Straffspark avgjorde på Coface

FSV Mainz 05 stod för en tung seger när man på lördagseftermiddagen besegrade tabelltvåan Bayer Leverkusen med 1-0. En straffspark i den andra halvleken blev direkt avgörande, då efterföljande mål var matchens enda.

Bayer Leverkusen har under en längre tid jagat topplaceringarna i tyska Bundesliga. Någon ligatitel har man inte, men under senare tid har man åtminstone parkerat på andraplatsen. I den 25:e spelomgången kom dock ett bakslag, när FSV Mainz plockade samtliga tre poäng hemma på Coface Arena. I och med att den nuvarande ligatvåan, Dortmund, föll i Ruhr-derbyt mot Schalke, var Leverkusens chanser att återta andraplatsen stora inför dagens möte.

I en relativt tempofattig första halvlek bjöds det halvchanser åt bägge håll. Hemmalaget jagar i sin tur en Europaplats i Bundesliga, när man inför omgången stod på 34 poäng. De första 45 minuterna slutade mållös och nästkommande halvlek såg även den ut att bli en oavgjord sådan.

Så blev det dock inte. Manuel Friedrich fick bollen olyckligt på handen i den 61:a minuten och hemmalaget fick chansen från elvameterspunkten. Andreas Ivanschitz satte behärskat straffen och 1-0-målet för de rödklädda, som nu var i en viktig ledning.

Tempot skruvades upp rejält efter hemmalagets ledningsmål, då gästerna från Leverkusen gick för en kvittering. Man etablerade ett tungt tryck mot Nullfünfer-försvaret, men bollen skulle inte borra in sit i nätet för de vitklädda gästerna. Efter över 90 minuters spel blåste domare Florian Meyer av tillställningen på Coface Arena, där FSV Mainz tog en mycket viktig seger. Därmed avancerar man upp på den sista Europa League-platsen, med en poäng bakom Frankfurt som spelar på söndagen. Leverkusen är fortsatt en pinne bakom Borussia Dortmund, när man innehar den tredje och sista Champions League-platsen i tyska Bundesliga