Giggs såg till att United ryckte i ligan

Efter Manchester Citys förlust borta mot Southampton igår med 3-1 börjar magkänslan bli att Premier League kommer bli avgjort tidigt den här säsongen. Idag tog Manchester United emot Everton på Old Trafford, ett lag man brukar kunna ha det svårt mot, senaste matchen på Goodison Park vann Everton med 1-0. Men idag var det en ny match och Everton är inte i lika bra form som tidigare i höstas.

Manchester United var laget som startade starkast och visade självförtroende som man kan förvänta sig av en serieledare. Man skapade farliga målchanser och när Robin van Persie rundade Tim Howard i Everton-målet trodde de flesta att han skulle göra mål. Men han fick inte helt 100 % bra vinkel och lyckades skjuta bollen i stolpen. Hemmalaget grämde inte ner sig för det och när John Heitinga inte hängde med i eget straffområde kunde van Persie spela fram Ryan Giggs som utan någon som helst form av stress placerade in bollen med högerfoten vid Tim Howards vänstra stolpe och Manchester United hade tagit ledningen efter 13 minuter och allt verkade frid och fröjd för hemmalaget. Det innebär att Ryan Giggs gör mål för Manchester United för 23:e (!) säsongen i rad.

Everton spelade upp sig rejält och var under första halvlekens sista halvtimme värda en kvittering sett till spelövertaget, men man hade svårt att utnyttja övertaget till att skapa vassa målchanser. Dock fick Leon Osman iväg ett riktigt vasst avslut som var hårt och välplacerat från distans på halvvolley. Men avslutet kom såpass långt ifrån att David De Gea kunde freda sitt mål med en snygg räddning. United stack emellanåt upp och då lyckades man skapa målchanser.

Det kändes faktiskt lite orättvist sätt till matchbilden när Robin van Persie blev friserverad och än en gång rundade han Tim Howard och den här gången lyckades han rulla i bollen i mål. Frågan inför den andra halvlek var om Everton skulle använda det målet som tändvätska eller om man skulle falla ihop.

Svaret blev ett mellanting då inget lagen verkade särskilt sugna på att spela någon större underhållningsfotboll. Det blev mycket kamp på mitten och inte särskilt mycket målchanser. Det hettate dock till riktigt rejält när bollen rullade strax innan mållinjen efter en fast situation vid Tim Howards målbur men Nikica Jelavic lyckades rädda Johnny Evans petning mot mål på mållinjen. Det var den hetaste chansen under den andra halvleken och spelet var väldigt jämnt.

Manchester United kontrollerade sitt försvarsspel bra och det fanns inga större hot mot deras 2-0 ledning under den andra halvleken. Det visade sig vara psykologiskt viktigt för hemmalaget att få tvåan precis innan halvtidsvilan och det verkade sänka Everton som inte visade någon större despiration över att komma i kapp tvåmålsledningen. Det slutade 2-0 till Manchester United som rycker ifrån i Premier League och leder nu ligan med tolv poängs marginal före Manchester City.