Turkiska talanger på uppsving i Europa

Turkiet har haft det riktigt svårt att exportera spelare till de fem största ligorna i Europa. Detta håller på att förändras nu när många unga turkiska talanger börjat visa framfötterna.

Det främsta exemplet är Cengiz Ünder som har gjort stor succé och lockat till sig intresse från de största klubbarna b.la. Liverpool och Real Madrid. Cengiz Ünder startade sin professionella karriär i talangakademin Altinordu som huserar i andradivisionen.

Klubben är känd för att satsa på unga spelare och sin akademi, vilket för övrigt är väldigt nedprioriterat i Turkiet där man hellre importerar utländska spelare som har sett sina bästa dagar. Den snabbe högeryttern imponerade för Altinordu och blev senare uppköpt av İstanbul Başakşehir för 5 miljoner euro där han snabbt blev en nyckelspelare.

I sin debutsäsong skördade han stora framgångar för den kontroversiella hatklubben Başakşehir med nio mål och sju assist på 43 omgångar, vilket gav storsatsande klubben en andraplats säsong 2016-17.

Cengiz succé ekade från Istanbul till Rom, endast efter en säsong i den turkiska högstadivisionen så packade han väskan och skrev på ett femårs kontrakt med italienska giganten AS Roma för en övergångssumma på 14 miljoner euro. Efter en kortvarig anpassningsperiod blev han varm i kläderna och är nu gjuten i startelvan och en landslagsman som spås en ljusare karriär än självaste Arda Turan.

Turkiska talanger på uppsving i Europa - Çağlar Söyüncü

Çağlar Söyüncü – en framtida stjärna

En annan framtida stjärna är Cengiz f.d lagkamrat tillika nära vän Çağlar Söyüncü. Den ståtliga mittbacken Çağlar Söyüncü moderklubb är Altinordu och spelar för Leicester City i Premier Leauge.

Till skillnad från Cengiz har han inte spelat i turkiska högstadivisionen. Under 2015-16 säsongen ryktades han till Beşiktaş, Galatasaray och Sevilla men 20-åringen som också hade hunnit debutera för landslaget valde Bundesliga och Freiburg för drygt 3 miljoner euro.

Han skrev på för Freiburg eftersom han ansåg att det var bästa valet för hans karriär och utveckling, vilket visade sig vara rätt drag. I Tyskland spelade han snabbt till sig en plats i startelvan och karaktäriserades för sin starka fysik, passningsfot och sin uppoffrande stil vilket tillsammans med sitt lockiga hår gav epiteten ”Turkiets Puyol”.

Çağlar var ordinarie startspelare i Freiburg i två år innan flyttlasset gick vidare år 2019. Hans prestationer lockade till sig intresse från Lille, Villareal och Roma men valde tillslut Leicester, övergången var dyr och landade på 21 miljoner euro.
22-åringens sportsliga framgångar har uteblivit än så länge i Premier Leauge och han har endast spelat fem matcher för The Foxes. Turken har dock nyligen fått en ny tränare – Brendan Rodgers och nu gäller det att spotta i nävarna och imponera på sin nya tränare.

Turkiska talanger på uppsving i Europa - Ozan Kabak

Ozan Kabak går från klarhet till klarhet

En annan spelare som gått från klarhet till klarhet är Ozan Kabak, 18 – den unge mittbacken plockades upp från akademin av Galatasarays tränare tillika levande legend Fatih Terim när laget hade stora bekymmer i backlinjen. Detta drag visade sig vara genialisk då 18-åringen visade prov på taktisk kunnighet och koncentration. Hans spelstil påminner många Gala fans om Virgil Van Djik, som har uppmärksammat hans framgångar genom att skicka en signad matchtröja till Ozan.

Endast 18 år gammal blev han snabbt oersättlig och petade högavlönade brassen Maicon Roque till bänken. Därefter fick han även ett förnyat femårs kontrakt och speltid i Champions Leauge. Ozan sågs som Galatasarays nya mittbacksstjärna och som den nya Bülent Korkmaz som också kom från akademin.

Under senaste Januarifönstret lockade den unga talangen till sig intresse från b.la Atlético Madrid, Porto och Inter men skrev på för Stuttgart i Bundesliga. Sydtyska-laget fick punga ut drygt 12 miljoner euro för den unge turkens tjänster.

I Stuttgart har han gjort det väldigt bra och fått en viktig roll i tränaren Markus Weinzierls trebackslinje tillsammans med Pavard. I matchen mot Hannover 96 gjorde han inte bara första men även sitt andra karriärmål vilket kom till genom att han lyckades nicka in två hörnor.

Andra turkiska talanger att hålla koll på är Lilles högerback Mehmet Zeki Çelik, Trabzonspors Yusuf Yazici och Abdulkadir Ömur.

SE ÄVEN: Uppgifter: Bajens mittfältsdynamo mot Turkiet?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply