Elegans före nonchalans

Under höstens gång har jag vid flera tillfällen hyllat Chelseas offensiva playmakers i Juan Mata, Eden Hazard och Oscar. ”De tre musketörerna” som jag också valt att kalla dem har upprepade gånger charmat den engelska supporterskaran liksom mig, något som fått mig att höja dem till skyarna även här på Premier League-bloggen.

I lördags fick jag dock upp ögonen för två andra playmakers. Samir Nasri och framförallt David Silva var på fint spelhumör och dansade vackert igenom Newcastle-försvaret flera gånger om. Det glädjer mig att Silva hittat tillbaka efter sin skada och att även Nasri börjat leverera på allvar. Även om jag egentligen inte är förälskad i Samir Nasri måste jag erkänna att hans fotboll är magnifik.

*****

Manchester United är i mitt synfält Englands absolut bästa fotbollslag. Manchester-klubben har avancerat till Champions League-åttondelsfinalerna som gruppetta och leder i dagsläget Premier League med sex poäng ner till tvåan Manchester City. Statistiken är helt enkelt lysande!

Det som imponerar mest på mig är dock deras sätt att spela fotboll. United behärskar de flesta spelformer och oftast genom deras vassa yttrar. Inläggsspel, väggspel, kortpassningsspel och omställningsspel är några typer av samlingsordet ”anfallsspel” som jag fick bevittna i lördagens fotbollsmatch mot Sunderland. Lyckas Ferguson med att få igång Vidic kan den här säsongen bli ett spelår att minnas!

*****

Christian Benteke fortsätter att leverera poäng för Aston Villa och avgjorde senast lördagens match på Anfield med två fullträffar och en assist. Benteke kom i somras från den belgiska ligan och sågs på förhand som en perfekt Premier League-spelare. Belgaren har den ultimata kroppshyddan för det klassiskt engelska spelet, vilket kröns med hans vilja att aldrig dra sig ur en duell eller närkamp.

Det ska bli kul att följa denna targetplayers framfart, då jag sedan tidigare är svag för targetplayers. Samtidigt kommer det bli intressant att se hur stort avtryck han kan sätta i Premier League, då han inte är den första av Premier Leagues belgiska importer.  Bentekes fina form öppnar dessutom för ett spännande belgiskt landslag inför VM 2014 i Brasilien. Kanske är det till Belgien storlagen bör skicka sina scouter.

*****

Äntligen! Idag fick jag för första gången på länge bevittna Scott Parkers graciösa fötter på en fotbollsplan. Kanske är det fel att beskriva just engelsmannens fötter, då han i vanliga fall personifieras för sitt ledarskap, vilja och hängivenhet. I vilket fall är det skönt att han är tillbaka. Stundvis har Tottenham saknat sin majistät, och det ska bli kul att återigen följa Parkers framfart på fotbollsplanen. Det är där han hör hemma! 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply