En liten MATAdor och en trött Cazorla – ljusglimtar i en mörklagd stad

Det råder misär i fotbollsvärldens huvudstad. Åtminstone om man tar en titt i tabellen i Englands högstadivision, Premier League. Visst, Arsenal har börjat vinna matcher nu på slutet men man ska vara långt ifrån nöjda. När det går så chockartat dåligt som det går i London behöver vi alltså hitta ljusglimtar i en stad där mörker, i fotbollssupporterns ögon, råder 24 timmar och solen ännu inte gått upp. 


Chelseafansen har inte mycket att glädjas åt. Man fick sin kapten skadad vilket i sin tur ledde till uttåg ur Champions League och förlust i klubblags-VM-finalen. Ligatabellen är ingen rolig syn medan man ser på sina bittra Manchesterrivaler göra upp om ännu ett guld. I norra London är det inte lika mörkt även om det ser bittrare ut för Tottenham. Lokalkonkurrenten Arsenal ligger inte alls bra till i ligan, man är i åttondelsfinal i CL dock. 

Men natten mot söndagen fick Chelseafansen nyhet att glädjas åt. En liten MATAdor vid namn Juan Manuel Mata förlänger troligen sitt kontrakt med ytterligare två år. En present lagom till julafton som inte kunde komma lägligare. För Juan Mata är det nog en extra tändvätska att få löneförhöjning samt en säkrad framtid. Chelsea må ha en makalös tridente i Hazard, Oscar och Mata, men den sistnämnda är den överlägset bäste. Inte bara i Chelsea, han är nog bäst i hela Premier League. 

Match efter match får jag se magi från den lille spanjoren, men ändå fortsätter jag att häpna. Bolltouchen är av det elegantaste slaget, tekniken är gudabegåvad och spelförståelsen är ur denna värld. Denna fotbollsvärld. Samma spelförståelse som storspelare som Xavi, Iniesta och Özil innehar. Två ytterligare år i denna, just nu, misärklubb kommer bara att stärka Juan Matas anséende hos medspelare och fans.

I norra London hittar vi Santi Cazorla som värvades in till Arsenal från Malaga i somras. Den lille trollkarlen innehar nästan snarlika egenskaper som Juan Mata. Bolltouch, teknik och spelförståelse. På det kan vi lägga till ett fantastisk skott. Santi Cazorla har tagit England med storm. Dock oroar nog hans senaste uttalanden angående spelschemat många Gunnersfans. 

– Jag tycker att julledighet är bra, eftersom du kan koppla av mentalt, psykologiskt, säger han på Arsenals officiella hemsida och fortsätter:

– Det finns tillfällen då du blir mättad på spel, du kan inte tänka klart. Vinteruppehållet i Spanien gör att du blir mer avslappnad mentalt. Jag tycker att Premier League redan är tufft som det är, med många matcher tätt efter varandra. December är inte olik någon annan månad.

Frågan är då: hade inte Cazorla koll på dessa stora skillnader mellan La Liga och Premier League innan han gjorde flytten?

David Silva inledde denna spanska dominanseran i Premier Leage och det ser nu ut att fortsätta med Mata, Cazorla, Michu och Pablo Hernandez också. Det ska bli minst sagt spännande att följa dessa små trollkarlar ytterligare säsongen ut.

_______________________________________________________________________________________________________________
Jonael Makaveli 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply