Bayern vände och vann enkelt

Bayern München tappade serieledningen till Bayer Leverkusen när de under fredagskvällen besegrade Hoffenheim borta med 2-1. På lördagseftermiddagen fick de regerande mästarna i Bundesliga chansen att återerövra platsen som tabelletta när de ställdes mot mittenlaget Mainz hemma på Allianz Arena.

Men det började inte bra för Pep Guardiolas mannar. Trots nära 80 procent bollinnehav i första halvlek lyckades Bayern inte få hål på det täta och kompakta försvaret som gästerna byggt upp. De saknade helt enkelt kreativiteten som krävdes för att hitta några avgörande passningar som ledde till ett ledningsmål.

Istället kunde Mainz ta ledningen precis innan halvtidsvilan, till stor överraskning för de flesta. Medan mittbacken Dante var utanför plan för läkarvård passade gästerna på att anfalla innan München hunnit omorganisera sitt försvar. En genomskärare hittade fram till Shawn Parker som rundade Manuel Neuer och rullade in bollen i öppet mål.

Guardiola svarade med att byta in Mario Götze i pausvilan och ta ut ytterbacken Rafinha. Det dyra nyförvärvet från Dortmund behövde bara fem minuter för att hitta fram med en passning till Arjen Robben som kvitterade till 1-1 med ett skott i bortre hörnet. Två minuter senare spelade Robben fram till Thomas Müller som satte bollen i nät från nära håll.

Götze noterades för sin andra assist i matchen när ett lågt inlägg från höger nådde in till kroaten Mario Mandzukic som säkrade segern med sitt 3-1-mål efter 69 minuter.

När sedan Bastian Schweinsteiger föll enkelt i straffområdet och fick den straff han sökte kunde Müller (till stor förtret för Robben) kliva fram och sätta spiken i kistan med sitt 4-1 åtta minuter före full tid.