Mexiko klara för åttondelsfinal

Kroatien och Mexiko drabbade samman i en helt avgörande match när grupp A skulle avslutas. Båda nationerna hade chans på avancemang, men Kroatien var tvungna att vinna. För Mexiko räckte det med kryss. Ett oavgjort resultat var inte något mexikanerna hade tänkt sig. Man vann med 3-1, samtliga mål föll i den andra halvleken.

Matchen inleddes i ett högt tempo, men matchens första farlighet skapade Mexiko när Héctor Herreras vänsterkanon träffade ribban. Bara minuter senare var det Peralta som var framme, men Santos Laguna-anfallaren tappade balansen när han skulle avsluta.

Bollförande Kroatien hade väldiga svårigheter att vaska fram målchanser mot ett väldisciplinerat mexikanskt lag och den första halvleken slutar mållöst.

Den andra halvleken inledde på samma sätt. Mexiko låg väldigt bra i sina positioner och stack upp bra när det gavs möjlighet att kontra. I den 64:e kunde man mycket väl också ha tilldelats en straff när Andrés Guardados skott träffade Darijo Srnas utsträckta händer.

Ett välförtjänt mål skulle också falla strax efter. Lagkaptenen och det stora hjärtat, Rafael Marquez, nådde högst på en hörna och gav Mexiko ledningen till den högljudda mexikanska publikens glädje. I den 75:e minuten, inte långt efter ledningsmålet, satte Andrés Guardado den definitiva spiken i kistan med sitt 2-0-mål. Men man var inte färdiga där. Inbytte Manchester United-stjärnan Javier Hernandez dök upp omarkerad vid den bortre stolpen och nickade in 3-0.

Strax före slutsignalen tröstmålade Kroatien genom Ivan Perisic – men Mexiko kan ladda om batterierna och se framemot en åttondelsfinal mot Holland.