FC Porto

Vägen till åttondelsfinal – FC Porto

Kommentarer:  Utmed sommarens transferfönster så förlorade laget sin stora ikon, Hulk, till Zenit. Men trots detta har man kunnat leverera nästan som vanligt.
I ligan ligger man 2:a, strax bakom Benfica. Men gapet mellan dessa två är minimalt. De båda ligger nämligen på samma poäng och målskillnad, men Benfica har varit snäppet vassare och lyckats få in fler kassar än Porto.
Ersättaren för Hulk, Jackson Martinez har dessutom gjort succé. 26-åringen befinner sig just nu i toppen av den portugisiska skytteligan, med sina 10 mål, och bara 3 platser efter honom finner vi hans lagkamrat James Rodriguez, med 7 mål.

Men om vi nu zoomar ut kameraobjektivet från Portugal och ut i Europa – hur har det nu gått i Champions League? Jo antagligen bra, med tanke på att jag nu sitter här och skriver om dem, men låt oss gå lite närmre ändå.
Man slutade på en säker andraplats i en relativt enkel grupp, med PSG på 15 poäng, 2 poäng ovanför sig. Samt Dynamo Kyiv på 5 poäng, 8 poäng under sig.

Placering: 2
Resultat:

  • Dynamo Zagreb: 2-0(b) 3-0(h)
  • PSG: 1-0(h) 1-2(b)
  • Dynamo Kyiv: 3-2(h) 0-0(b)

Betyg (Skala 1-10)

  • Målvakt: 7
  • Försvar: 7
  • Mittfält: 6
  • Anfall: 8
  • Tränare: 6
  • Totalt: 34 av 50

Snyggaste målet:

Trolig startelva med nuvarande material (4-3-3)

Helton

Sandro
Mangala
Otamendi
Danilo

Fernando
Joao Moutinho
Lucho Gonzalez

Varela
Jackson Martinez
James Rodriguez

Utropstecknet och frågetecknet i dagens Porto


Jackson Martinez kom ifrån ”ingenstans” (Mexiko), och har helt plötsligt axlat Hulks blytunga mantel. Som jag tidigare nämnde så har den 26-åriga målsprutan fått in hela 10 kassar i år, i ligasammanhang – vilket är mycket imponerande för en anfallare som honom. Vad vore Porto utan ”El Diablo”?

 
Trots att man gjort en rätt stabil säsong, än så länge, kommer man verkligen att kunna gå långt i Champions League-sammanhang?
Det är nya tider och oavsett om man har bra spelare eller ej, så kommer man nog aldrig komma tillbaka till det man hade under Mourinhos tid i klubben.

Nyckelspelaren 
Joao Moutinho, har i så många säsonger har varit med och bundit ihop Portos mittfält med anfall. Som med sin listiga spelförståelse levererat så många vackra, sylvassa passningar, genom allt för många backlinjer. Detta minna damer och herrar, är en spelare av högsta klass.

Förväntningar och mål 
Egentligen rätt svårt att säga. Beror på vem man lottas emot, men rent generellt sätt så siktar man nog på att ta sig till kvarten, och om det flyter på där så kan man kanske även nå en semi. Dock känns kvarten som ett mer realistiskt mål för De Blåa Drakarna.

_____________________________________________________________________________________

Drömlottning: Ingen gruppetta är väl kul att möta, men måste man peka ut någon för Porto så är det väl Málaga.
Trots att trupperna är ungefär lika stark så kan Porto slå dem, på grund av spanjorernas brist på rutin i Champions League-sammanhang – vilket Porto har betydligt mer utav.

Mardrömslottning: Barcelona. Behövs egentligen inte någon större motivation till detta. ”Barca” är en mardröm för alla lag, speciellt med tanke på vilken monsterform Messi har varit i detta år.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply