Guide Eurovision 2022: allt du behöver veta om Eurovision 2022!

Guide Eurovision 2022?

Guide Eurovision 2022? Här har du allt du behöver veta om Eurovision 2022. Eurovision kommer äntligen att dra igång sin Eurovision-vecka i början av maj och det markerar slutet för årets schlagersäsong, efter en vinter och vår het av diverse olika schlagerbidrag, kontroverser och fantastiska framträdanden. Det rör sig om en hel vecka som kommer att vara full av ös, och 42 stycken bidrag, som skall bli 26 inför finalen i slutet av Eurovision-veckan, och de kommer alla att göra sitt bästa för att ta hem titeln som årets Eurovision vinnare. Här är guiden till allt du behöver veta om Eurovision och hur schlagertävlingar fungerar. Se Eurovision odds här =>

Odds Eurovision vinnare Vinnare Bästa 3 Bästa 10
1 Schweiz 4,00 ––– –––
2 Bulgarien 7,50 ––– –––
3 Island 9,00 ––– –––
4 Frankrike 10,00 ––– –––
5 Italien 10,00 ––– –––

Se uppdaterade odds här =>

När börjar Eurovision 2022?

När börjar Eurovision 2022? Vilket datum börjar Eurovision 2022? Eurovision 2022 kommer att dra igång tisdagen den 10:e maj, då den första semifinalen kommer att ta plats. Här kommer bland annat Sveriges bidrag Cornelia Jacobs att uppträda och utmana om en plats i finalen. Därefter kommer semifinal 2 den 12 maj, på torsdagen, där ännu fler länder skall kvalificera sig till finalen, som är lördagen den 14 maj i Turin, och där de bästa av de bästa kommer att göra upp för att tillsist kora en vinnare.

Hur funkar Eurovision?

Varje artist representerar ett land, och de alla tävlar med nyskrivna låtar som de kvalificerade sig till tävlingen med i sina respektive länder. De olika deltagande länderna har olika sätt att välja sina bidrag, men för vår del så är Mello en sex veckors lång schlagertour genom Sverige, där det svenska folket gemensamt röstar fram sitt favoritbidrag.

Hur många går vidare till final från semifinalerna? Från semifinalerna går tio bidrag från varje semifinal vidare till final i Eurovision.

Hur många går vidare till final i Eurovision? Totalt är det 20 stycken som går vidare till finalen från semifinalerna. 26 bidrag tävlar sedan i finalen tillsammans, med sex stycken bidrag som redan är direktkvalificerade då de bidrar med så stort ekonomiskt stöd till tävlingen. Dessa länder är Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike och Ukraina, som är med i form av värdland.

Vilka får vara med i Eurovision?

Vem ska vara med i Eurovision 2022? Nedan går vi igenom vilka som kommer att vara med i Eurovision.

Får vem som helst vara med i Eurovision? Ja, i Sverige fungerar det så att vem som helst kan skicka in en låt. Dock gör man skillnad på de som varit med tidigare och de som aldrig varit med tidigare. Ifall någon av upphovsmännen bakom låten tidigare har gett ut minst en låt, så hamnar bidraget i Ordinarie tävling. Ifall upphovsmännen aldrig gett ut något tidigare, hamnar bidraget i Allmänhetens tävling.

I andra länder fungerar det på olika sätt. Vissa länder har, likt Sverige, tidigare tävlingar där landets folk får rösta fram vem som skall representera dem, medans det i andra fall är så att en artist eller en grupp helt sonika väljs ut.

Måste låtarna vara på ett speciellt språk i Eurovision? Nej. Det har varit en del velande med denna punkt, och regler har ändrats fram och tillbaka, men låtarna får lov att vara på vilket språk som helst. Språket behöver inte heller vara ett nationellt språk, och kan således vara en dialekt eller ett så kallat ”konstgjort” språk.

Får låtarna vara publicerade sedan tidigare? Nej, man får inte lov att uppträda med en cover eller en sång som publicerats tidigare än den 1:e september året innan.

Hur röstar man på Eurovision?

Hur röstar man på Eurovision? Du kan enkelt rösta på ditt favoritbidrag i Eurovision Song Contest med  Eurovision Song Contest-appen. Avgifterna för röstningen regleras utifrån det land du befinner dig i. Därtill kan du även ringa eller sms:a in dina röster, men det kostar pengar. Numren kommer att visas i rutan under TV sändningen på SVT.

50 procent av rösterna kommer från en professionell jury i varje land, med ett visst antal poäng tillhanda, medans 50 procent av rösterna kommer från folket i varje land.

Vilka är programledarna i Eurovision 2022?

Programledarna i Eurovision 2022 är Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk och Timur Miroshnychenko, och de tre männen är historiska då det är första gången sedan 1956 som ingen av programledarna är en kvinna. Trion består av en komiker, en röstskådespelare och en Eurovision-veteran. Se Eurovision odds här =>

Vilka artister är med i Eurovision 2022?

Vilka artister är med i Eurovision 2022? Vilka artister ska egentligen vara med i Eurovision 2022? Sverige representeras av Cornelia Jacobs, som lyckades kvalificera sig vidare från svenska Melodifestivalen 2022 med sin låt ”Hold me closer”. Därtill finns det en hel uppsjö av artister som har kvalificerat sig vidare från sina respektive länder och till den internationella tävlingen i Turin, Italien. De kan du läsa mer om under vår artikeln om alla deltagande länder och artister i Eurovision.

47 länder skall bli 26 i årets tävling. 41 av dem måste kvalificera sig vidare från en av de två semifinalerna som hålls under veckan innan finalen på lördagen, medans sex stycken länder redan är direktkvalificerade. Dessa länder är Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien och Portugal.

Vilka artister är segertippade?

Vem vinner Eurovision 2022? Vilka artister är favoriter att vinna Eurovision 2022? Hittills har det främst handlat om ett fåtal länder som har legat mer i framkant än de övriga.

Framförallt Schweizs bidrag (3,50), med sångaren Gjon Tears, som sjunger låten ”Tout l’Univers” är det bidrag som spelbolagen tror har störst chans att vinna hela tävlingen. Därtill står Sveriges (5,00) bidrag ganska bra till, de representeras av Tusse som sjunger ”Changes” samt Bulgarien (7,50) bidrag ”Tears Getting Sober” som framförs av Victoria, även det en populär vinnarlåt.

Odds Eurovision vinnare Vinnare Bästa 3 Bästa 10
1 Schweiz 4,00 ––– –––
2 Bulgarien 7,50 ––– –––
3 Island 9,00 ––– –––
4 Frankrike 10,00 ––– –––
5 Italien 10,00 ––– –––
6 Sverige 10,00 ––– –––
7 Litauen 13,00 ––– –––
8 Cypern 15,00 ––– –––
9 Malta 15,00 –––
–––
10 San Marino 15,00 ––– –––

Se uppdaterade odds här =>

Det återstår att se vilken artist och vilket land det blir som plockar hem det tillslut, men för den spelsugne finns det en hel uppsjö av odds och möjligheter att spela på vem som tippas vinna Eurovision Song Contest 2022.

Vart kan man följa Eurovision?

Följ resultaten i Eurovision live och se vår lista med Eurovision vinnare genom åren.

Det är SVT som kommer att sända Eurovision på TV. Så det bästa sättet att följa Eurovision är hemma tillsammans med vänner och familj.

Läs mer om Eurovision 2022

Om man är intresserad av att läsa mer om Eurovision 2022 och hålla sig uppdaterad med den senaste informationen kan man kolla in våra andra artiklar på ämnet.

Läs mer om Eurovision 2022 resultat, Eurovision 2022 artister, Eurovision 2022 deltagare, Eurovision 2022 semifinaler, Eurovision odds 2022Eurovision vinnare genom tiderna, Eurovision 2022 datum, samt hos SVT och Eurovision song contest. Se Eurovision odds här =>

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply