Slovakien närmast i mållös landskamp

På ett iskallt Štadion Pod Dubnom i nordöstra Slovakien, tog en omstrukturerad hemmanation i vitt sig an ett B-betonat Sverige i en träningslandskamp på tisdagskvällen. Nio av hemmalagets elva spelare var nya från slovakernas VM-kval match i fredags och i det svenska laget vilade som bekant nyckelspelare som Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson, Kim Källström och Sebastian Larsson.

På en sliten och hård gräsmatta var det de vitklädda slovakerna som skapade flest chanser under den första halvleken. Kristoffer Nordfeldt stod för en stabil målvaktsinsats i sin andra A-landskamp i karriären, när han bland annat styrde bort en farlig nick från Marek Bakoš från nära håll i den tjugonde spelminuten. Sverige hade svårt att skapa några farliga målchanser, mot en stabil slovakisk backlinje och målvakten Dušan Perniš i målet. De gulkläddas enda skott mot mål under den första halvleken fick Alexander Kacaniklic, när han från en trång situation skruvade bollen strax över ribban.

I halvtidsvilan bytte Erik Hamrén ut det centrala mittfältet när Anders Svensson och Samuel Holmén fick kliva av för Rasmus Elms och Pontus Wernblooms räkning. Även mittbacken Jonas Olsson byttes ut för att ge plats åt Nürnberg-backen Per Nilsson medan hemmalagets storstjärnor Marek Hamšík och Martin Škrtel även de fick ge plats åt hungriga inhoppare.

I inledningen av den andra var det ett jämnare tempo. Sverige spelade upp sig en aning och började få tryck mot den slovakiska boxen, men de farliga möjligheterna uteblev. Ola Toivonen var hetast framåt i det svenska laget, men lyckades inte pricka målet där annars Dušan Perniš stod i vägen. Sakta började slovakerna återta spelet och skapa allt farligare chanser mot en stabil Kristoffer Nordfeldt, som skulle få hålla nollan på tisdagskvällen.

Matchens farligaste möjlighet fick hemmalagets Marek Bakoš när han frispelades av Juraj Kucka i den 70:e minuten. Den 23-årige svenske målvakten trängde dock bort anfallaren och kunde enkelt stoppa skottet som istället rullade ut i en hörna.

Sverige hade väldigt svårt att skapa målchanser, men i den 90:e matchminuten kom deras klart bästa. Jimmy Durmaz blev helt fri bakom den slovakiska backlinjen, men fick ingen vidare träff på bollen som efter en rensning gick ut till en hörna. Några fler målchanser skapades inte åt något håll, i en relativt tempofattig och sömning tillställning där matchen slutade mållöst. 0-0, mellan Slovakien och Sverige.