Regler VM 2022: övertid, avstängning, målskillnad, gula & röda kort!

Regler VM 2018 - övertid, avstängning, målskillnad, gula & röda kort!

Qatar VM 2022 regler – vilka regler gäller under VM 2022 i fotboll?

Regler VM 2022? Har det kommit några nya regler under VM 2022 i fotboll? I gruppspelet deltar 32 lag i fotbolls-VM 2022. Hälften av dessa lag går vidare till slutspel. Där väntar åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och sedan bronsmatch eller den stora VM-finalen. Under hela turneringen som finns regler och ett regelverk som gäller och reglerar olika situationer. Se och spela på fotboll live =>

Regler VM 2022: övertid, avstängning, målskillnad, gula & röda kort!

Fotbolls VM 2022 regler: övertid, avstängning, målskillnad, gula & röda kort!

Vilka regler gäller i fotbolls VM 2022 för övertid, avstängning, gula & röda kort VM 2022? Här går vi igenom vad som gäller och alla nyheter inom regelverket. En nyhet är bland annat användandet av VAR som vi redogör längre ned. Nu ska vi ta en titt på alla regler i fotbolls VM-slutspelet i Ryssland 2022.

Bland annat om vilket lag som går vidare i VM vid samma poäng. Med andra ord, hur avgörs VM-grupperna med lag på samma poäng är en sak som vi kommer att titta på idag.

Hur går lag vidare i jämna VM-grupper?

Det finns lite regler att hålla koll på i VM. Framför allt vad det gäller gruppspelet. För det kommer ju garanterat dyka upp situationer när det blir jämt i matcher och gruppspelet, så finns risken att vissa av lagen slutar på samma poäng.

Vad avgör vid samma poäng i en grupp i VM?

Logiskt nog så går de ju lagen men mest kommer att gå vidare. Det här är ju ganska så självklart. Men ibland sker det ju att vissa lag och länder hamnar på samma poäng. Bland annat så hände det den portugisiska VM-truppen, fast det var 2006. De utklassade Nordkorea, vilket gav Elfenbenskusten en enorm press inför sista matchen, då de var tvinga att ta ikapp 7+ mål i den avslutande omgången.

Just det här gjorde att reglerna för VM gjordes om. Därför kommer nu inbördes möten att vara det som avgör. Så här fungerar det:

 1. Inbördes möte mellan lagen,
 2. Total målskillnad,
 3. Flest gjorda mål i grusspelet
 4. Lottning

Regler VM 2022 målskillnad eller inbördes – Gruppspels-regler!

Det finns alltså sammanlagt 32 lag som vi kommer att få se i VM 2022. Av de här 32 lagen är Sverige VM trupp 2022 ett av de länder som ska slåss för avancemang. Svenskarna förväntas ju att spela jämnt mot Mexiko, och helt omöjligt är det inte att svenskarna och nordamerikanerna kommer att hamna på samma poäng.

Då kommer det vara väldigt viktigt hur matchen slutade mellan de båda lagen. Låt oss ge några exempel på vad som skulle kunna hända. Som svar för dig som undrar hur Sverige går vidare ur gruppen.

 • Vinner Sverige matchen – Sverige går vidare
 • Vinner Mexiko matchenMexikos VM trupp 2022 går vidare
 • Oavgjort – nu avgörs det via total målskillnad, det lag som gjort flest mål eller tillslut lottning.

Det är viktigt att vilket vilket lag som går vidare i VM vid samma poäng. Det här är inte alltid något enkelt att hålla koll på. Inte minst eftersom reglerna byts beroende på turnering, och framför allt vad det gäller klubblag och landslag. Det då turneringarna för klubblagen oftast avgörs via målskillnad istället för inbördesmöten. Men för dig som undrar hur VM grupper avgörs med lag på samma poäng, så kan vi alltså säga att inbördes möten först räknas ihop.

Regler VM 2022 övertid

I slutspelet så är det möjligt att matcherna slutar oavgjort. I VMs gruppspelsmatcher så hade det slutat med en poäng vardera efter 90 minuter. Men nu kommer det istället sluta med att matchen går till övertid.

Förr i världen så innebar det här istället Sudden Death, där första målet vann. Men nu spelar de båda nationerna två halvlekar á 15 minuter styck. Om något lag har vunnit efter 30 minuter så är matchen slut. Men om inte så fortsätter det hela med straffar. Då ska lagen välja ut fem straffskyttar. Om inte det kan avgöra matchen, så får varje lag så ”sudden death-straffar”. Det här innebär att en omgång, varsin straff, slås fram till att ett lag vunnit.

Regler VM 2022 gult & rött kort: reglerna för gult & rött kort i fotbolls VM 2022!

Regler VM 2022 gult & rött kort: reglerna för gult & rött kort i fotbolls VM 2022!

Alla vi som sett mycket fotboll genom tiderna vet ju att det mesta kan hända. Vi vill helst se läckra mål, något som kanske Brasilien VM trupp 2022, kan bjuda oss på. Men dessutom får vi ibland även se en del fula saker, det vill säga regelbrott.

Regler VM 2022 gult kort: reglerna för gult kort i fotbolls VM 2022!

Då kommer det vara bra att hålla koll på regler fotbolls VM 2022. Med det här så kommer du att veta vad som händer i matchen, men också efteråt. Vanligt för ett gult kort är ju till exempel olämpligt uppträdande. Något som i folkmun skulle kalla för ”tjat”. Det vill säga att en spelare skäller på domaren eller någon annan tills det att denne får syna osten, det gula kortet.

En vårdslös tackling ger också gult kort. Var noggrann med att skilja på en våldsam (rött) och vårdslös (gult) tackling. Annars är fördröjning av spel oftast genom att sparka under bollen eller maskning, samt avsiktliga hand sånt som generar i en varning under VM.

Regler VM 2022 rött kort: reglerna för rött kort i fotbolls VM 2022!

Det går ju också att bli utvisad, om en spelar för tufft, likt kanske något ur den engelska VM truppen 2022 kan riskera att göra. Det här kommer till exempel att ske när en spelare har gjort en våldsam tackling eller visar upp ett grovt beteende på planen.

Allvarligt otillåtet spel så som att slå en spelare, spotta eller uttrycka sig obehärskat i tal kommer också att sluta med en utvisning.

Regler VM 2022 antal spelare i truppen: reglerna som bestämmer antal spelare i fotbolls VM-trupperna

Det finns faktiskt även regler som gäller trupperna. Då handlar det i första hand om hur många spelare som varje trupp får ha i VM. Det handlar om max 23 spelare, och då måste tre vara målvakter. Det är också bra att tänka på att spelartrupperna ska bekräftas för Fifa innan turneringen dras igång.

Regler VM 2022 videogranskning – VAR ska användas under fotbolls VM 2022!

Användandet av videogranskning i fotboll (VAR) har varit på tapeten många gånger. Varje gång det sker en ”domarskandal” som gör att fel lag vinner så tas frågan om videogranskning upp igen. Ett klassiskt exempel som tas upp i samband med diskussioner om videogranskning är Maradonas mål genom ”Guds hand”.

Maradona ”Guds hand”

Videogranskning kan underlätta för domarna i svåra situationer

Låt oss börja med att säga att det inte inte lätt att döma fotboll. Alla vi som bara dömt en ungdomsmatch på 5 eller 7-mannaplan vet ju att det inte alltid är så enkelt som en kan tro. Det må vara små pojkar och flickor som springer runt där ute, men det är fortfarande svårt att kontrollera allt.

Just därför är det ju enkelt att gissa sig till hur tufft det är för domarna som ska döma i VM för Fifa. Tyckte en då att föräldrarna var jobbig så kan en förstå att fullsatta arenor inte är bättre.

Men just av den här anledningen är det extra bra att VM 2022 använder VAR. Det här står för Video Assistant Referee. Det här är det första världsmästerskapet i fotboll som VAR används, men det har tidigare nyttjats i olika av Fifas: ligor.

Så får VAR användas i Fotbolls VM 2022

Domaren kommer att kunna ta hjälp av en annan domare som sitter med video på matchen. Något som går att likställa med måldomaren i hockey. Men precis som i ishockey så får inte VAR-domaren hjälp till precis när som helst.

I de här situationerna får VAR-domaren gå in och hjälpa till:

 • För att avgöra mål. Om bollen passerat mållinjen eller om det har skett ett regelbrott FÖRE bollen passerat mållinjen.
 • Grova utvisningar. Det vill säga direkt röda kort. Om det skett en grov förseelse som kan generera ett rött kort så kan VAR hjälpa till.
 • Bekräfta vem som fått kort. Ibland – inte minst efter en rörig situation – så kan det vara svårt att se vem som skulle fått rött eller gult kort. Då kan VAR hjälpa till.
 • Straffar. Skulle det bli en svårbedömd straffsituation så kommer även videodomaren att kunna hjälpa till med ett beslut

VM 2022 regler gult & rött kort: reglerna för gult & rött kort i fotbolls VM 2022!

Mer om fotbolls VM 2022

Nu vet du allt om regler fotbolls VM 2022, om hur lag går vidare från gruppen när de har samma poäng samt mycket mer, bland annat om hur VAR fungerar. Vill du läsa mer om VM 2022 i Fotboll så går det alltid att läsa lite m VM-låtarna 2022, eller så kan du tippa vilka lag som går vidare i VM 2022. Valet är ditt. Läs mer om FIFA World Cup här!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365