Chelsea till final efter målkalas inom tio minuter

Det blev en chansrik tillställning på Stamford Bridge med det svenska domarteamet anförda av Jonas Eriksson som skötte sig bra. Den hetaste chansen i första halvlek blev när Frank Lampard prickade stolpen under tiden som försvaret i Basel trodde det skulle blåsas av för offside. Men istället tog gästerna från Schweiz ledningen i första halvlekens enda tillläggsminut genom Mohamed Salah som gav Basel hopp om ett avancemang då man nu behövde ett mål till eftersom första mötet vanns av Chelsea med 2-1.

I början av andra halvlek fick Chelsea rejäl utdelning på sina chanser när först Fernando Torres stötte in en målvaktsretur, två minuter senare var det Victor Moses tur att hitta nätmaskorna. Chelsea fick ett rejält självförtroendelyft med dessa målen och fortsatte ösa på mot Basel som inte riktigt hängde med under den tiominutersperioden som Chelsea gjorde tre mål, för tio minuter efter första målet kom det tredje. På en frispark sköt David Luiz in 3-1 för Chelsea, den brasilianske mittbacken satte ju en frispark även i första mötet i Schweiz.

Därefter kändes matchen väldigt avgjord eftersom Basel var tvungna att göra tre mål på 30 minuter. Men man skapade absolut chanser för åtminstone ett eller två mål till, bland annat ett skott i ribban av Fabian Frei. Chelsea kunde hålla ut och är nu framme i sin andra raka final i de europeiska cuperna under de två senaste säsongerna, eftersom man var i Champions League-final förra säsongen och vann den. Sammanlagt slutade dubbelmötet 5-2 för engelsmännen.