Dembele sköt Tottenham vidare på slutet

Tottenham var i förarsätet inför returmötet mot Lyon efter 2-1 segern på White Hart Lane där Gareth Bale satte dit två frisparkar för engelsmännen. Men ny match nu på Stade de Gerland och det var hemmalaget från Frankrike som startade bäst och var det spelförande laget i den första halvleken även om Tottenham inte var helt utspelat och skapade några målchanser.

Det tog drygt en kvart för Lyon att utnyttja sitt spelövertag till ett ledningsmål när Clement Grenier slog en frispark från vänsterkanten som Maxime Gonsalons nickade in lågt och en chanslös Brad Friedel i Tottenhammålet tvingades kapitulera. Bollinnehavet blev sedan jämt i matchen, men Lyon var helt klart effektivare med att skapa målchanser och man visade att han hade hemmaplan och ville framåt. Precis som ett hemmalag ska göra om man ser till publikvänlig fotboll.

I slutet av första halvlek fick Lewis Holtby en fin möjlighet att kvittera när han avlossade ett skott precis utanför straffområdet som tog i stolpen, med lite flyt hade Lyon med sig 1-0 till halvtid. Men fullt vältjänt ledning för fransmännen ska man ha klart för sig.

I den andra halvleken hade Tottenham fått instruktioner av André Villas-Boas att gå mer framåt eftersom man med underläge var tvungna att göra ett mål för att vara vidare igen. Det gjorde att matchen fortfarande var jämn, men Tottenham stod för chansproduktionen. Bland annat fick Gareth Bale ett fint frisparksläge och hade ett bra långskott, båda skotten lyckades dock Lyonmålvakten Remy Vercoutre rädda från att gå i mål.

De flesta tittade noggrannt på klockan på Stade de Gerland för att klockan skulle rinna ut och matchen skulle sluta 1-0. Det såg ljust ut för Lyon eftersom Tottenham inte skapade särskilt mycket chanser i den andra halvleken förutom Gareth Bales tidigare skott från distans. Men från ingenstans slog Moussa Dembele till i den 90:e minuten med ett skott utanför straffområdet som studsade längs marken och smet in vid bortre stolpen och en stor tystnad bröt ut bland hemmafansen som väntade på att Lyon skulle hålla ut och vinna med 1-0.

Tottenham höll ut under de tre stopptidsminuterna och går vidare till åttondelsfinale med sammanlagt 3-2.