Men det kommer förmodligen krävas ett par tredjeplatser till innan någon gör något åt det.

1) Real Madrids titeljakt är över i februari

För en klubb av den här storleken och med deras medel så är det totalt oacceptabelt att inte kunna vara med och slåss om titeln mer redan i början av mars. Även om många vill försöka lägga skulden på Rafa Benitez så var den före detta tränaren bara en bricka i Perez maktspel. Truppen kanske talar om starkare relationer med Zidane och mer empati än från deras förre coach men betyder det bara att han låter dem göra vad dem vill?

Med en hop av spelare som aldrig har varit speciellt enkla att kontrollera kan man fråga sig hur Zidane reagerar i denna situationen. En osannolik Champions League trofé är nu det enda av silver som hans lag kan vinna den här säsongen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply