Krönika: Inför Liverpool vs Newcastle – Utvärdering av Klopp

Inför Liverpool vs Newcastle – Utvärdering av Klopp

För några månader sedan hette Liverpools manager inte Jürgen Klopp utan Brendan Rodgers. Han hade fått mycket kritik under en lång tid och jobbet hängde på en skör tråd. Till sist fick han sparken, hans sista match var mot Everton och slutade 0-0. Inför matchen talades det om att hans jobbsituation helt berodde på resultatet i derbyt och jag skrev då en krönika om att man inte borde ge honom sparken. Men vi var alla ute och cyklade, långt innan matchstart hade Liverpools ägare och Ian Ayre (klubbdirektör) redan haft ett möte där de beslutade att ge Brendan Rodgers sparken oavsett resultat.

Jag hade en sorgens dag när beskedet om Brendan Rodgers kom, men långt ifrån alla var lika upprörda. Redan innan säsongen börjat ekade ”Klopp to the Kop” i Liverpool-forum, de rösterna fick raketbränsle när tränarposten blev vakant. Så kom han till sist, Jürgen Klopp, en före detta back som blev tränare efter den aktiva karriären, han hade tidigare jobbat i Mainz 05 och Borussia Dortmund. De flesta supportrar jublade, jag var mer skeptisk. Visst var han världens härligaste mysfarbror som person, någon jag kan lyssna på utan att tröttna. Men kom igen, allt var som upplagt för en jätteflopp!

Truppen beskrevs som medioker, laget låg illa ute i både Premier LeagueEuropa League och var en straffläggning ifrån att åka ur Capital One Cup. Klopp kom in mitt i säsongen med ett stentufft spelschema där det både var svåra motstånd och tätt mellan matcherna. Allt detta borde dämpa förväntningarna men istället var förväntningarna uppskruvade så det bara visslade om det! Själv försökte Klopp göra allt i sin makt för att dra ner förväntningarna, visst hade han sagt att supportrarna måste gå från ”doubters to believers” men han sa upprepande gånger ”We need to be patient” och ”Give us time to work”.

Fotbollen är kortsiktig även för Klopp

Grejen är att i dagens fotboll så är det få som har någon vidare lust att vara tålmodig, förväntningarna skulle oavsett vad Klopp vädjar om vara skyhöga, det enda han kunde göra var att försöka uppfylla förväntningarna. Om det blivit tre förluster i inledning så skulle ”Klopp to the kop” bytts ut mot ”Klopp the flopp”, med andra ord, han behövde leverera direkt. Det har han nu gjort med råge! Utvecklingen har gått galet fort, från hans första match mot Tottenham borta som slutade 0-0 till hans senaste match mot Southampton som slutade i en 6-1 vinst. Spelare som dömts ut och bespottats av fans har stigit upp till himmelshöga nivåer och spelare som redan innan var bra har blivit ännu bättre. Man brukar säga att vid tränarbyte så finns det vissa vinnare och förlorare i spelartruppen, men uppriktigt sagt, vem i Liverpool har fått det sämre med Klopps intåg?

Det sades att Lucas Leiva var för långsam och inte löpte tillräckligt för Klopps smak, nu är han i sitt livs form. Det sades att Dejan Lovren var ett hopplöst fall, nu är han i toppform. Unga vilsna jättelöften som Divock Origi och Jordon Ibe har hittat rätt. Den kanske mest imponerade utvecklingen kanske ändå är Joe Allan. För några år sedan dömdes killen till topp 3 mest överskattade PL-spelare någonsin av Viasatstudion, det sades att bara två personer i världen tycker han höll måttet, Brendan Rodgers och Joe själv. När Klopp blev klar för Liverpool så pekades Allen ut som en av de första spelarna som skulle rensas bort. Men tysken kör inte med förutfattade meningar, han testar alla och ger de en chans. Han får spelare att uppriktigt tro på att chansen till startelvan alltid är öppen för dem och för Allen räckte detta för att väcka hans talang till liv.

Både bra resultat och prestation

Totalt har Klopp coachat Liverpool i 11 matcher, det har blivit 7 vinster, 3 oavgjorda och en förlust. Det är sannerligen imponerande statistik bara som den är, men lägg till hur man spelat sig till vinsterna och det blir än mer imponerande. På bortaplan fullkomligt manglade man sönder Chelsea (1-3), Manchester City (1-4) och Southampton (1-6). Hans gegenpressing har blivit allt tydligare för varje match som går, en taktik som både vinner matcher och är underhållande för publiken att se. För att summera kan man alltså säga att Jürgen Klopp är Liverpools bästa värvning denna säsong.

Idag möter man Newcastle på St James Park, det finns gott om fog att tycka synd om dem. Förutom att Liverpool har en spikrak uppåtlutande formkurva så har man även fått en alltjämt skadefriare trupp. Daniel Sturridge och Jordan Henderson är tillbaka. Tittar man bara på anfallet så ser man tre stekheta alternativ i Sturridge, Benteke och Origi som tillsammans gjort sex i sina senaste matcher.

Till sist är det värt att nämna att Klopp fått måtta fansens kärlek. I dessa dagar ekar denna sång på Anfield:

”JÜRGEN KLOPP Klopp Klopp
He’s the new king of the kop
Jürgen Klopp Klopp Klopp
He will take us to the top

Champions league, FA Cup
He will F*ckin win the lot
Jürgen Klopp Klopp Klopp
He’s the new king of the Kop!”

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply