KRÖNIKA: Messi och Ronaldos arv

KRÖNIKA: Messi och Ronaldos arv

Cristiano Ronaldo kasserade förra veckan in sin femte Ballon d’Or efter sitt fantastiska Champions League-slutspel i våras med Real Madrid. I och med det har han nu tillsammans med Lionel Messi dominerat toppfotbollen i ett decennium, då Messi står med fem ballonger han med. Men deras karriärer vara ju inte förevigt. Vem, eller vilka, ska ta över tronen när dessa herrar kastar upp kängorna på hyllan?

Att Messi och Ronaldo är på en egen nivå har vi vetat sen länge. Sen 2008 har vinnaren av Ballon d’Or, världens bäste fotbollsspelare, varit någon av de två spelarna. Tio år av total dominans alltså! Jag tvivlar dock på att de kommer turas om priset de tio kommande åren också. Deras statistiska kurva de senaste åren har börjat närma sig mänsklig nivå mer och mer och vi börjar snart se slutet på en epok som inte liknar något annat. Men frågan är ju då vilka som ska ta över. Vilka ska sätta sig högst upp i trädet och ropa ner: “Kom upp hit om ni kan!” Neymar och Paul Pogba har länge pekats ut som ansiktet utåt för “The Next Generation”. Statusmässig är de redan där. Kvalitativt börjar de närma sig, absolut. Paulo Dybala och Isco har på senare tid visat att det verkligen finns potential för dem att ta nästa stora kliv. Eden Hazard och Antoine Griezmann har bevisat sig på den största scenen i 4-5 år, men inte riktigt nått högst upp. Marcus Rashford och Gabriel Jesus har det senaste året varit sensationellt bra i Manchesters två stora representationslag. Kan de nå ända fram till några Ballon d’Or-titlar?

KRÖNIKA- Messi och Ronaldos arv

Kan ta hem flera Ballon d’Or

Det finns en spelare som jag det senaste året, och i synnerhet nu i höst, har fastnat för. Kylian Mbappé, som har slagit sig fram längs Paris Saint Germain’s högerkant som en pansarvagn. På dagen för ett år sedan var Mbappé en 17-årig inhoppare i ett spännande Monaco som avancerat till Champions League-slutspel efter ett charmigt spel i gruppspelet. Vi lärde känna nya unga blommande stjärnor som Thomas Lemar, Benjamin Mendy och Tiemoue Bakayoko. Men det vi inte visste var att i februari, i slutspelet, skulle en 18-årig Mbappé slå oss alla med häpnad. Ett enormt genombrott senare den våren och han blev hela världens sommarplåga i transferväg. Den sista dagen på transfermarknaden blev han klar för PSG för den näst dyraste summan någonsin. Men för att undkomma Financial Fair play-reglerna har man tagit in honom ett år på lån, för att efter säsongen köpa upp honom för hiskeliga 1,7 miljarder! Men jag tror inte PSG lär behöva ångra det där.

KRÖNIKA- Messi och Ronaldos arv

Påminner om Ronaldo

Redan fyra månader in i sin nya klubb har Mbappé tagit ytterligare ett kliv i sin fantastiska utveckling, och han har redan stått för 10 Champions League-mål, Monaco-tiden inräknat. Och grabben är fortfarande bara 18 kalla jävla vintrar gammal! Den utvecklingskurvan tror jag ändå inte kommer vara hans mest branta i karriären. Han fyller 19 i slutet på månaden, vilket betyder att han har runt 14 år kvar på den allra högsta toppen, om han lever upp till sin potential. Och jag tror att med åren kommer han få en tydligare och mer mogen spelstil, vilket kommer göra honom rakare och effektivare på sista tredjedelen. Det där lite “junior-aktiga” spelet påminner en del om Cristiano Ronaldos tidiga år i Manchester United. När han mognade med åren blev han en målmaskin utan dess like, och jag tror att Mbappé kan gå en liknande väg till mötes.

SE ÄVEN: PSG löner och kontrakt 2017/2018

KRÖNIKA- Messi och Ronaldos arv

Kan gå om Neymar och Cavani

Jag tror att Mbappé har alla verktyg i lådan som krävs för att han i framtiden ska kunna titulera sig som planetens bästa fotbollsspelare. Om, eller när, han tar nästa kliv och kliver ur junior-spelet helt kommer han gå om Edinson Cavani som PSG´s målskytt nummer ett, och även springa förbi Neymar statusmässigt. Lägg sedan till flera kommande VM och EM med en otroligt kittlande fransk generation, där han kan få en stor nyckelroll vid eventuella framgångar, och vi kommer inte fråga oss om han kan vinna Ballon d’Or. Utan hur MÅNGA han hinner vinna, innan det blir hans tur att lägga kängorna på hyllan.

SE ÄVEN: LISTA: Åtta saker du kan köpa med Mbappés transfersumma

SE ÄVEN: Världens dyraste fotbollsspelare – Topp 10

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply