Storsatsande Galatasaray tog sig vidare

Det var dags för returmötet mellan Schalke och Galatasaray, redan på förhand en tuff match som Jonas Eriksson och hans svenska domarteam blivit tilldelade av UEFA. Det blev vad man kunde förvänta sig, en tuff match med många taktiska knep för att lyckas ta sig vidare.

Bortalaget inledde bäst på Veltins Arena och skapade chanser direkt där Dider Drogba och Burak Yilmaz var farliga hela tiden för Schalkes backlinje. Men det var Schalke som tog ledningen efter dryga kvarten när Galatasarays målvakt Fernando Muslera skulle boxa iväg bollen och bollen föll ner framför Roman Neustädters fötter, då tryckte han in bollen i mål och tyskarna fick den start man önskade. Schalke på förhand favorit på grund av sin favör av hemmaplan denna afton.

Schalke fortsatte trycka på bra och matchen jämnade ut sig. Men i slutet av den första halvleken skulle det lossna rejält för det turkiska bortalaget. Det började i den 37:e minuten när Hamit Altintop dundrade in ett långskott som steg fint nedåt mot nedre delen vid målvakten Timo Hildebrands vänstra stolpe. Bara fem minuter senare frispelades Burak Yilmaz som lyckades lobba in ledningsmålet för Galatasaray som nu hade skaffat sig ett överläge inför halvtidsvilan och i detta nu behövde Schalke göra två mål för att kunna gå vidare till kvartsfinal.

Schalke lyckades pressa Galatasaray bra chansmässigt i andra halvleken även om spelet var jämnt så visade Schalke en större despiration eftersom man var i stort behov av mål. Mål skulle man också få efter 63 minuter när Marco Höger först sköt i ribban för hemmalaget, på returen lyckades Schalke spela sig fram till en målvaktsretur. Då kunde Atsuto Uchida assistera Michel Bastos som satte bollen i öppet mål och hoppet om avancemang levde i allra högsta grad för Schalke.

Tyskarna försökte forcera allt vad de kunde, men i skadade Klass-Jan Huntelaars frånvaro fanns ingen riktig naturlig målskytt med i laget. Det hade däremot Galatasaray med Burak Yilmaz som byttes ut när det var fyra minuter kvar ordinarie matchtid till fördel för Umut Bulat. Han skulle visa sig bli hjälte på stopptid när Schalke inte lyckades forcera in ett ledningsmål, då fick bortalaget ett tre mot två-läge som man lyckades utnyttja till slut när inbyttte Bulat fick nöjet att bli frispelad. Han bommade första möjligheten, men det blev en retur som han enkelt kunde rulla in till 3-2 för Galatasaray som därmed sänkte Schalke i Tyskland och tar sig vidare till kvartsfinal.

Stor glädje utbröt på bänken och bland de tillresta supportrarna. Nu väntar en ny kokande hemmamatch i Istanbul för Galatasaray som nu får se fram emot fortsatt Champions League-spel. Schalke får jobba vidare i Bundesliga och sikta in sig på att knipa en plats till nästa säsongs Champions League.