Chelsea FC

Chelseas förra ligasäsong blev ett fiasko. Man slutade på en sjätteplats och hade ofta svårt mot lag man borde vunnit mot. Abramovich verkar inte vilja att det ska upprepa sig, och har hittills varit hetare än på länge på transfermarknaden.


Truppen
Målvakter:
Petr Cech – Betyg: +++++
Chelsea har en av Premier Leagues absolut bästa målvakter i sitt lag, det står klart. Han räddade kontinuerligt Chelsea i Premier League förra säsongen, och gjorde det även under i stort sett varje match i Champions League, där han också blev hjälte från straffpunkten. 

Ross Turnbull – Betyg: +
Fick chansen i Premier League ett fåtal gånger den förra säsongen, och det generella intrycket är att det känns skakigt. Bästa exemplet är förmodligen Chelseas näst sista ligamatch, när man förlorade mot Liverpool med 4-1, och Turnbull bidrog med en hel del tabbar.

Hilario – Betyg: ++
Ingen dålig målvakt i grunden, men spelar matcher väldigt sällan och det kan ofta kännas lite nervöst med Hilario mellan stolparna.

Försvarare:
Branislav Ivanovic – Betyg: ++++
Den stora serben är en nyckelspelare i Chelsea. Han offrar sig alltid för laget, och var en stor anledning till klubbens framgång i europa-spelet i år.

Ashley Cole – Betyg: +++++
Engelsmannen är skicklig defensivt, men kan också gå högre upp i planen och slå bra inlägg från sin vänsterkant.

David Luiz – Betyg: ++++
Luiz är under sina bästa matcher näst intill fantastisk, men kan ibland också ställa till med mycket. Ofta vågade (och ibland helt onödiga) tacklingar som kan leda till straff och frispark för motståndarna. Kan växa i Premier League, och kommer definitivt vara bättre om några år.

Paulo Ferreira – Betyg: ++
Portugisen får i stort sett ingen speltid längre. Trots det överaskar han ibland positivt när han väl får chansen, mötet mot Benfica i Champions League är ett exempel. Tveksamt om han stannar i laget efter nästa säsong, om ens så länge.

Gary Cahill – Betyg: ++++
Engelsmannen gör alltid en bra insats när han får spela. Inte alla hade klarat av att gå från att spela i ett Bolton på väg mot nedflyttning till ett slutspel med Chelsea i Champions League. Kan bli mycket viktig för Chelsea kommande säsong.

John Terry – Betyg: ++++
John Terry är Chelsea. Både spelmässigt och psykiskt. Man märker lätt hur resten av laget blir säkra I sig själva när Terry finns med på planen. Har dock tappat lite av sitt spel med åldern, och är inte längre en solklar fem-plussare.

Sam Hutchinson – Betyg: ++
En minst sagt spännande talang, som dock inte verkar vara redo för hetluften i Premier League ännu. Med fler matcher kommer den tiden snart att komma.

Ryan Bertrand – Betyg: +++
Killen som gjorde sin Champions League-debut i finalen, och vilken debut det var. På ”fel” position gick Bertrand ut inför miljontals tittare och det verkade som att han inte gjort annat i sitt liv. Trots det inte riktigt redo att ersätta Ashley Cole ännu, men snart. Riktigt stark trea på Bertrand.

Mittfältare
Michael Essien – Betyg: ++
Var för några år sen en nyckelspelare i Chelsea, men efter skadeproblem har ghananen haft det svårt. Lär få svårt att ta n plats i startelvan i år, trots att Di Matteo tidigare litat på hans egenskaper.

Oriol Romeu – Betyg: ++
Har inte fått chansen att spela särskilt mycket hittills, och har en del att bevisa. Kan bli bättre i framtiden, men i nuläget kan ett lån vara aktuellt.

Ramires – Betyg: ++++
Har en kyla som många saknar, vilket vi såg mot Barcelona på Camp Nou i våras. Snabb och passar ett kontringsspel. Även en bra passningsspelare.

Frank Lampard – Betyg: +++++
Som många andra har Lampard tappat spelmässigt i takt med att han blivit äldre. Det är inte alltid riktigt samma spelare längre. Har dock en otrolig erfarenhet, vilket är viktigt för hela laget.

Juan Mata – Betyg: +++++
Mata får två betyg av mig. Det första gäller när spanjoren spelar på kanten, där han tenderar att förlora lite av sin kreativitet. När vi istället får se Mata spela centralt är han en klockren mittfältare, som kan bidra med en otrolig mängd fantasi till laget.

John Obi Mikel – Betyg: +++
Har vuxit en hel del i Chelsea-tröjan, och är nu en defensiv mittfältare att lita på. Kan ha svårt att behålla lugnet ibland dock.

Florent Malouda – Betyg: ++
Det är dags för Malouda att lämna Chelsea nu. Har bidragit med mycket under åren, men idag känns det ibland bättre att spela med en spelare mindre än att slänga in Malouda. För långsam för Premier League.

Raul Meireles – Betyg: +++
Kan glänsa till ibland. Har ett bra avslut och viktig om man behöver många skott mot mål. Portugisen har även en viss rutin som är viktig. Tenderar att slarva bort väldigt många passningar alltför ofta dock, vilket drar ner betyget.

Josh McEachran – Betyg: ++
Svårt att sätta ett betyg på engelsmannen, då man inte fått se honom spela särskilt ofta. Under Chelseas försäsongsmatcher verkade det dock som att han har en hel del inom sig. Får han chansen fler gången under säsongen kommer betyget förmodligen att kunna höjas till en trea.

Eden Hazard – Betyg: +++++
En kreativ och kvick mittfältare är vad Chelsea behöver, och Hazard kan ge dem det. Har ännu bara spelat träningsmatcher, men där har han visat prov på en stor skicklighet i bland annat en-mot-en-situationer. Spelade centralt i Lille, men eftersom Mata huserar där i Chelsea kan det bli en roll på kanten för belgaren.

Marko Marin – Betyg: +++
Marin har ibland kallats för ”Tysklands Messi”, något som faktiskt inte är helt obefogat. En snabbhet och kvickhet i fötterna som gör att han kan komma förbi många moståndare. Saknar Premier League-erfarenhet och svår att bedöma eftersom han ännu inte spelat någon tävlingsmatch. Blir spännande att följa tysken den kommande säsongen.

Oscar – Betyg: +++
Även Oscar är svår att bedöma då han ännu inte spelat någon Premier League-match. Gjorde dock en bra insats under försäsongsträningen, och hans kreativitet kan bli viktig och ge många alternativ för Chelsea.

Anfallare:
Fernando Torres – Betyg: ++++
Det ska bli spännande att se spanjoren i höst. Gjorde ett bra EM och var på uppgång från sin dåliga form redan i våras. Trots sitt otroliga final-facit har dock Torres en svårighet att göra mål i de viktiga matcherna för Chelsea, vilket kan ses som motsatsen till Drogba.

Romelu Lukaku – Betyg: ++
Har egenskaper som liknar Didier Drogbas, men saknar matcherfarenhet. Visade under försäsongsträningen att han kan leverera och ta till vara på vissa chanser, men är förmodligen ingen målmaskin att lita på helt ännu. Kan behöva lånas ut en säsong om han inte får mer speltid i Chelsea.

Daniel Sturridge – Betyg: +++
När Sturridge i början av säsongen fick spela på kanten ramlade målen in, och han såg ut att bli en av lagets bästa målskyttar. Flyttades dock ut på bänkenn där han inte trivdes lika bra.

Transfer (in och ut)

In: Oscar (Internacional), Thorgan Hazard (Lens), Eden Hazard (Lille), Marko Marin (Werder Bremen)

Ut:
Didier Drogba (Shanghai Shenhua), Marko Mitrovic (klubblös), Salomon Kalou (Lille), José Bosingwa (klubblös), Rhys Taylor (klubblös), Thibaut Courtois (Atletico Madrid, LÅN), Kevin De Bruyne (Werder Bremen, LÅN), Patrick van Aanholt (Vitesse, LÅN), Milan Lakovic (Victoria Guimaraes, LÅN), Matej Delac (Victoria Guimaraes, LÅN), Ulises Davila (Sabadell, LÅN)

Trolig startelva med nuvarande material

Petr Cech

Branislav Ivanovic
Gary Cahill/David Luiz
John Terry
Ashley Cole

Frank Lampard
John Obi Mikel

Ramires
Juan Mata
Eden Hazard

Torres

 

Utropstecknet och frågetecknet i dagens Chelsea

Har gjort en riktigt bra insats på transfermarknaden. Exempelvis Oscar och Eden Hazard var precis de offensiva spelare som Chelsea behövde. Kan mycket väl (och borde) vara med och slåss om ligatiteln tillsammans med Manchester-laget i år.

  

Med många nyförvärv kan det också komma problem. Kan de nya ansiktena spela ihop sig under bara försäsongen? Kanske kan det dröja ända till nästa säsong innan de nyförvärven blivit vana att spela med varandra.
Ett annat frågetecken är också den nya tränaren Roberto Di Matteo. Gjorde en bra insats i Champions League, men i ligan gick det sämre. Kan italienaren verkligen vara den ”rätta” för Chelsea?

Nyckelspelaren

Juan Mata var redan förra säsongen Chelseas viktigaste spelare. Det var han som bidrog med kreativiteten i spelet och trots att det har tillkommit liknande spelare till laget kommer spanjoren fortsätta att vara en av de viktigaste i laget.

Förväntningar och mål
Den kommande säsongen måste Chelsea vara med och slåss om ligatiteln. Med alla nyförvärv och efter en Champions League-vinst är det enda som förväntas av London-klubben.
Allt beroende på hur Di Matteo klarar av att hantera nyförvärven. Man bör ha som mål att plocka hem ligatiteln men man lär få fightas med Manchesterlagen om den.

Daniel Kolev – 2012-08-03

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365