Topp 11: Bästa bosmanfynden genom historien

Topp 11- Bästa bosmanfynden genom historien

11 bästa bosmanspelarna genom tiderna

Vilka är de 11 bästa bosmanfynden genom historien? En av fotbollshistoriens största revolutioner var när Jean-Marc Bosman tog fighten för spelarnas rättigheter i början av 1990-talet. Före 1995 kunde klubbar hindra spelare vars kontrakt gått ut att lämna klubben. Trots att spelaren inte hade något kontrakt med klubben så kunde alltså klubben tvinga honom kvar. Det tog den belgiska fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman fighten mot och fick igenom regeln år 1995 att en spelare fick gå till vilken klubb han ville när hans kontrakt hade gått ut.

Sedan dess har en av de absolut populäraste rekryteringsverktygen inom fotbollen varit bosmanspelare, dvs en spelare som inte hade något kontrakt med en klubb, en så kallad free agent. Därför kostade spelaren inte en krona att få till klubben och det var en stor revolution för speciellt de mindre klubbarna som kunde hitta spelare utan att betala en massa riskartade pengar.

Topp 11- Bästa bosmanfynden genom historien

De 11 bästa bosmanfynden genom historien

Det har funnits några makalösa fynd sedan 1995 som klubbar har fått helt gratis. Vi på Silly Season Sverige ska ge er de 11 bästa bosmanfynden genom historien. Vilka spelare har gått helt gratis från en klubb till en annan och blivit en superstjärna i sin nya klubb? Vi ska nu presentera de 11 största bosmanfynden.

11. Roberto Baggio – Milan till Bologna 1997

Topp 11 Bästa bosmanfynden genom historien

När tiden kom för Baggio att lämna Milan var han inte direkt eftertraktad och Parma-tränaren Carlo Ancelotti tackade till och med nej till att värva Baggio bosman. Istället klev Bologna in, och fick utdelning i form av 22 mål och sex assist från Baggio under den följande säsongen, och med italienarens hjälp tog sig klubben upp ur nedflyttningsträsket.

10. Steve McManaman – Liverpool till Real Madrid 1999

Topp 11 Bästa bosmanfynden genom historien

McManaman fick mycket kritik efter att ha skrivit på ett för-kontrakt med Real halvvägs genom säsongen 1998/1999 och det var inte ett speciellt glatt läger som han anslöt till. Raul hade varnat honom för att omklädningsrummet enbart var fyllt av ”lögner, bedrägeri och viskningar”, men McManaman lyckades trots detta göra bra ifrån sig och bidrog till att vinna två La Liga-titlar och två Champions League-vinster inom loppet av fyra säsonger.

9. Gary McAllister – Coventry till Liverpool 2000

Topp 11 Bästa bosmanfynden genom historien

Det var många som fann det märkligt då Liverpool värvade in en 35-årig mittfältare gratis, men McAllister bevisade alla fel med sina prestationer och var med då Liverpool vann den unika kombinationen FA cupen, Ligacupen och UEFA-cupen under en säsong.

Sidor: 1 2 3 4 5

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply