Vad är, hur & när används VAR? Videogranskning & videodomare i fotbolls VM 2022!

Hur använda VAR i fotbolls VM 2018

Videodomare & videogranskning i fotbolls VM 2022

Videodomare och videogranskning i fotboll och under fotbolls VM har länge varit på tapeten. Nya regler tillkommer nästan inför varje världsmästerskap. Det är förstås inte enkelt att hålla koll på alla nya VM 2022 regler, men ibland kan det vara nödvändigt.

Då och då dyker det upp en ny regel som får en stor påverkan. Denna gång är det användandet av VAR eller videodomare och videogranskning som kommer att bli den stora snackisen. För er som därför vill hålla koll på vad som gäller i VM 2022 så är vi på Silly Season Sverige din ultimata hjälp. Se och spela på fotboll live =>

Idag ska det tittas på VAR i fotbolls VM 2022. Första gången det användes och ställdes på sin spets var i matchen mellan Portugal och Spanien. I den matchen uppstod det några situationer som krävde en videogranskning av videodomarna. Efter deras beslut så var ett flertal som inte var nöjda med videodomarnas beslut. Därav så tänkte gå igenom VAR som är den engelska förkortning för videogranskning i fotboll och videodomare.

Vad är VAR? Videogranskning & videodomare i fotbolls VM 2022!

VAR i fotbolls VM 2022 – vad är det? Hur kommer VAR att fungera i fotbolls VM 2022?

Jo, VAR i Fotbolls VM 2022 är det nog väldigt många som sitter och har just samma fråga. De flesta av svenskarna följer ju Premier League, Allsvenskan och kanske några europeiska ligor. Och faktum är ju att de flesta av ligorna – i hela världen – ännu inte börjat med VAR.

Det som ska göras är att vi från den här redaktionen tar och förklarar för er vad VAR, Video Assistant Referee, är för något. Och inte bara det, för redaktionen ska även berätta för er när och hur den här teknologiska hjälpen får användas. Det vill säga när VAR används i VM.

Videogranskning i fotboll – första gången VAR används i VM – men inte i världen!

För den som älskar italiensk fotboll så är VAR förstås inte något nytt. Men att VAR ska användas i VM 2022 är dock något helt nytt. Hur som helst. Vi vet att Serie A har det. Men vilka ligor använder VAR just nu då?

Det handlar om totalt ganska så många länder som ändå har hakat på det här med VAR. Bara i Europa så finns ju alltså den italienska ligan, och det tillsammans med Bundesliga och Portugals högstaliga. Ute i världen vet vi att den sydkoreanska K League har det, tillsammans med A League i Australien, med fler länder förstås.

Just nu handlar det mycket om en ekonomisk fråga. Lite mindre ligor, så som till exempel Allsvenskan, skulle ju säkert mer än gärna använda sig av det. Men att VAR till Allsvenskan kommer att ske inom det närmsta är inte särskilt troligt. Många i Sverige VM trupp 2022 kommer ju få uppleva VM för första gången.

Men för till exempel Albin Ekdal, som spelade för Hamburg i Bundesliga den här säsongen, så är det ingen nyhet. Samma gäller alltså för Serie A-spelarna i Blågult. Men för de flesta blir VAR i Fotbolls VM 2022 något nytt.

Hur används VAR? Videogranskning & videodomare i fotbolls VM 2022!

Vad betyder VAR? Redaktionen förklarar VAR på bästa sätt!

Vad betyder VAR? Det viktigaste är väl förstås att förklara vad VAR innebär. Det är en förkortning för det engelska ordet Video Assistande Referee, vilket på svenska kan översättas till videodomare, ungefär som det finns i hockeyn.

Många har ju bland annat trott att videodomaren i hockey och fotbollens VAR kommer bli lika varandra, men det finns skillnader. Lite senare ska vi förklara hur VAR används, för att ni ska få förståelse om vad det är för något.

Men i korthet så är det en domare, eller flera, som har tillgång till ett rum med reprisbilder i realtid på matchen. Skulle det då dyka upp en svårbedömd situation så kommer alltså VAR att få läge att ingripa, eller att huvuddomaren på planen tar två beslut.

Antingen väljer hen att själv kontakta VAR, något som kan göras via domarnas headset. Men det kommer också bra att springa ut till en TV-kamera någonstans vid arenan, oftast mellan bänkarna, för att få det hela utrett.

När får VAR användas i fotbolls VM 2022?

Så den kanske viktigaste frågan, i alla fall den här sommaren, är ju när VAR används i VM 2022. Det här innebär med andra ord att vi ska reda ut när VAR får användas i Fotbolls VM 2022. Det här är ju något som inte alltid är glasklart.

Vi kan dock ta och berätta om hur det kommer fungera. Det finns några utvalda situationer som VAR tillåts. En del tror ju att VAR används vid varje situation, något dom bara är en myt. Faktum är ju att videogranskning inte används så i någon sport. Varken hockey, basket, amerikansk fotboll eller någon av de andra sporterna som har den här teknologin

Användning av VAR i VM 2022 – olika situationer och tillfällen där VAR används!

Men åter till själva användandet av VAR. Det är ju som att det finns fem situationer då VAR får användas. Låt oss förklara lite om det. Här är de olika tillfällen då VAR får användas?

Röda kort

Vare sig det handlar om ett direkt rött kort (grov utvisning), ett andra gula kort (lindring utvisning) eller en målchansutvisning – även känd som frilägesutvisning – så får VAR användas. Det vill säga, finns det en möjlighet att en spelare kan utvisas så ska VAR användas.

Mål eller inte mål

Nu finns förvisso redan Goal line technology. Men det kan bli aktuellt att bekräfta om bollar passerat mållinjen eller inte med VAR.

Spelare att få kort

Även när domaren är osäker på vilken spelare som ska få kort så går det att bekräfta spelarens identitet med hjälp av videodomaren.

Straffsituationer

Är det straff eller inte? Begicks regelbrottet innanför straffområdet (straff) eller utanför (inte straff)? Det här är sånt som Video Assistant Referee kan hjälpa till med

Så det finns ju alltså fyra gånger då VAR får användas i en fotbollsmatch. Framför allt handlar det om att VAR används i matchavgörande situationer. Det här för avgöra om det blev mål och lite annat, även vid röda kort.

VAR och offside i VM

VAR i Fotbolls VM 2022? För dig som undrar hur många gånger VAR får användas i en match så är svaret oändligt. Varje gång som det behövs så får domaren ta hjälp av sin videodomare. Det betyder dock inte att det behöver användas i varje situation.

Något som dock Fifas domaransvarige sagt, den förre superdomaren Pierluigi Collina, är att assisterande domarna ska undvika att vinka offside i onödan. Så länge det inte är solklart så ska flaggan hållas nere. Skulle det bli mål kan det senare tittas på ifall det var offside i sekvensen före eller inte.

När används VAR? Videogranskning & videodomare i fotbolls VM 2022!

Positivt och negativt om VAR i Fotbolls VM 2022

Det bästa med VAR är förstås att svårbedömda beslut kommer att kunna bli rätt. Vi vet ju att fotbollen är snabb och det finns spelare som gärna tar chansen att fuska. Då kommer videodomarna till en utmärkt hjälp här. Tex så hade troligtvis Maradona och Argentina aldrig fått tillgodogöra sig detta mål under VM 1986 ifall VAR hade använts:

Nu kommer det gå att reda ut vad som har hänt, via bildbevis, och på det sättet ta ett beslut direkt. Något som dock kritiserats som det sämsta med VAR är att det kan ta bort en del av fotbolls identitet. Med det menar vi att fotbollen flyt, 90 minuter effektiv tid, försvinner.

För nu ska det stannas för att titta på vissa beslut. Det som är bra är ju dock att besluten rent generellt tas väldigt snabbt, så avbrotten kommer inte bli särskilt långa i snitt. Kanske är det värt tiden för att få korrekta beslut?

Något som många funderar på är hur VM-grupperna avgörs. Till exempel vilket lag går vidare i vm med samma poäng. Det är något som vi också förklarar för er som undrar.

Exempel på VAR i Fotbolls VM 2022

VM 2018 i Ryssland var första gången någonsin som VAR används i ett världsmästerskap i fotboll. Och efter Fotbolls-VM 2018 så infördes VAR även användas av andra ligor.

Här ska vi titta på några exempel när VAR i Fotbolls VM 2018 har använts. Det inleddes med en offside-situation när Ryssland och Saudiarabien, något som ordnades enkelt. Den största händelsen, och den första, var mellan Portugal och Spanien. Spanjoren David Costa misstänktes ha armbågat Portugals Pepe. Men efter en domarkonferens och videogranskning så blev målet godkänt av det italienska domarteamet.

Även i Frankrikes match mot Australien så användes VAR två gånger. Först var det i samband med en straff som Griezmann fick – och gjorde 1-0 på. Sedan användes Goal Line Technology i VM 2018, och bekräftades 2-1-målet som Pogba gjorde för fransmännen.

Den dagen fick VAR användas ännu fler gånger. För även i Danmarks match mot Peru så fick peruanerna en straff, som kom till efter ett VAR-beslut. Men straffen missades dock och danskarna kunde sedan göra matchen enda mål och ta tre blytunga poäng i sin grupp.

Fler situationer med VM 2018

Det har ju blivit fler straffar i VM 2018 tack vare VAR. För när Egypten fick straff mot Ryssland så krävdes det att straffen tilldömdes via VAR. Det här då domaren först valt att signalera för frispark. Men när det talats med videodomarna så blev det straff.

I Irans match mot Spanien så blev det också en omdiskuterad situation. Iran hade en 1-1-boll inne, men den dömdes bort. Det handlade om att VAR hade sett en offside. Något som innebar att de sedan kunde döma bort målet, helt korrekt, och spanjorerna vann med 1-0.

För Brasiliens del så använde VAR i VM 2018 äntligen, men då gick det inte som brassarna hoppats på. Domaren blåste nämligen straff för det brasilianska landslaget, men valde sedan att ändra sig och Neymar åkte på en filmning istället.

VAR i Fotbolls VM 2018 för Sverige

Även det svenska landslaget fick vara med om ett VAR-beslut, och det direkt. För redan i den första matchen mot Sydkorea som en Hiljemark gick ner i straffområdet. Det här ledde då till att domaren valde att använda VAR, något som i sin tur gav en svensk straff. Den förvaltade då Andreas Granquist på bästa sätt. Så VAR i VM 2022 för Sverige är också något som har hänt, och det var verkligen till vår fördel.

För svensk del så kändes det som att VAR i VM 2018 straffar hade varit något som känns aktuellt. För faktum är ju att VAR borde använts i Sverige Tyskland, när Boateng gjorde ner en frispringande Marcus Berg. Där skulle alltså VAR, rimligtvis, åtminstone ha använts, för att kunna se ifall det var straff eller inte för Sverige.

Det blev en VAR-situation när Sverige mötte Mexiko i den sista gruppspelsmatchen. Den förre Manchester United-anfallaren, Javier Hernandez, såg ut att slå med sig bollen med handen. Det tvingade det argentinska domarteamet att kolla på VAR. Men det blev aldrig någon straff för Sverige. Fast vad gjorde det? Sverige vann ju matchen med 3-0, något som gör att Sverige är klart för VM 2022 åttondelsfinal.

Bästa speltips och kampanjer inför VM 2022!

Om du vill betta under VM så går det här att göra. Vi gör speltips för VM 2022 från de bästa spelbolagen, där vi hittar massor av olika och bra odds. Till exempel upphöjda och boostade oss. Annars kan vi också ta och nämnda vår artikel om alla VM kampanjer 2022. Här hittar du de bästa erbjudandena på spel under Fotbolls VM 2022.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply