Schweiz tvåa i Grupp E efter seger mot Honduras

Schweiz började också bra och fick en riktigt bra möjlighet direkt i matchen. Redan efter två minuter spelade Josip Drmic in bollen mot Shaqiri som stötte till bollen. Dock fick målvakten Noel Valladares en fot på bollen och räddade. Européerna fick ändå in ledningsmålet bara fyra minuter senare, och vilket snyggt mål det var. Shaqiri dribblade av en försvarare och tryckte till och bollen gick ribba in i det bortre hörnet.

Efter målet började Honduras spela riktigt bra fotboll, men hade svårt att skapa några bra chanser. De rullade boll bra men Schweiz gjorde det bra defensivt och släppte inte till mycket och satsade på kontringar. Det gjorde också att de ökade på ledningen innan paus.

Honduras tappade boll och då satte Drmic och Shaqiri fart uppåt. Den förstnämnde spelade fram den nästnämnde som fick friläge och la enkelt in 2-0 efter 31 minuter.

Schweiz fortsatte kontra, och skapade också ett antal bra lägen på grund av det. Granit Zhaka hade bland annat ett tungt skott utanför i första halvleken och Josip Drmic hade ett skott från snäv vinkel som målvakten avvärjde. När domaren blåste för pausvila så ledde européerna med 2-0.

Den andra halvleken började Honduras med raketfart. Redan fyra minuter in i den andra halvleken fick Jerry Bengtson en bra möjlighet men missade nicken och sju minuter in hade han en till chans, men Ricardo Rodriguez räddade på mållinjen. Någon minut senare hade Drmic ännu ett bra läge men missade återigen. Sen kom straffsituationen. Honduras la en långboll på Jerry Palacios som blev fälld av Djourou men domaren valde att fria till sydamerikanernas stora förtvivlan.

Istället kunde Schweiz utöka ledningen tio minuter senare. Drmic och Shaqiri samarbetade återigen, som så många gånger förut och Bayern München-spelaren kunde enkelt lägga in sitt och Schweiz tredje för kvällen.

Européerna blev ganska trötta i slutet, mycket med tanke på klimatet. Manaus är den varmaste och fuktigaste staden och sådant klimat är inte Schweiz vana med. Det gjorde att en del ytor öppnade sig för Honduras som skapade en del heta chanser, men hade svårt att få in bollen. Tillslut blåste domaren i pipan och matchen slutade 3-0 till Schweiz efter ett hattrick från Shaqiri. Det betyder att de slutar tvåa i gruppen, en poäng efter Frankrike. I åttondelsfinalen kommer de att möta Argentina, en riktigt tuff motståndare.