Henry Garvis Carlsson blir staty i Falköping

Henry Garvis Carlsson blir staty i Falköping

Falköping gjuter staty av Henry Garvis Carlsson

Fotbollslegendaren som spelat i bland annat AIK och spanska Atlético Madrid där han blev spansk mästare vid två tillfällen får en staty i sin hemstad.

Det gjuts allt mer statyer i Sverige. Sedan tidigare har bland annat Nacka Skoglund och Zlatan Ibrahimovic vars en staty och nästa svenska fotbollsspelare att få en staty är Henry Carlsson. Carlsson som även kallades för Garvis föddes i Falköping 29 oktober 1917 och representerade bland annat AIK och Stade Français innan han flyttade till Atlético Madrid 1949. I den spanska huvudstadsklubben blev det 33 mål på 87 matcher och var med och vann La Liga vid två tillfällen innan han flyttade tillbaka till Sverige och Sundbyberg.

Garvis som var med och tog OS-guld i London 1948 tillsammans med bland annat Gunnar Green och Gunnar Nordahl avled 1999 och nu, 18 år senare står det klart att man kommer gjuta en staty av anfallaren.

SE ÄVEN: Spelschema La Liga 2017/2018

Det är skulptören Crister Rasmusson och konstnären P-A Sandström som står bakom statyn och inom kort sägs skisserna vara klara. Målet är att den ska bli klar till den 29 oktober, dagen då Garvis skulle fyllt 100 år.

Rasmusson säger till Falköpings tidning vad en del av syftet med statyn är:

— Den blir en symbol för att individer kan utvecklas, och kan stå som förebild för nya generationer.

Det är fortfarande oklart var i Falköping som statyn kommer att stå.

Henry Garvis Carlsson blir staty i Falköping

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply