Lagkaptenen syndabock – missade straff

Schweiziska FC Basel hade en 2-0-seger med sig till Ryssland och Sankt Petersburg, när man gästade Zenit på den kyliga torsdagsaftonen. Efter att hemmalaget gjort 1-0 efter halvtimmen spelad, levde matchserien i allra högsta grad när ryssarna bara var ett mål ifrån att få till en förlängning. I matchens 86:e minut kom det gyllene läget, när Shirokov fick chansen från elva meter – men målvakten Sommer räddade.

Zenit Sankt Petersburg behövde göra två mål i returmötet för att få till minst en förlängning när FC Basel gästade på Stadion Petrovski. Man var det klart hetare laget framåt då man avlossade hela tretton avslut mot Basels två och etablerade från start ett massivt tryck.

Efter en halvtimmes spel kom också ledningsmålet, som innebar en viktig reducering i matchserien. Hulk stod för inlägget när han serverade Witsel som från nära håll kunde sätta 1-0 bakom Sommer.

Chanserna att få till ännu ett mål blev desto större i slutet på den första halvleken. Bortalagets Diaz fick sin andra varning för dagen och bortalaget skulle få spela med en man mindre i hela den andra halvleken. Mycket talade för att de ljusblåa ryssarna skulle få in ett 2-0-mål, men bollarna ville inte sitta bakom Basels Yann Sommer, som skulle bli gästernas stora hjälte. I den 86:e spelminuten fick nämligen Zenit ett gyllene läge att få till en förlängning, när lagkapten Shirokov klev fram för att ta hand om en straffspark. Den schweiziska målvakten gick inte på några finter eller krusiduller och kunde göra en av sina viktigaste räddningar i karriären.

Ett bedtrövat Zenit kom inte längre än så och sumpade sin chans att avancera till en kvartsfinal, efter att ha dominerat tillställningen i returmötet. Basel går vidare efter sammanlagt 2-1, där målvakten Sommer blev stor matchhjälte med ett par matchavgörande ingripanden i den ryska storstaden.