Barcelona lyckades med det omöjliga – krossade Milan och vidare till kvartsfinal

Förutsättningarna var klara. Barcelona var piskade till att vinna mot Milan hemma på Camp Nou, om man ens skulle kunna drömma om ett vidare avancemang. Men man var likväl tvungna att vinna med minst två mål om man enbart skulle lyckas nå en förlängning. Milan å andra sidan visste vad som krävdes och som alltid med italienska lag så förväntade sig många en tokdefensiv från Milans sida.

Och precis som de flestas hypoteser så valde Milan att prioritera defensiven i första hand, genom ett minst sagt disciplinerat försvarsspel samt rörelse över hela planen. Men trots detta lyckades Barcelona sätta ledningsmålet redan i den femte spelminuten när Lionel Messi klev fram och stod för ett fint skott som letade sig hela vägen in i mål.

Det insläppta målet till trots; Milan ville fortsätta att ”parkera bussen”, som det numera kallas i fotbollskretsar när lag backar hem mot FC Barcelona. Detta resulterade även i att man under inledningen vann bollen över de så bollskickliga spanjorerna och kunde påbörja farliga kontringar, som dessvärre blev resultatslösa. Istället kunde Barcelona fortsätta med sitt ack så vägvinnande spel och man var enbart centimetrar ifrån en 2-0-ledning när Andres Iniesta fick på en drömträff i den trettonde spelminuten som Milans Christian Abbiati lyckades tippa i ribban.

Och trots ett ödesdigert misstag från Christian Abbiati som kunde resulterade i ett baklängesmål när han var ute och missbedömde en situation, så visade han ändå klass när Barcelona fortsatte att trycka på framåt. För trots den defensiva inställningen från Serie A-klubben så hängde man inte riktigt med inledningsvis. Spelet var för snabbt och det var ett mer revanschsuget Barcelona som gång på gång attackerade Milans bur. Men bortalaget såg sin chans och via ett misstag av en Barca-försvarare kunde Mbaye Niang få ett friläge, men dessvärre avslutade han i stolpen. Minuten senare så passade Lionel Messi på att sätta sitt andra mål för dagen och bittert värre för Milan med fem minuter kvar till halvtidsvilan.

Den andra halvleken var givetvis, spelmässigt, lik den första – där det dock kändes som Milan hade mer koll. Men istället kom chocken i den femtiofemte spelminuten; David Villa satte 3-0 och just nu var Milan utslagna.

Det var nu dags för Milan att sätta fart framåt om man ville stanna kvar i Champions League. Tränare Massimiliano Alegri valde genast att be Robinho att byta om för att kunna äntra planen med sin – i dem bästa stunderna – bländande teknik.

Men mycket positivt från varken Robinho eller Milan fick man inte se offensivt. De tryckte på till viss del under slutskedet men var aldrig riktigt nära. Istället punkterade Jordi Alba matchen när han kom fri och satte 4-0-målet för Barcelona i den nittionde minuten.

Ett sensationellt bra FC Barcelona är därmed klara för kvartfinalen efter totalt 4-2 i deras favör.