bet365

Topp 11: Bästa bosmanfynden genom historien

11 bästa bosmanspelarna genom tiderna

Vad är Bosmanfall? Vad innebär Bosman? Vilka är de 11 bästa bosmanfynden genom historien? En av fotbollshistoriens största revolutioner var när Jean-Marc Bosman tog fighten för spelarnas rättigheter i början av 1990-talet. Före 1995 kunde klubbar hindra spelare vars kontrakt gått ut att lämna klubben. Trots att spelaren inte hade något kontrakt med klubben så kunde alltså klubben tvinga honom kvar. Det tog den belgiska fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman fighten mot och fick igenom regeln år 1995 att en spelare fick gå till vilken klubb han ville när hans kontrakt hade gått ut.

Sedan dess har en av de absolut populäraste rekryteringsverktygen inom fotbollen varit bosmanspelare, dvs en spelare som inte hade något kontrakt med en klubb, en så kallad free agent. Därför kostade spelaren inte en krona att få till klubben och det var en stor revolution för speciellt de mindre klubbarna som kunde hitta spelare utan att betala en massa riskartade pengar. SE & SPELA PÅ FOTBOLL LIVE =>

Bäst bosman i fotboll

De 11 bästa bosmanfynden genom historien

Det har funnits några makalösa fynd sedan 1995 som klubbar har fått helt gratis. Vi på Silly Season Sverige ska ge er de 11 bästa bosmanfynden genom historien. Vilka spelare har gått helt gratis från en klubb till en annan och blivit en superstjärna i sin nya klubb? Vi ska nu presentera de 11 största bosmanfynden.

11. Roberto Baggio – Milan till Bologna 1997

När tiden kom för Baggio att lämna Milan var han inte direkt eftertraktad och Parma-tränaren Carlo Ancelotti tackade till och med nej till att värva Baggio bosman. Istället klev Bologna in, och fick utdelning i form av 22 mål och sex assist från Baggio under den följande säsongen, och med italienarens hjälp tog sig klubben upp ur nedflyttningsträsket.

10. Steve McManaman – Liverpool till Real Madrid 1999

McManaman fick mycket kritik efter att ha skrivit på ett för-kontrakt med Real halvvägs genom säsongen 1998/1999 och det var inte ett speciellt glatt läger som han anslöt till. Raul hade varnat honom för att omklädningsrummet enbart var fyllt av ”lögner, bedrägeri och viskningar”, men McManaman lyckades trots detta göra bra ifrån sig och bidrog till att vinna två La Liga-titlar och två Champions League-vinster inom loppet av fyra säsonger.

9. Gary McAllister – Coventry till Liverpool 2000

Det var många som fann det märkligt då Liverpool värvade in en 35-årig mittfältare gratis, men McAllister bevisade alla fel med sina prestationer och var med då Liverpool vann den unika kombinationen FA cupen, Ligacupen och UEFA-cupen under en säsong.

8. Sol Campbell – Tottenham till Arsenal 2001

En transfer som upprörde många, då Tottenhams akademispelare och lagkapten Campbell väljer att gå över till de värsta rivalerna Arsenal på en gratis transfer. Det var en av de där övergångarna som aldrig riktigt förläts, men Campbell var nöjd med övergången då han vann både ligan och FA cupen ett antal gånger.

7. Jay-Jay Okocha – Paris Saint-Germain till Bolton 2002

Bolton-fansen har haft en del utländska spelare, men ingen har varit en så stor favorit bland fansen som Jay-Jay Okocha. Dåvarande tränaren Sam Allardyce berättade hur han mötte upp mittfältaren på flygplatsen i Paris, och hur Okocha dök upp utan agent, men att parterna slöt ett avtal direkt och att Okocha därefter tog bilen från Paris till Bolton för att skriva under de sista papperna.

6. Esteban Cambiasso – Real Madrid till Inter 2004

Efter att enbart ha gjort nio matcher för Real Madrid säsongen 2003/2004 kom han till Inter och blev direkt en viktig del av Roberto Mancinis lag på San Siro. Nio troféer blev det, bland annat fem stycken ligavinster och Champions League-pokalen under José Mourinho, innan han gick till Leicester City och hjälpte dem att stanna kvar i Premier League.

Bäst bosman i fotboll

5. Raul – Real Madrid till Schalke 2010

Raul blev opopulär i den spanska storklubben då Cristiano Ronaldo började etablera sig i laget på riktigt och legendaren lämnade för tyska Schalke, som välkomnade honom med öppna armar. Där hjälpte han bland annat klubben till semifinal i Champions League såväl som tredjeplacering i Bundesliga ett år senare.

4. Andrea Pirlo – Milan till Juventus 2011

Då Juventus tog in Antonio Conte som tränare 2011 blev det startskottet på en dominant era som än håller i sig, men det faktum att de värvade Pirlo på en bosmantransfer samma år har onekligen även det med maktskiftet att göra. Efter 10 år i Milan ansågs Pirlos tid vara förbi och Juventus skopade upp honom, bara för att låta Milan titta på medans Juventus och Pirlo tog hem fyra liga-titlar i rad innan den italienske mittfältaren lämnade för MLS 2015.

3. Miroslav Klose – Bayern München till Lazio 2011

Alla som har sett VM under de senaste 15 åren är väl medvetna om Kloses förmåga att göra mål, men inte trodde Lazio-fansen att den då nyblivne 33-åringen skulle kunna bidraga med något när han anlände till Italien, men han hade ett finger med i spelet i fem av Lazios sex första mål på säsongen och lämnade klubben på delad förstaplats över deras bäste målgörare som inte var italienare, genom tiderna.

2. Paul Pogba – Manchester United till Juventus 2012 (och 2022)

Bästa bosmanfynden genom historien

Detta måste ur en ekonomisk synvinkel ses som en av de bästa transferaffärerna genom tiderna, då Juventus värvade Pogba för ingenting 2012 och fyra år senare säljer tillbaka honom till Manchester United för då rekordbrytande 89 miljoner pund. Den andra sejouren i United blev inte allt för lyckad och Pogba återvände därefter till Juventus gratis 2022.

1. Robert Lewandowski – Borussia Dortmund till Bayern München 2014

Då Borussia Dortmund vägrade sälja deras stjärnanfallare Lewandowski till ärkerivalerna Bayern München visste de att anfallaren skulle komma att ansluta till de sydtyska jättarna för ingenting mindre än 12 månader senare, och exakt detta hände. Målsuccén fortsatte hos rivalerna innan han flyttade till FC Barcelona.

Topp 11: Bästa bosmanfynden genom historien

Se mer relaterade listor:

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365