Sanslös dramatik när Arsenal klev upp på CL-plats

Det var två lag med helt olika formkurvor som skulle ställas mot varandra på Emirates stadium, ett Arsenal som vunnit 7 av de 9 senaste ligamatcherna mot ett Norwich som efter en stark höst endast vunnit 1 av sina 15 senaste matcher.

Första halvlek startade ganska väntat med att Arsenal hade ett massivt övertag i bollinnehav. Men Londonlaget hade förtvivlat svårt att skapa ett rejält tryck på ett Norwich som försvarade sig bra.

Den första riktiga målchansen skulle komma i den 23:e minuten, när fransmannen Oliver Giroud nickade i överkanten av ribban på ett inlägg av en annan fransman, Bacary Sagna.

Andra chansen skulle komma efter knappa halvtimman när Gervinho sprang sig fri och petade även bollen förbi målvakten, men bollen fick den formstarke ivorianen alldeles för långt ifrån sig och chansen rann ut i sanden.

Om den första halvleken var en relativt sömnig tillställning, skulle den andra halvleken ju längre matchen led vara raka motsatsen. Det började dock på samma sätt som i den första, när Arsenal skapade första chansen efter en tilltrasslad situation i straffområdet där Jack Wilshere som var tillbaka ifrån skada, brände sitt läge.

Men det var Norwich som fram till den 57:e matchminuten inte skapat någon ordentlig målchans, som skulle ta ledningen. Detta efter en frispark som Michael Turner nådde högst på och 1-0 Norwich var ett faktum. En rejäl kalldusch för Arsenal, vars fans började visa sin frustration över hemmalagets spel.

Wenger agerade snabbt och in kom Lukas Podolski och Theo Walcott, som gav Arsenal mer fart. Podolski skulle också fått ett jätteläge med ca 80 minuter spelade, där han efter att Giroud nickat ner bollen, sköt bollen stenhårt i ribban. Så långt såg det inte ut att vara Arsenals dag, men i den 85:e matchminuten skulle matchen ta en helt ny vändning efter att den assisterande domaren dömt straff trots att huvuddomaren Michael Johnson som bara stod några meter ifrån situationen hade tänkt fria när Sebastian Bassong drog i Oliver Girouds tröja. Mikel Arteta gjorde inga misstag och slog in straffen bakom Mark Bunn.

Men Arsenal som hade ett jätteläge att ta sig förbi London-rivalerna Chelsea och Tottenham i tabellen, var inte nöjda här. Utan i matchminut 88 skulle det så förlösande målet för Arsenal komma, efter att inhoppande Alex Oxlade Chamberlain väggat sig runt på kanten och fint petat in bollen till Oliver Giroud som kunde raka in det så enormt viktiga ledningsmålet för Londonlaget.

Ett chockat och irriterat Norwich skulle dock få ett sista läge, detta efter en snabb kontring där Jonny Howson tillslut fick läget, men Lukas Fabianski som varit mycket bra under våren i Arsenal klarade.  Istället skulle en annan Lukas få sätta spiken i kistan, när Walcott jobbade fram bollen gjorde tysken inga misstag utan tryckte dit 3-1 målet utanför straffområdet och Arsenal som går med stormsteg mot en plats i Champions League nästa säsong fortsätter att vinna.