bet365

Supersöndag: ”Wenger behöver bredda sin trupp”

Arsenal hade redan innan eftermiddagens Londonderby ett stukat innermittfält. Den enda betydelsefulla innermittfältaren på skadelistan är visserligen spanjoren Mikel Arteta, men en ack så viktig spelare. I den första halvleken visade Wenger upp ett innermittfält som just nu är långt ifrån den klass som krävs för att hålla sig kvar i toppen och kriga om Europaplatserna.

Diaby och Coquelin är båda gröna vid sådana här sammanhang, vilket vi också fick bevittna under den första halvleken. Diaby har precis kommit tillbaka fån skada, och kanske skulle han ställts över idag. Fransmannen agerade klumpigt vid ett flertal tillfällen och låg dessutom bakom Chelseas andra mål, då han oengagerat tappade boll på egen planhalva.

Lagkamraten Coquelin var i min mening något bättre, men fortfarande alldeles för dålig. Ynglingen slarvade en aning i passningsspelet och var allt som oftast borta i positionsspelet. Jag tror dock att Coquelin kan vara en framtidsman för Arsenal, men borde ställas åt sidan ett tag framöver.

*****

Eftermiddagens förlust på Stamford Bridge kommer säkerligen ge tränare Arsené Wenger en tankeställare. Arsenals trupp är i dagsläget väldigt tunn och med två oerfarna spelare på mittfältet i ett Londonderby känner jag att det krävs en förändring.

Arsenal är i dagsläget det enda topplaget i Premier League som inte har en fullt god ersättare på varje position. Jag eftersöker självklart inte elva nya spelare, men i varje fall ett par ersättare som kan komma in i en tuff match eller täcka upp för en frånvarande spelare.

Ett annat exempel på detta är Gunners anfallsbesättning. Chamakh är sedan tidigare utlånad till West Ham, medan Gervinho är på Afrikanska mästerskapen. Arsenal skulle normalt sätt klarat dessa avbräck, men med Podolski och Oxlade-Chamberlain insjuknade blir plötsligt Arsenals anfall ett stort problem. Med endast Arshavin som offensiv spelare på Arsenal-bänken börjar jag ännu en gång ifrågasätta Arsenals värvningspolicy.

Nu är det inte bara innermittfältet, utan också anfallet som får svårt att täckas upp. Självklart var det inte väntat att så pass många spelare skulle vara borta, men risken finns alltid där. När man bygger en trupp ska man göra det med omsorg och se till att sådana här situationer inte ska uppkomma. Jag hoppas verkligen på att Arsenal värvar in en eller flera spelare i januari som kan ersätta och skapa konkurrens i elvan!

*****

Det var dock inte Arsenals mittfält och svaga bänk som speglade matchen, utan självklart också Chelsea offensiva trio och kvicka omställningar. Oscar, Mata och Hazard rörde runt rejält på offensiv planhalva och var den stora orsaken till att Chelsea bärjade tre poäng på Stamford Bridge.

Jag skulle även vilja ge en stor eloge till Chelseas Ramires som visade upp en sällan skådad tuffhet på mittplan. Brassen bidrog inte bara med teknik och elegans, utan också med viktiga bytningar och framförallt det slitjobb som personifierar de allra bästa defensiva spelarna i Premier League.

Intressant är också att det var just Ramires som var den avgörande pjäsen i eftermiddagens Londonderby. Vid det första målet var det just Ramires som bröt bollen från Coquelin och såg till att Chelsea kunde ställa om. Det var även Ramires som ordnade straffen fram till Lampards 2-0-mål.

*****

Robin van Persie är onekligen Premier Leagues absolut hetaste forward just nu. Holländaren har tagit med sig målformen från Arsenal och har i United-tröjan avgjort stormatch efter stormatch. Numera räcker det med en halvchans för att han ska göra mål, vilket han även idag visade prov på. Målet räckte dock inte hela vägen den här gången, men en bra bit på vägen. Det ska bli högintressant att se om han kan leda United till vinst mot Real Madrid i Champions League.

*****

Moussa Dembele har sedan flytten från Fulham utvecklats till en av Premier Leagues bästa playmakers. Belgen har funnit sig i Modrics roll liksom uppdraget att fördela bollen ut på kanterna och i djupet. Dembele gjorde som vanligt en bra mach i Tottenham-tröjan och var en starkt bidragande orsak till eftermiddagens poäng.

*****

Manchester United-målvakten David De Gea har tidigare kritiserats av brittiskt media och ofta nämnts som en svag länk i segermaskinen Manchester United. Idag visade dock spanjoren det motsatta, då han vid ett flertal tillfällen utförde högst kvalificerade räddningar. Kanske har han tystat kritikerna för tillfället, men måste säkerligen göra om samma bedrift för att tysta kritikerna helt.

Nästa uppdatering får ni på tisdag, då jag sedvanligt summerar den gångna omgången med ett par intressanta punkter. Håll ögonen öppna!

*****

Sebastian Pearson
Twitter: ZeebPearson

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply