Ribéry: ”De sa att jag var lika viktig som Messi”

bet365

I en intervju med Goal.com har den franske landslagsstjärnan Franck Ribéry bland annat berättat varför han, 2009, nobbade Real Madrid och om den infekterade relationen till Louis van Gaal. Han slår samtidigt fast att han stannar i Bayer München så länge som möjligt.

Franck Ribéry, 32, har spelat 299 tävlingsmatcher för Bayern München, med bland annat 14 troféer som resultat. Men faktum är att stjärnan kunde ha lämnat den tyska giganten 2009, då Real Madrid knackade på dörren.

Den franske landslagsmannen bestämde sig dock för att tacka nej till deras erbjudande och istället stanna i Tyskland. Nu berättar Bayern München-profilen, som för övrigt fyller år idag, varför.

— Jag hade intensiva samtal med Uli Hoeness, som var presidenten då, och ordförande Karl-Heinz Rummenigge. De sa till mig att jag inte skulle lämna, hur mycket klubben behövde mig, hur jag var lika viktig för Bayern som Lionel Messi var för Barcelona, säger Ribéry till Goal.com.

— Real försökte, de ville ha mig. Jag vet inte vilket pris Bayern efterfrågade, men i slutändan är jag lycklig över hur allt slutade.

”Vår relation krossades”
Bayern Münchens manager var på den tiden den nuvarande Manchester United-taktikern, Louis van Gaal. Och Franck Ribéry medger att det var en knackig relation mellan dem två, vilket bidrog till att stjärnan trycktes bort mot ett avsked.

— Vi hade problem på en mänsklig nivå. När han började, då visste ingen vad som skulle hända. Hans idé var att han inte brydde sig om namn över huvud taget, att man inte behöver stjärnor, att alla måste bevisa sig själva igen.

— Den första kontakten var redan förgiftad. Som professionell förlorar du ditt förtroende. Han gör fantastiska saker på planen. Men tränaren Van Gaal var en dålig människa. Vår relation krossades.

— Det var en börda och många klubbar försökte få mig att flytta; Real Madrid, Barcelona, Juventus, Chelsea, Manchester City. Du börjar att fundera. Jag bestämde mig för var min framtid skulle ligga. Jag tror det är mänskligt.

”Bayern spelar annorlunda utan oss”
Den här säsongen har dock inte varit optimal för Franck Ribery. Den franske stjärnan har till och från dragits med skadebekymmer och missade bland annat den senaste matchen, mot Borussia Dortmund, som Bayern München vann med uddamålet.

Och när både Arjen Robben och Franck Ribéry saknas, då måste managern Pep Guardiola förändra sitt spel. Det hävdar åtminstone fransmannen själv.

— Arjen och jag är spelare som laget i övrigt inte har. Vi är olika. Vi går in i dessa en-mot-en-situationer, attackerar hela tiden och riskerar att bli sparkad på. Denna risk är avgörande för vår fotboll.

— Bayern spelar annorlunda när vi inte är där. Det skulle vara viktigt för oss alla att vara redo. Med David Alaba och oss två, så saknas tre nyckelspelare. Vi måste kämpa oss igenom denna period.

”Varför skulle jag lämna Bayern?”
I dagsläget stormar Bayern München, trots skadorna, mot en ny inhemsk titel, med ett tio poäng långt försprång till ligatvåan Wolfsburg. I Champions League har laget tagit sig vidare till kvartsfinalsspelet och alla pilar pekar mot ett vidare avancemang i turneringen. För Ribérys del har han hunnit fylla 32 och har två år kvar på sitt avtal med klubben. Och stjärnan själv ser ingen anledning till att lämna klubben.

— För att vara ärligt, jag har ingen aning om vad som kommer att hända efter min karriär. Mitt fokus ligger först och främst på de kommande två åren. Jag mår fantastiskt i München, min familj gör det med. Varför skulle det inte finnas en plats för mig i det här laget efter 2017? Varför skulle jag inte vilja stanna i Bayern? Cheferna kanske öppnar upp någon möjlighet för mig. Det kanske blir som ungdomstränare, kanske något annat. Jag är öppen för många förslag. [su_pullquote align=”right”]Varför skulle jag inte vilja stanna i Bayern?
— Franck Ribéry[/su_pullquote]

— För tillfälle har jag det väldigt, väldigt bra här, trots min skada. Du vet aldrig hur din kropp kommer att reagera. Jag skulle inte kunnat föreställa mig att min fotled skulle orsaka så mycket problem efter mötet med Shakhtar Donetsk. Jag var i toppform. Nu har jag tvingats till att vänta tills det blir bättre.

”Vi kan vinna Champions League igen”
Och Franck Ribéry är givetvis inställd på att plocka hem ytterligare titlar. På fråga från Goal om vilken titel han önskar sig var svaret enkelt.

Champions League. Jag vill vinna den igen. Jag fick lyfta bucklan 2013 och det var otroligt. Hela året med Jupp Heynckes var otroligt.

— För mig, min karriär, klubben och fansen – det var enormt tillfredsställande. Jag är övertygad om att vi kan göra det igen. Vi har truppen för att göra det, vi är en enhet. Det finns väldigt viktiga matcher som kommer inom de närmaste två månaderna. Vi får hoppas alla tar sig tillbaka snabbt, då har vi en bra chans.

[su_box title=”FAKTA: FRANCK RIBÉRY” box_color=”#fc0600″ title_color=”#000000″ radius=”4″]

Född: 7 april, 1983
Nationalitet: Frankrike
Position: Yttermittfältare(vänster)
Klubb: Bayern München
Antal matcher: 299
Antal mål: 104
Antal assist: 149
Kontrakt: 30/6-2017
Landskamper/mål: 81/16
Transfervärde(enligt Transfermarkt): 32 miljoner euro
[/su_box]

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply