Flera Bundesligalag vill ha kroppsscanners

bet365

Krav på högre säkerhet på arenorna

Just nu pågår en diskussion i Tyskland och Bundesliga hur säkerheten på arenorna ska kunna upprätthållas efter terrordåden i Paris och bombhoten i Hannover och bland förslagen finns kroppsscanners och fingeravtrycksläsare.

Efter allt som har hänt den senaste veckan, med bombningar och skjutningar, är frågan om säkerhet stor inför helgens Bundesligaomgång. Det har till och med talats om huruvida omgången ens skall spelas, något som dock bestämdes ska bli av. Det har kommit upp en del förslag om hur man skall kunna lösa det här med säkerheten och ett förslag kommer från Clemens Tönnies från Schalke 04, som menar på att man borde införskaffa kroppsscanners vid ingångarna till arenan.

– Inträdeskontrollerna på arenorna måste intensifieras och optimeras med kropsscanners, sade Tönnies till Bild via Rheinische Post.

”Skulle vara till stor hjälp”

Dessa kropsscanners, som ser ut som dörrkarmar, finns till exempel redan på flygplatser och i domstolsbyggnader sedan år tillbaka och fungerar som hjälpmedel vid säkerhetskontroller. Även Wolfgang Holzhäuser, affärsdirektör i Bayer Leverkusen, pläderar för kroppsscanners.

– De skulle vara till stor hjälp för vakter, föreningarna och åskådarna, det bästa vore 2 stycken per ingång, sade Holzhäuser.

– För framtiden så tycker jag det vore nödvändigt med personliga biljetter eller tillgång till stadion med fingeravtryck. När vi redan har målkameror i varje Bundesligastadium för dyra pengar, något som används kanske 5 gånger om året, så ska klubbarna också lägga ut en engångssumma för dessa kroppsscanners vid ingångarna för framtiden, fortsätter Holzhäuser.

”Vill inte vika oss för terrorn”

Även på de andra arenorna runt om i landet arbetas det på nödfallsplaner. Det kommer tillsättas mer personal på alla matcher under denna Bundesliga helgen, men mer än så finns det ingen tid för att fixa. Men den tyska proffsfotbollen vill också skicka ut ett meddelande: man tänker inte låta sig dikteras av IS-terrorister.

– Vi vill inte vika oss för terrorn, sade ligapresidenten Reinhard Rauball.

Borussia Mönchengladbachs affärsdirektör Stephan Schippers anser dock inte att det finns någon anledning att börja prata om kroppsscanners. Han håller inte med Holzhäuser om att utrusta arenorna med högsäkerhetsutrustning är lösningen.

– Jag är idag fast i övertygelsen om att vi inte kan jaga 54.000 åskådare genom en kroppsscanner och kunna förvänta oss att spelet därefter skulle kunna blåsas igång, sade Schippers.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply