Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision 2024?

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision 2024? Direktkvalificerade länder till Eurovision 2024 final (”The Big Five”)!

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision 2024 och vilka länder går direkt till final i Eurovision 2024 är två frågor som många är ute efter svaret på. Eurovision Song Contest, ett musikaliskt spektakel som har förenat Europa sedan dess debut år 1956, är mer än bara en tävling; det är en firande av kulturell mångfald, kreativitet och musikalisk innovation. Med sina glittrande framträdanden, oförglömliga melodier och ofta överraskande scenuppträdanden har Eurovision blivit en årlig tradition som lockar miljontals tittare från hela världen.

Tävlingen, som ursprungligen skapades för att testa gränserna för live-tv-sändningsteknik över gränserna i efterkrigstidens Europa, har utvecklats till ett fenomen som årligen firar den europeiska identiteten genom musik. Varje deltagande land skickar ett musikbidrag som representerar dess kulturella arv, vilket leder till en fascinerande blandning av genrer och språk. Genom åren har Eurovision gett upphov till internationella superstjärnor och bidragit till karriärer, samtidigt som den har speglat och ibland utmanat sociala och politiska trender. Samarbetet har gjort att vissa länder har förtur till finalen. Nu tar vi en titt på vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision. Spela på Eurovision =>

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision

Vilka länder går direkt till final i Eurovision?

Så vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision? Det är ingen hemlighet när det kommer till vilka länder går direkt till final i Eurovision och vilka som behöver ta sig förbi en av de två semifinalerna för att delta i den stora finalen. Då det varit så under en längre tid. Men bara för att de är direktkvalificerade betyder det inte att de per automatik brukar vara i toppen när det väl ska röstas och en vinnare ska utses. Faktum är att inget av länderna som är direktkvalificerade är bland de länder som vunnit flest gånger, eller i alla fall inte varit i toppstriden under de senaste åren.

Länder som går direkt till final i Eurovision 2024?

Så vilka länder går direkt till final i Eurovision? Det är vem länder som kallas för ”The Big Five” som alltid har en finalplats. Det är Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Detta tillsammans med arrangörslandet som även är det land som vann tävlingen föregående år. Det innebär att under Eurovision 2024 kommer Sverige att vara direktkvalificerade till finalen.

Så hur ser chanserna ut för big five-länderna i Eurovision 2024?

Tar vi en titt på vilka länder som är favoriter till att vinna tävlingen som avgörs den 11 maj 2024 i Malmö är det Italien med representanten Angelina Mango i spetsen. Sverige är näst störst favorit bland dessa sex länder att ta hem vinsten.

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision Vinnarodds
Italien: Angelina Mango – ”La noia” 7,50
Frankrike: Slimane – ”Mon amour” 21,00
Sverige: Marcus & Martinus – ”Unforgettable” 51,00
Storbritannien: Olly Alexander – ”Dizzy” 101,00
Spanien: Nebulossa – ”Zorra” 151,00
Tyskland: Isaak – Always on the Run” 151,00

Det är Italien som är störst favorit när det kommer till att vinna denna tävling bland de sex direkt. Sverige är. Näst störst favoriter är Sverige som är en deltagare som brukar placera sig i toppen när det kommer till den stora omröstningen i finalen av Eurovision Song Contest.

När det kommer till vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision kan dock allt hända och bidragens kvalitet är även väldigt olika från år till år.

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision

Varför går vissa länder direkt till final i Eurovision? – Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision? Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland och Storbritannien är de största finansiella bidragsgivarna till European Broadcasting Union (EBU), som är organisationen bakom Eurovision. Deras direktkvalificering till finalen ses som en form av tack för deras bidrag, vilket gör det möjligt för tävlingen att hållas varje år.

Förutom ”The Big Five” är även värdlandet för tävlingen automatiskt kvalificerat till finalen. Detta system har använts sedan 1999 för att garantera att dessa länder, som bidrar mest till tävlingens budget, alltid får en plats i finalen och därmed kan sända detta populära evenemang till sina tittare.

Det enda som kan göra att något av ovan nämnda länder inte är med i finalen är om de själva väljer att dra sig ur. Antingen för endast ett års upplaga av tävlingen eller om man tar ett beslut att sluta finansiera i samma utsträckning som tidigare.

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision – hur står de sig?

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision? Bara för att man har mest pengar behöver det inte betyda att man vinner. Något som många gånger bevisats när det kommer till bland annat sport och andra stora evenemang. Tar vi en titt på hur favoritskapet ser ut inför Eurovision 2024 står det klart att det endast ett av big five-länderna som är någon form av favorit att ta hem finalvinsten i Malmö Arena.

Det är Italien (3.75) med Angelina Mango i spetsen som vi hittar på fjärde plats. För att hitta nästa big five-land får vi hoppa ner till plats sex där Frankrike (18.00) placerar sig. Räknar vi in Sverige (51.00) då man som arrangörsland är direktkvalificerade hittar vi det blågula bidraget på tionde plats. Storbritannien (101.00) nämndes långt i förväg som favoriter men har rasat på listan och det ska troligen krävas mycket för att de ska vara bland toppländerna när det ska röstas under finalkvällen.

Odds Eurovision vinnare Odds
Schweiz: Nemo – ”The Code” 2,88
Kroatien: Baby Lasagna – ”Rim Tim Tagi Dim” 4,25
Nederländerna: Joost Klein – ”Europapa” 5,00
Italien: Angelina Mango – ”La noia” 7,50
Ukraina: A. Alyona & J. Heil – ”Teresa & Maria” 17,00
Frankrike: Slimane – ”Mon amour” 18,00
Grekland: Marina Satti – “ZARI“ 41,00
Israel: Eden Golan – ”Hurricane” 41,00
Belgien: Mustii – ”Before the Partys Over” 51,00
Sverige: Marcus & Martinus – ”Unforgettable” 51,00
Irland: Bambie Thug – ”Doomsday Blue” 56,00
Armenien: Ladaniva – “Jako“ 81,00
Litauen: Silvester Belt – ”Luktelk” 81,00
Norge: Gåte – ”Ulveham” 81,00
Österrike: Kaleen – ”We Will Rave” 81,00
Finland: Windows95man – ”No Rules” 101,00
Storbritannien: Olly Alexander – ”Dizzy” 101,00
Georgien: Nutsa Buzuladze – ”Firefighter” 126,00
Serbien: Teya Dora – ”Ramonda” 126,00
Cypern: Silla Kapsis – ”Liar” 151,00
Estland: 5miinust & Puuluup – ”narkootikumidest ei tea me midagi” 151,00
Polen: Luna – ”The Tower” 151,00
Slovenien: Raiven – ”Veronika” 151,00
Spanien: Nebulossa – ”Zorra” 151,00
Tyskland: Isaak – Always on the Run” 151,00
Lettland: Dons – ”Hollow” 176,00
Australien: Electric Fields – “One Milkali (One Blood)“ 201,00
Azerbajdzjan: Fahree feat. Ilkin Dovlatov – “Özünlə Apar“ 201,00
Danmark: Saba – ”Sand” 201,00
Island: Hera Björk – “Scared of Heights“ 201,00
Luxemburg: Tali – ”Fighter” 201,00
Portugal: Iolanda – “Grito“ 201,00
San Marino: Megara – ”11:11” 201,00
Tjeckien: Aiko – ”Pedestal” 251,00
Albanien: Besa – ”Zemren ndore” 301,00
Malta: Sarah Bonnici – ”Loop” 301,00
Moldavien: Natalia Barbu – ”In the Middle” 301,00

Vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision 2024 – läs mer

Vi hoppas nu att du fått svar på dina frågor och funderingar kring vilka länder är direktkvalificerade till Eurovision och varför just de fem (sex) länderna alltid är med i finalen utan att ta sig vidare från semifinal. Är du nyfiken på mer fakta, information och kuriosa kring tävlingen som avgörs varje år i mitten av maj månad hittar du matnyttigt innehåll på Silly Season Sverige.

På siten hittar du en guide om Eurovision med allt du behöver veta inför tävlingen i Europas största musiktävling. Oavsett om det handlar om odds, startfält, länder, tv tider eller tv-kanal för Eurovision har du all information du behöver på vår sida.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply