Krönika: En match med två ansikten – som visar varför Nanne måste gå

Krönika: En instabil match - som visar varför Nanne måste gå

SILLY SEASON SVERIGES KRÖNIKÖR HANNES KULLANDER PÅ PLATS PÅ TELE 2 ARENA

TELE 2 ARENA. Hammarbys match mot Norrköping var på många sätt symbolisk för säsongen. Två delar – med två helt olika ansikten. Men ska Hammarby nå toppen måste man hitta en enda kontur, frågan är bara om Nanne Bergstrand är rätt man för jobbet.

Visserligen var skillnaderna inte lika drastiska på Tele 2 Arena idag som mellan vår och höst, men det var ett Hammarby som gick in i paus och ett annat som kom ut. Symboliskt för ett Hammarby Nanne Bergstrand ännu inte har lyckats få någon riktig stabilitet i.
Under den första halvleken visade Hammarby upp det spel som gjort dem till allsvenskans femte bästa lag under den andra halvan av säsongen. Nanne Bergstrands lag var inte rädda för att låta ett trögt och ineffektivt Norrköping hålla i bollen. Och när man väl vann tillbaka bollen var man snabba, direkta och effektiva till att få fram bollen till avslut. Kennedy Bakircioglu var en centralpunkt hos de grönvita från sin roll på centralt mittfält. Arnor Smárason tog ofta fram bollen och satte igång kontringarna, som han själv ofta var med och avslutade.

8-2 i avslut och 4-1 i avslut på mål är dominerande siffror som tydligt visar på effektiviteten i Hammarbys kontringar och Norrköpings eviga bollrullande när bortalaget hade bollen under 59% av tiden. Nanne Bergstrand pekade visserligen på att hans lag tog onödigt många långskott, men det var sedan just på ett långskott man välförtjänt tog ledningen i den 45:e minuten genom just Arnor Smárason.

Ingen stabilitet – trots tre säsonger på Tele 2

När Hammarby sedan klev ut på konstgräset igen en kvart senare visade man direkt varför laget ändå är på åttonde plats i tabellen. Kontringarna var inte lika snabba, laget orkade inte fylla på med lika många spelare och man kom inte till lika många avslut. Norrköping visade till slut varför man alltjämt är ett topplag i allsvenskan och tog över taktpinnen, effektiviserade sitt spel, drog nytta av sitt bollinnehav och fick på fler avslut som hotade Ögmundur Kristinsson.
Kanske skulle Hammarby fått en straff ett par minuter tidigare, men det var ändå en rättvis kvittering när Norrköpings Kalle Holmberg vackert placerade in 1-1 på volley i slutet av matchen.

Det var en match med två olika Hammarbylag, som på många sätt visar den instabilitet Bajen har visat upp både i enskilda matcher och över hela säsonger. Trots att Nanne Bergstrand snart har avslutat sin tredje säsong i Stockholmsklubben, har någon stabilitet ännu inte infunnit sig i smålänningens lag. Över vissa perioder i matcher och säsonger finns frön till något – men ännu har inget på riktigt utvecklats till det bättre.

Potentialen finns – men Nanne är inte rätt man

Därför måste Hammarbys sportsliga ledning nu ställa sig frågan: vågar vi chansa med Nanne en sista gång?

Hade jag suttit i ledningen hade jag svarat nej.
För även om Nanne Bergstrands toppar är höga, är hans dalar lika låga – och ingen vet vilken manual tränaren får för sig att testa under nästa vår. Spelar man som under första halvlek under nästa säsong har man alla möjligheter att vara med uppe i toppen på riktigt. Men spelar man som under andra halvlek kan det återigen bli kämpigt. Mest sannolikt är att det blir en blandning, precis som det blivit under tidigare säsonger. En blandad säsong som till slut placerar Sveriges största publiklag på en habil åttondeplats. Nanne försvarade sig med att även Hammarby har varit en nykomling – men med det underlaget och den topp Hammarbys spelartrupp visat upp borde man redan den här säsongen kunnat utmana i toppen.

I mina ögon måste Hammarby hitta en tränare med en filosofi och spelidé som på riktigt passar Hammarbys spelarmaterial. Och kanske framför allt en tränare som inte ser sig som större än klubben, vilket Nanne ibland visat tendenser till. Nanne Bergstrand har visat att potentialen finns på planen för att Bajen ska bli ett topplag, och att den finns utanför planen med över 20 000 på läktaren i en avslagen match mot Norrköping vet alla sedan tidigare. Problemet är dock att Nanne Bergstrand inte är rätt tränare för uppdraget, frågan är bara om ledningen vågar inse det.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply