Krönika: Därför bör Liverpool behålla Brendan Rodgers

Inför Merseyside derby: Därför bör Liverpool behålla Rodgers

Liverpool bör behålla Brendan Rodgers.
Ja, jag är allvarlig.
Ja, jag är också Liverpoolsupporter som vill klubben väl.
Nej, jag är inte heller nöjd med inledningen av ligan.

Det har gått ett tag sedan Brendan Rodgers hyllades till skyarna efterLiverpool FC överraskande knipit andraplatsen i Premier League. Idag är han en oerhört pressad tränare. Hans uppgift är att knipa tre poäng i den 225:e upplagan av Merseyside-derbyt, en tuff uppgift. Men det finns argument för att vara försiktig med avskedsknappen ifrån ägarna, Fenway Sport Group (FSG), oavsett hur det går idag.

Kritiken mot Nordirländaren är långt ifrån ny, den började egentligen i samband med hans anställning. Många hade hoppats på André Villas Boas eller succétränaren Roberto Martinez (som idag kommer coacha Everton). Istället klev han in, Brendan Rodgers, utan någon vidare spelarmerit och en tränarbakgrund i mindre klubbar som Swansea, Reading och Watford. Det är ytterst ovanligt i dagens toppfotboll att någon blir så hårt kritiserad under så lång tid och ändå överlever, men än är Brendan Rodgers manager för Liverpool. Hur klarar han pressen, att gång efter annan få läsa #rodgersout ?

♦ ♦ ♦

Jag ska inte hävda att jag känner honom men han har på senaste tiden varit öppen, det har funnits mycket större problem för honom än jobbet. Under hans tid i Liverpool (samt sista året i Swansea) har hans mamma och pappa gått bort, hans son åtalats för sexuella övergrepp och hans fru blivit hans ex efter 23 år långt förhållande. Det är helvetet på det personliga planet som hållit honom vaken om nätterna, inte twitterkommentarer som kräver hans avgång. Med risk för att låta ironisk, vilket inte är menat, Brendan Rodgers visade att han har en ”great character” när han på ett professionellt sätt skött jobbet trots helvetet på det personliga planet. 

Det finns många som pekar på Brendan Rodgers som snurrig taktiker då han ofta byter formationer och startelva till synes utan utdelning. Även förra hösten låg nordirländaren pyrt till, efter en redan tung period kom en 3-0 förlust mot rivalerna Manchester United, vilket naturligtvis innebar nytt bränsle åt kritikerna. I matchen hade Rodgers återigen experimenterat, denna gång med en 3-4-3 formation, matchen blev en stor förlust men experimentet betalade sig kort senare.

♦ ♦ ♦

Efter förlusten mot United gick Liverpool obesegrade i 13 matcher i följd, detta med samma 3-4-3 formation. Helt plötsligt var laget med i kampen om fjärdeplatsen, en enorm comeback och det är inte alla managers som kan bryta negativa trender på det sättet. Återigen visar det på att han har en ”great character” som vågar tänka nytt och inte viker ner sig. Det finns gott om tränare som inte vågar experimentera under press, istället fegar man med taktiker man känner sig trygg med. Jag undrar om Erik Hamrén skulle haft modet att med kniven mot strupen stoppa in en 20-årig Lazar Markovic som ensam vänsterytter i en ny formation? Tror inte det, Rodgers däremot vågar och enligt mig utstrålar mer ”shajning” än Hamrén någonsin gjort. Säsongen avslutades ändå med en sjätteplats, ingen succé men sett till inledningen av säsongen och hur illa flertalet nyförvärv presterat så var det inte heller en katastrof.

Detta leder oss till nästa ämne, värvningar. Under tiden i Liverpool har Brendan Rodgers fått massiv kritik för antalet misslyckade nyförvärv. Lovren, Louis Alberto, Aspas, Balotelli, Borini mfl. Flertalet har dessutom varit dyra värvningar. Problemet här blir att det inte är Rodgers själv som handplockat alla dessa spelare utan den mytomspunna transferkommittén. Mycket är ännu okänt om kommittén men det ska röra sig om fem eller sex medlemmar där tränaren själv är en av de. Vilka spelare som Brendan velat ha men inte fått in, samt vilka spelare han INTE velat ha som han ändå fått in går inte att veta, men succén med transferkommittén har uteblivit. Det som dock är säkert är att Rodgers är långt ifrån ensamt ansvarig för misslyckandena.

Transferkommittén har som sagt inte varit en succé men inte ens kommittén kan fullt ut lastas för att spelartruppen inte är bättre än såhär. I sanningens namn har man inte investerat de pengarna som krävs, merparten av transferutgifterna har betalats med transferintäkter. Säsongen 2014/15 köpte man spelare för ungefär 1,5 miljarder kronor, men samtidigt sålde man för cirka 1,2 miljarder kronor. Det totala tillskottet utifrån till transferbudgeten var enbart 300 miljoner kronor, motsvarande siffra för United var 1,4 miljarder kronor, alltså nästan fem gånger högre tillskjutet kapital än Liverpool. Denna säsong är den siffran ännu mindre för Liverpool, enbart 150 miljoner kronor man spenderat netto vilket är mindre än Newcastle United.

♦ ♦ ♦

Min poäng är att den faktiska investeringen i spelartruppen har varit i nivå med mittenlag. Problemet är att förväntningarna på laget är likt ett topplag. Samtidigt har laget inte presterat så dåligt under Brendan Rodgers tid, vinstprocenten i Premier League är 51,5%, Jürgen Klopp som ständigt utropas som hans efterträdare hade en vinstprocent på 38,4% senaste säsongen i Bundesliga. Är han verkligen så mycket bättre än Rodgers?

Som avslutning kan jag passa på att nämna Brendans ålder, han är lika gammal som Markus Allbäck, 42 år. Det är ungt för en så rutinerad tränare på denna nivå. En hel del av kritiken mot Rodgers är berättigad, han är långt ifrån felfri. Men jag tycker han tagit åt sig av kritiken och blivit en bättre manager med åren exempelvis fick han kritik för att bara kunde spela tiki-taka-fotboll, något han definitivt ändrat på. För mig får han chansen framtill våren, om laget fortfarande inte visar tendenser av framåtanda så kan jag också rätta mig in i ledet och begära hans avgång. Men än är vi inte där, fortfarande tror jag på honom, han har kämpat sig upp förr. Med tre poäng från senaste matchen kan en övertygande derby-vinst idag förändra en hel del opinion. Jag kommer vira runt mig i min Liverpoolhalsduk, skrika som en tok framför TV-apparaten och möjligen få ett par hjärtattacker när Mignolet & Co. testas.

Hoppas det löser sig för Brendan och Liverpool idag, hoppas Sturridge kan fortsätta målformen, hoppas Brendan får en lång och lyckosam karriär med oss!

Matchen mellan Liverpool och Everton spelas 14:30 på Goodison Park och sänds på Viasat Fotboll

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply