FIFA bekräftar fem presidentkandidater

Fem namn återstår i kampen om att bli Sepp Blatters efterträdare

FIFA är troligtvis inte det renaste och ärligaste förbundet i världen. 2015 har varit ett kaosartat år för FIFA och man har valt att försöka starta om på nytt. Nu har man sett ut fem namn som kommer tävla om att bli ny president.

2015 har varit ett hektiskt år för FIFA. Allt började med att några pampar blev gripna i en razzia i Zürich med korruptionsmisstankar och efter det har avslöjandena bara kommit och kommit. Den nuvarande FIFA-presidenten Sepp Blatter  hävdar fortfarande att FIFA inte är korrupt, trots att Blatter själv har blivit avstängd av just den anledningen.

Blatter har varit president för FIFA sedan 1998 och resan har inte varit helt smärtfri. Han har ofta fått kritik för bland annat att han har diskriminerat damfotbollen, men kanske mest för alla korruptionsmisstankar. Det var troligtvis därför Blatter meddelade att han avgår som president och att han skulle pensionera sig. Nu har FIFA kommit fram med fem namn som ska tävla om presidentposten.

En har uteslutits

Det var först sex namn det stod emellan, men FIFA har valt att utesluta Musa Hassan Bility på grund av att han inte klarade sig igenom resultaten från kartläggningen som den etiska kommittén har utfört under hösten.

Kvar står fem namn och de är:
– Prince Ali Al Hussein
– Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa
– Jérôme Champagne
– Tokyo Sexwale
– Gianni Infantino (Mannen som sköter alla lottningar till Champions League, Europa League osv. Det mest välkända ansiktet för allmänheten).

FIFAs undersökning kring de fem kandidaterna kommer fortgå till valet äger rum 2016 och fler kan uteslutas ifall något oväntat dyker upp fram till dess.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply