Frankrike 3-1 Polen: Olivier Giroud och Kylian Mbappe gör mål och tar VM-hållarna till kvartsfinal

Olivier Giroud gör mål i öppningsmatchen och blir Frankrikes rekordmålskytt genom tiderna, Kylian Mbappe gör en dubbel i andra halvlek och gör fem mål i Qatar, Polens Robert Lewandowski gör en sen straff

Olivier Giroud blev Frankrikes rekordmålgörare genom tiderna med sin öppning, och Kylian Mbappe gjorde en dubbel i andra halvlek för att ge VM-tippade Frankrike en 3-1-seger över Polen och föra dem till kvartsfinal.

Giroud överträffade Thierry Henrys rekord på 52 franska mål med ett snyggt första halvlek för att hjälpa Les Bleus att ta hem åttondelsfinalsegern i Doha och skapa förutsättningar för en kvartsfinalmatch mot antingen England eller Senegal. Se och spela på fotboll live =>

I början av den andra halvleken ökade Mbappe Frankrikes ledning innan han på stopptid satte ytterligare ett bra skott som gav honom totalt fem mål i turneringen – två fler än någon annan spelare. Robert Lewandowski gjorde en straff i slutet av matchen för att förhindra att Polen blev utslaget, men det hindrade inte Hugo Lloris från att göra ett ekvilibristiskt rent mål i sitt 142:a framträdande för Frankrike.

Under inledningen av matchen på Al Thumama Stadium borde Frankrike ha tagit ledningen efter 29 minuter. Ousmane Dembele korsade bollen till Giroud som väntade vid den bakre stolpen men han missade utanför.

Polen, som inte varit i utslagsrundan sedan 1986, hade nästan en chocköppning när Lloris hindrade Piotr Zielinski innan Jakub Kaminskis returskott rensades undan av Raphael Varane.

Giroud gör sitt tredje mål i turneringen och blir därmed Frankrikes bästa målskytt för herrar, efter att Mbappe assisterat honom i den 44:e minuten.

Mbappe gjorde ytterligare två mål i den andra halvleken, vilket säkrade Frankrikes seger och hindrade Polen från att kvalificera sig till VM-kvartsfinalen för första gången sedan 1982.

Mbappe gjorde sitt fjärde och femte mål i Qatar, vilket gör honom till den första spelaren att göra nio VM-mål innan han fyllt 24 år. Denna prestation är ännu mer imponerande när man betänker att Messi, som är 35 år gammal, bara har lyckats göra lika många mål som Mbappe.

Den franska försvararen Dayot Upamecanos handboll i slutet av matchen resulterade i Lewandowskis andra VM-mål, som han gjorde från straffpunkten. Barcelona-anfallarens första försök på en straff räddades av Lloris, men eftersom den franske kaptenen inte hade fötterna på linjen när Lewandowski sköt igen räknas det som ett mål. Se och spela på fotboll live =>

• Frankrike har tagit sig vidare från alla sex åttondelsfinaler i VM, inklusive de tre senaste upplagorna (2014, 2018 och 2022).
  • För första gången sedan 2002 förlorade Polen två VM-matcher i rad med flera mål (0-2 mot Korea Republic och 0-4 mot Portugal).
  • Didier Deschamps har lett Frankrike till seger i sex av sju utslagsmatcher i VM, med den enda förlusten i kvartsfinalen mot Tyskland 2014. Sedan dess har de vunnit fem matcher i rad.
  • Frankrikes Olivier Giroud (36 år, 65 dagar gammal) blev den äldsta spelaren att göra mål i utslagsrundan i VM sedan 1990, då Roger Milla gjorde mål mot Colombia (38 år, 34 dagar gammal).
  • I VM 2022 har Mbappé gjort fem mål på bara fyra matcher, vilket överträffar hans tidigare målskörd från 2018 (fyra mål på sju matcher).

Kylian Mbappé spelar i den franska VM-truppen  har gjort mål under åttondelsfinalen och har en chans att bli bästa målskytt i VM 2022. Frankrike har goda chanser att vinna VM 2022 enligt oddset på fotbolls-VM 2022 vinnare . Chans att vinna 1 miljon varje dag här =>