Newcastle tog en viktig seger över West Bromwich

Det var en viktig match för Newcastles del när West Bromwich kom på besök. Newcastle behövde en seger för att inte halka efter dom andra lagen som konkurrerar om Europaplatserna.

Newcastle inledde också matchen klart bäst, man pressade tillbaka WBA och skapade en del farligheter. Det skulle dock dröja till den 35:e minuten innan Newcastle fick hål på Ben Foster i bortamålet. Det var som så många gånger förr Demba Ba som stod för målet. Det var ett dåligt ingripande från mittbacken Mc’Auley som bäddade för Ba’s mål.

Det kändes som att målet väckte WBA som spelade upp sig och skapade en del farligheter. Närmast var Lukaku och Odemwingie men vid halvtidsvilan stod det fortfarande 1-0 till Newcastle på tavlan. Det var förmodligen inte många som trodde på något annat scenario än tre poäng till Newcastle i halvtid, med tanke på att WBA endast har mäktat med att göra två mål på bortaplan under denna säsong.

WBA ville dock annat. I den 55:e minuten slår Zoltan Gera en boll till Lukaku som visade sin kvalité och satte dit 1-1 kliniskt bakom Krul i Newcastle målet. Efter målet tog man över matchen ännu mer och man andades tre poäng. Newcastle kändes mest chockade och var faktiskt helt utspelat under tio minuter. Pardew gjorde vad han kunde för att förändra matchbilden och bytte in Papiss Cissé och Gabriel Obertan istället för Shola Ameobi och Danny Simpson.

I den 73:e minuten blir Demba Ba skadad (känns som att han blir borta ett tag) och man tvingas att göra sitt tredje byte. Det är Sammy Ameobi som ersätter och efter den skadepausen fick Newcastle ny luft under vingarna och man tryckte på för ett 2-1 mål. Man skapade ingen direkt farlighet utan ett par inlägg som Foster enkelt kunde plocka ner var det närmaste man kom.

På övertid händer det något, det är hemmalagets Sammy Ameobi som driver upp bollen och trycker av bössan, skottet tar på Papiss Cissé och studsar retfullt in bakom en frusterad Ben Foster. Ett riktigt turmål, men dom räknas också. Ett efterlängtat mål för Cissé gav alltså tre mycket sköna poäng till Newcastle fansen.

Hade rättvisan fått bestämma så hade lagen delat på poängen idag. Newcastle ska vara glada att man fick med sig alla tre poäng och kan blicka uppåt i tabellen. För West Bromwich del är det bara och bryta ihop och komma igen, man kanske har en liten formsvacka på gång efter sin fina inledning på säsongen.