Lär känna Real Madrids nyförvärv Danilo

Häromdagen presenterade Real Madrid värvningen av Portos och Brasiliens vänsterback Danilo. Få vet mycket om honom och i denna artikeln lär ni er mer om Real Madrids nya högerback.

Klubblagen

Danilo Luiz da Silva spelade i så lågt som Brasiliens tredjeliga när han var 19 år för laget America Mineiro. Efter en lyckad säsong i moderklubbens A-lag köptes han av brasilianska storlaget Santos och blev snabbt bästa vän med en viss Neymar. Efter två framgångsrika år i Santos, där Danilo både spelade på innermittfältet och högerbacksplatsen, innan han köptes av Porto 2011. Brassen gick från klarhet till klarhet i Porto med sin utmärkta fysik, växande taktiska medvetenhet och sin inställning på planen som oftast berömdes. Den oerhört energiska högerbacken har dessutom börjat producera poäng. Det har blivit 4 mål och 4 assist för Porto under den pågående säsongen, ett fint facit för en högerback.

Landslaget

Danilo var en nyckelspelare för det brasilianska U20-landslaget som tog VM-guld 2011 och där valdes Danilo in i turneringens val. Samma år, 2011, fick han debutera för A-landslaget i en bortamatch mot Argentina. Därefter har det blivit ytterligare 12 matcher för Brasilien och han tippas bli Dani Alves naturliga ersättare i landslaget. Danilo var även ordinarie när Brasilien tog silver i OS i London 2012 och det blev, utöver silvermedaljen, ett mål i turneringen för Danilos del.

Titlar och utmärkelser

  • Campeonato Brasileiro Serie C: 2009 (Brasilianska tredjeligan)
  • Campeonato Paulista: 2011 (Brasilianska förstaligan för lagen i områden São Paolo)
  • Copa Libertadores: 2011
  • Primeira Liga: 11/12, 12/13 (Portugisiska ligan)
  • Sydamerikanska U20-mästerskapen med Brasilien 2011
  • U20-VM 2011
  • Silvermedalj i OS 2012

Vad säger han om sig själv och vad säger andra om honom?

Danilo beskriver sig ofta som en offensiv spelare som gärna vill spela högt upp i banan och påverka spelet där. I en intervju tidigare i höstas beskrev han sig kort och gott “jag är lyckligast när jag får spela i mitten av banan och jag vill spela så nära mål som möjligt”. Därför är det ingen omöjlighet att han används på det centrala mittfältet i Real Madrid eftersom det är där han själv trivs bäst.

Brasiliens förbundskapten Dunga är heller inte blyg med att ösa beröm över Danilo.
– Hans sätt att spela inspirerar lagkamraterna. Han har den fysiska aspekten som sätter avtryck, ungefär som Maicon. Han slutar inte springa och verkar alltid vara fräsch.

Real Madrid beskriver honom som “en högerback som täcker stora ytor, är snabb, teknisk och med ett bra tillslag. Det är kvalitéer som kompletteras med en spektakulär fysik som gör honom oerhört farlig i anfallsspelet.”

Vem i Real Madrid petar han?

Real Madrid verkar alltså se honom som en högerback. För tillfället finns Daniel Carvajal och Alvaro Arbeloa på den positionen. Med största sannolikhet får Alvaro Arbeloa lämna klubben i sommar och Daniel Carvajal får troligtvis agera andrafiol.

Övergångssumman uppges ligga på drygt 250 miljoner kronor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply