Krönika: Den nekade ynglingen som blev en världsstjärna

Krönika: Den nekade ynglingen som blev en världsstjärna

Griezmann – Den nekade ynglingen som blev en världsstjärna

Den nekade ynglingen som blev en världsstjärna? Det finns oändligt många fotbollsspelare som växt upp under svåra förhållanden där fattigdom, kriminalitet och droger ständigt varit närvarande men ändå lyckats ta sig ur eländet och bli världsstjärnor. Ett exempel är Carlos Tevez som växte upp i slumkvarteret Fuerte Apache, strax utanför Buenos Aires. Ett område som är ökänd för det höga antalet rån och mord.

”Jag skulle inte ändra min barndom i Fuerte Apache för någonting; Det gjorde mig som jag är idag. Jag bär alltid det med mig i nutiden. Det är en period i mitt liv som jag aldrig kommer att glömma” – Carlos Tevez

Tevez lyckades att bli en professionell fotbollsstjärna men hans begåvade barndomsvän Dario Coronel gick inte samma ödes till möte. Han hamnade i kriminella banor trots sin förmåga som då överträffade Tevez och dog tidigt 17 år gammal. Tevez medger själv i en intervju att Dario Coronel hade allt som krävdes för att bli framgångsrik men valde en annan väg, kriminalitet och droger. Det slutade med att han inte längre finns med oss.

Det finns även andra vägar som inte är lika uppseendeväckande och tragiska- men värd att skildra. Det handlar om den lilla klena pojken Antoine Griezmann som provtränade för massvis med klubbar i Frankrike, från norr till syd. Efter varje provträning fick den unge pojken samma besked, att han var för klen för att spela i laget. Det tog hårt på pojken och familjen som tröttnade att åka runt Frankrike och få avslag efter avslag. Det handlade inte att var otillräcklig, hans tekniska förmåga var på en annan nivå jämfört med sina jämnåriga. Det som satte käppar i hjulet var just fysiken och att han ofta hamnade på gräset efter närkamper. Istället för att ge upp så testade lyckan i grannlandet Spanien istället som till skillnad från Frankrike tog vara på teknisk kompetens snarare än fysik. 

”Första gången jag såg honom drogs min uppmärksamhet till rörligheten i tekniken. Han var väldigt kort men hans teknik var underbar.”- Eric Olhats

”Griezmanns pappa övertalades”

Griezmann fick erbjudande om att representera Sociedad i en knatteturnering och imponerade så pass att han erbjöds en plats i akademin. Hans pappa var motvillig till förslaget eftersom han ansåg att ännu ett avslag skulle vara förödande för sonen. Han gick dock med på det när sonen övertalade honom att han ska bevisa sin talang för hela fotbolls-Frankrike.

Efter att spelat i akademin sedan 2005 fick han chansen i A-laget 2009. Han debuterade för den baskiska klubben 18 år gammal när han hoppade in i den 77:e minuten och satte sitt första mål i september samma år. Griezmann syntes konsekvent i laget resten av säsongen och gjorde ytterligare två mål. Hans insatser ledde till att han fick ett femårskontrakt med en utköpsklausul på €30 miljoner. Intresse kom från hemlandet men även storklubben United, Griezmann valde dock att stanna i klubben som gav han en chans när alla andra nekade.

”Real har Ronaldo, Barca har Messi och Atlético har Griezmann”- Lucas Hernandez

Griezmann fina säsong 2013-14 var en bidragande faktor till en Europa League-plats. Det blev hans sista säsong och efter att ha representerat La Real sedan 2009 lämnade han staden San Sebastian med en kultstatus. Där spelade han totalt 202 matcher och nätade 52 gånger och blev en stor publikfavorit.

Atlético visade intresse för den mångsidige spelaren och aktiverade hans utköpsklausul på €30 miljoner och skrev på ett sexårs-kontrakt med fransosen. Hans nya tränare var hårdföre Diego Simeone som snabbt gav Griezmann den träning han behövde vilket ledde till att han blev mer fysisk, orkade mer och mer disciplinerad. Han blev snabbt hemmastadd i sin nya klubb och gjorde 22 mål under sin debutsäsong 2014-15. 

Griezmann blev den viktigaste pjäsen i Simeones lagbygge och målade 22 mål i ligan i sin andra säsong. Han toppade det med enastående insatser i Champions League där Atlético tappade trofén i sista minuterna efter Sergio Ramos nickmål. Griezmann blev också en stor syndabock efter en missad straff som skulle ha avgjort matchen och ge Atlético sin första Champions League-pokal någonsin. 

Dock har Griezmanns karriär i Atlético gått spikrakt och han är för tillfället en av de mest eftertraktade spelarna i världsfotbollen. Från att ha blivit nekad gång på gång, är han nu en spelare som alla tränare drömmer om att ha i sin trupp och sticker även ut med sin ledarskapsstil och empatiska personlighet. Han har även etablerat sig i landslaget och blivit en kugge i Frankrike som vann Fotbolls-VM 2018 trots att en utekväll på landslagssamlingen orsakade lång avstängning.

”Kan inte föreställa mig Atlético Madrid utan Griezmann”- Diego Simeone

Ryktas ständigt lämna Atlético Madrid

Nästan varje övergångsfönster ryktas det att han ska lämna, i sommar kommer Barcelona ha ett stort intresse och villiga att betala astronomiska summor för hans signatur samtidigt som PSG och United också sägs vara intresserad av hans tjänster. Det lär inte bli billigt för att köpa loss Griezmann och Simeone sägs kräva €150 miljoner för 28-åringen.

Den stora frågan återstår, ska Griezmann stanna i den spanska huvudstadsklubben och befästa sin legendstatus och bli större än Fernando Torres och Sergio Aguero, eller ska han pröva sina vingar i en bättre klubb?

SE ÄVEN: Så mycket tjänar Antoine Griezmann

SE ÄVEN: LISTA: Tio saker du inte visste om Antoine Griezmann

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply