Lewandowski avgjorde sent för ett ineffektivt Dortmund

Dortmund får kanske den viktigaste matchen redan i premiären då man mötte Ajax på Signal Iduna Park, en match som man är tvungen att vinna för att ha chansen att nå avancemang till åttondelsfinalerna. För Ajax handlar det om att undvika ett stort fiasko och hoppas att kunna överraska de större lagen Manchester City, Real Madrid och Dortmund.

Dortmund inledde starkast och visade att de är tvungna att ta initiativet i matchen för att kunna nå sitt mål att vinna matchen och kanske nå en bra målskillnad. I första halvlek var det Dortmund som skapade flest målchanser, men det var Ajax som hade den vassaste. Det var när nyförvärvet Ryan Babel frispelade danske stortalangen Christian Eriksen som sköt ett för dåligt skott som BVB-målvakten inte hade några problem att stå i vägen för. Ajax verkade trivas som ”Underdogs” då man vågade hålla i bollen och spelade runder den och visade självförtroende. Tobias Sana fick chansen från start och drog på sig en varning då han hindrade en Dortmund-spelares framfart, i övrigt var han pigg och skötte sig ganska bra i första halvleken som slutade mållös.

Dortmund inledde andra halvleken genom att vara det spelförande laget och skapade chanser men hade svårt att få till de riktigt heta chanserna. Det gjorde att det höll på att straffa sig för de regerande tyska mästarna när de regerande holländska mästarna ställde om och kontrade. Turligt nog hade man Roman Weidenwaller i målet som genom en utrusning räddade BVB från ett baklängesmål. En knapp timme in i matchen fick Dortmund straff sedan Mario Götze rivits ner av högerbacken Ricardo Van Rhijn. Mats Hummels fick chansen att göra mål från elva meter men straffen var lös längs marken och Kenneth Vermeer hade inga problem att ”limma” straffen.

De gulsvarta fortsatte att jaga ett ledningsmål och hade inga problem att skapa chanser, men desto svårare att göra mål för Dortmund. Ajax spelade stabilt och höll i bollen vilket gjorde Dortmund frustrerade ett tag i matchen och Ajax fick med sig många frisparkar. Men trots detta lyckades Dortmund till slut få hål på Vermeer i Ajax-målet när Robert Lewandowski krånglade sig förbi sista Ajax-försvaren och sköt in 1-0 för Dortmund och det fick Signal Iduna Park att lyfta.

Dortmund höll ut och vann med 1-0 vilket borde varit mer sett till chanserna, Ajax gör ett klart bra försök att sno poäng från Dortmund men snuvades i 87:e minuten på den poäng man höll på att få med sig. Dortmund kom undan med blotta förskräckelsen efter straffmissen, Ajax målchanser och ineffektiviteten.