Röd Lördag gav storseger för HIF

Budskapet inför matchen var Röd Lördag från HIF-fansen som var över 10 000 på Olympia denna lördagseftermiddag när Helsingborg dessutom bjöd upp till fin fotboll. Men det började inget vidare när Gefle tog ledningen på frispark från Alexander Falsetas som nickades in av Anders Wikström och Olympia var rätt dämpat i tjugo minuter.

Men efter dryga halvtimmen släppte målskyttet för Helsingborg som skapade massvis med målchanser i den här matchen jämfört med Gefle som hade två skott på mål under 90 minuter. Kvitteringsmålet satte Alejandro Bedoya via bortre stolpen på framspelning från May Mahlangu. 2-1-målet kom två minuter före paus när en hörna från Christoffer Andersson som skarvades vidare av Mattias Lindström och Peter Larsson var sist på bollen innan den passerade linjen och HIF kunde gå till ledning i paus.

I andra halvlek körde bara Helsingborg framåt och Gefle hade inte särskilt mycket att komma med även om ett skott träffade stolpen för bortalaget. 3-1 kom efter 63 minuter genom Robin Simovic som snyggt på volley sköt in David Accams inlägg. 10 minuter senare revs Mattias Lindström ner av Pär Asp som fick rött kort och Lindström själv fick äran att ta hand om straffen med tanke på det rekord han kunde slå med mål i samtliga inledande sex allsvenska matcher från Sebastian Rajalakso som gjorde mål i fem första allsvenska matcher för några år sedan för Djurgården. Straffen var bra slagen vid Hugossons högra stolpe, men Geflemålvakten gjorde en suverän räddning och rekordet såg ut att inte slås idag.

Men Helsingborg körde på trots straffmissen och efter en lyckad press mot Gefles backlinje kunde May Mahlangu spela fram Robin Simovic som med ett välplacerat avslut satte 4-1. Dock var man inte klara med krossen där, Lindström fick trots allt bli rekordman när Ardian Gashi med en läcker passning satte Lindström i ett friläge med Hugosson och sköt mellan benen och 5-1 var ett faktum.

Det stannade där och det blev en säker 5-1-seger för Helsingborg la sig en poäng bakom Göteborg och Malmö i tabelltoppen. Gefle liffer för tillfället på en elfte plats.