Heroiskt kämpande Everton slog Man City

Omgången öppnades på lördagen med en mycket viktig match mellan regerande mästarna Manchester City och uppstickaren Everton. Förutsättningarna var klara redan från början, att Manchester City behövde vinna för att hålla det minimala titelhoppet vid liv, samtiigt som Everton jagar en topp fyra-placering som ger Champions League-spel.

De flesta trodde att Eveton tagit ledningen i den 13e minuten, när Kevin Mirallas kom fri och skickade in bollen förbi Joe Hart. Målet dömdes dock bort, vilket enligt reprisbilderna var felaktigt. Men målet kom istället i den 32a matchminuten efter att Seamus Coleman stått för ett fint förarbete och framspelning snett bakåt till Leon Osman som drog till direkt. En läcker ytterskruv ställde Joe Hart och 1-0 blev ett faktum.

I den andra halvleken fortsatte Everton att bjuda på ett kämpainsats som tände publiken på Goodison Park, där Manchester City tidigare haft stora problem. Men en dörr öppnades dör gästerna när Steven Pienaar drog på sig sitt andra gula kort med timmen spelad, och Everton fick klara sig med tio man den sista halvtimmen.

Tre minuter senare spelades Carlos Tevez fri och fick ett gyllene läge, där Tim Howarfds ersättare Jan Mucha stod för en fin räddning på mållinjen, innan han var snabbt uppe och blockerade även returen från Milner.

Med fyra minuter kvar skulle Manchester City tilldelats en straff, när Carlos Tevez tydligt träffade armen på Fellaini med sitt avslut. Domaren missbedömde dock situationen och dömde endast frispark strax utanför straffområdet till Manchester City, som brändes av Vincent Kompany.

Istället kontrade Everton i slutskedet av matchen, där Marouane Fellaini drog upp farten och spelade över bollen till inhopparen Jelavic. Anfallaren vek in i banan och från höger strax utanför straffområdet curlade han bollen läckert in i det bortre krysset bakom en chanslös Joe Hart.

Tre viktiga poäng till Everton som hänger på i jakten på en plats i Champions League. Samtidigt var det ett blytungt poängtapp för Manchester City, som nu ser ut att få inrikta sig på att försvara andraplatsen i Premier League, med Manchester United tolv poäng före samt med en match mindre spelad.